• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.08.2016

09:50

RUSKI POKLON SRBIJI: Danas potpisivanje ugovora o donaciji kako bi se završio mozaik u Hramu Svetog Save!

Društvo

RUSKI POKLON SRBIJI: Danas potpisivanje ugovora o donaciji kako bi se završio mozaik u Hramu Svetog Save!

Podeli vest

U Beogradu će danas, 30. avgusta uz organizacionu podršku Rossotrudničestva biti potpisan Ugovor o donaciji umetničkog dela u tehnici mozaika za glavnu kupolu Hrama Svetog Save u Beogradu

Planirano je da potpisivanju ugovora prisustvuje predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, Patrijarh srpski G. Irinej, rukovodilac Rossotrudničestva Ljubov Nikolajevna Glebova, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskvske Patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion, predstavnici poslovnih struktura, građanstvo. 

I ranije je predsednik Srbije Tomislav Nikolić govorio o značaju ovog projekta za razvoj bilateralnih odnosa, nazivajući ga „ruski poklon Srbiji, srpskom narodu, Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi“.

Po mišljenju učesnika, to je istorijski događaj: Hram Svetog Save u Beogredu predstavlja jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, po veličini se poredi sa Hramom Hrista Spasa u Moskvi.
U okviru projekta predviđena je izrada mozaika za glavnu kupolu Hrama površine više od 1000 m2, kao i drugi arhitektonski elementi. U izradi mozaika učestvovaće umetnici iz Rusije, Belorusije i Srbije.

NA RADOST HRIŠĆANA! Rusi spremni da ulože u oslikavanje Hrama Svetog Save!

Po Ukazu predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, od 2015. godine Rossotrudničestvo je generalani koordinator radova za izradu unutrašnje dekaracije Hrama.

Finansiranje projekta je iz nebudžetskih sredstava, koje će obezbediti ruske kompanije, koje posluju u Srbiji. Prvi iznos od 4 miliona evra izdvojiće PAO «Gazpromnjeft».

- Veliki novac je izdvojen u vreme žestoke krize, i mi biramo najoptimalniji model za to. Smatramo da postoje uslovi za izvršenje Ukaza predsednika Ruske Federacije - izjavila je rukovodilac Rossotrudničestva Ljubov Glebova.

PUTIN NAM JE STVARNO BRAT! Predsednik Rusije ima srpske krvi, preci su mu sa Kosmeta?!

U ovom trenutku izrađena je maketa kupole Hrama Svetog Save (u razmeri 1:10). Krajem septembra biće predstavljena jevnosti u predstavništvu Rossotrudničestva u Srbiji - Ruskom domu u Beogradu. Predstavništvo Rossotrudničestva će omogućiti on-lajn praćenje radova u Hramu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 7 godina

Kakav poklon, kakva samo donacija! Pa zar uopste moze da se zamisli nesto lepse od odslikavanja crkve?

Barbara Liry

pre 7 godina

To se zove: brat, bratu. Kod nas je uvek bilo jasno ko nas unistava i rusi, a ko pomaze da se oslobodimo, izgradimo i dignemo. Uvek su, u mom detinjstvu, bolje prolazili klinci koji su imali starijeg (jaceg) brata. Valjda je to zakom ljudskih odnosa i relacija. Zasto ga ignorise nasa novija politika i istorija?

vlada

pre 7 godina

HVALA Vam braćo, jer ovo nije samo poklon, već i čast da vi budete prisutni svojim iskustvom i umetnošću, objedinjeni u pravoslavlju, u zajedničkoj borbi za opstanak slovenskih naroda! Budite sigurni da srpski narod "diše" sa velikim ruskim narodom! Baljšoj privet!

vlada

pre 7 godina

I uvek zaboravim- američki doprinos je da sruši sve ovo! .....amerikanci /namerno malim slovom/ bude li jedan listić sa Hrama falio, vama će faliti "bela kuća" ....ne znam zašto, ali osećam! Samo na vreme kažem, a vi proverite! Nije valjda da se bojite? Pa kakva ste to vi sila! Samo Soroš?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija