• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - N. S.

31.08.2016

19:06

ŠOKANTNE BROJKE: Kradljivci struje oštetili EPS za 10.000.000 evra!

Društvo

ŠOKANTNE BROJKE: Kradljivci struje oštetili EPS za 10.000.000 evra!

Podeli vest

Najčešće struju otimaju vlasnici kafića, restorana, pekara i mesara * Struja se najviše krade u Novom Pazaru, Preševu i Nišu

Kradljivci struje oteli su od EPS električnu energiju vrednu više od 1.260.000.000 dinara (oko 10 miliona evra) u poslednjih godinu dana, kažu za Informer u EPS. Od jula prošle godine do juna 2016. ekipe "EPS Distribucije" otkrile su da je sa mreže ukradeno oko 95,5 miliona kilovat-sati električne energije.

Brenu Informer dva puta razotkrio u krađi

Estradnu pevačicu Lepu Brenu Informer je čak dva puta razotkrio u krađi struje!
Prvi put Brena je "provaljena" 2014. da je ukrala struju u višemilionskom iznosu za potrebe svoje vile na Bežanijskoj kosi u Beogradu. To, međutim, Brenu nije sprečilo da već naredne godine uz pomoć specijalnog magneta "šokatora" onesposobi elektronsko brojilo na svom lokalu "Ajriš pab" na Zlatiboru, i tako ošteti EPS za više od pet miliona dinara (oko 40.000 evra).

Najčešće struju kradu vlasnici kafića, restorana, pekara i mesara, a najviše "strujne mafije" ima u Novom Pazaru, Preševu i Nišu.

Blokada brojila

Struja se u Srbiji krade na razne načine. Neki od najčešćih modela krađe su blokiranje brojila iglom, direktno priključenje na banderu, kao i uključenje na dovod pre brojila.

ANTIĆ: Struja od novembra skuplja za evro po domaćinstvu!

Lopovi rado koriste i specijalne magnete "šokatore", zbog čega merači prikazuju da je potrošnja struje daleko manja od stvarne.

- Uglavnom se struja krade tako što se blokira brojilo iglom ili nekim drugim čvrstim materijalom. Lopovi uzmu, na primer, parče plastike od rendgenskog snimka i zaglave ga u brojilo, slično kao i iglu, a onda, nekoliko dana pre dolaska čitača, odblokiraju brojilo da bi se ipak potrošila neka struja, da ne bude potpuno sumnjivo. Jedan od najčešćih načina krađe je postavljanje jakih magneta na brojilo kako bi se okretanje drastično usporilo, a često i potpuno zaustavilo - kaže za Informer jedan od radnika EPS koji kontroliše kradljivce.

Public

On navodi da mnoga domaćinstva struju kradu i skidanjem plombe sa brojila.

EPS: Podneli smo 11.500 krivičnih prijava

U EPS kažu za Informer da im je jedan od prioriteta smanjenje krađe električne energije.
- Akcije na otkrivanju krađe električne energije i neovlašćenog priključivanja na mrežu sprovode se 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Kombinovanje specijalnih ekipa kontrolora iz različitih distributivnih područja i upućivanje na mesta sa izraženim gubicima već daju bolje rezultate. Krađa struje je krivično delo zbog čega je EPS u 2015. podneo oko 11.500 krivičnih prijava protiv kradljivaca struje - navode u EPS.

- Prvi znak da neko krade električnu energiju jeste da je na brojilu oštećena plomba, tada može da se pristupi brojilu i manipuliše na razne načine. Mahom se dešava da se onda neko žicama prespoji na drugo brojilo i najčešće od komšije ukrade struju - objašnjava ovaj kontrolor.

Bolji sistem

Ekonomista Dragan Radović kaže da bi mnogo bolje morala da se sprovede kontrola gubitaka koje EPS ima.

KOMISIJA ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE: Postupak protiv EPS Distribicije Beograd!

- Ovo je zaista velika cifra i na ovaj način se prosto urušava EPS, to su veliki gubici za taj sistem. Jednostavno bi morao da se uspostavi mnogo bolji sistem kontrole, gde se zna tačno koliko je u kom domaćinstvu potrošeno, koliko je naplaćeno, gde su tačno nastali gubici. Dok se to ne uradi i dalje ćemo imati krađe - smatra Radović.

Kobra

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Dragutin Salamon kaže da je krađa struje veliki problem koji se, nažalost, sporo rešava.

Kako se krade struja

* kočenje brojila iglama
* skidanje plombi sa brojila
* uključenje na dovod pre brojila
* zamena mesta žica za dovod i odvod
* postavljanjem specijalnih magneta na brojilo
* direktno priključenje na banderu

- Svake godine priča se o ogromnoj krađi struje, ali retko ko od kradljivaca bude ozbiljnije kažnjen. EPS bi morao više da kontroliše ovakve prevare, ali pitanje je koliko oni imaju ljudi i adekvatnih ekipa za tako nešto. Takođe, i kazne moraju da budu oštrije. Ovako imate situaciju da struju kradu i siromašni, ali i bogati. Jednostavno, ovome mora nekako da se stane na put - ističe Salamon.

MINISTARSTVO DEMANTUJE PISANJE MEDIJA: EPS nije na prodaju!

Ipak, u nekim gradovima je krađa struje svedena na minimum. Time, za sada, mogu da se pohvale Pirot, Zaječar i Sremska Mitrovica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
citac broila

pre 7 godina

Struju najvise kradu monteri i Opstine. Ujednoj beograckoj opstini kontrolor za kradj saradjuje sa opstinom i tako omogucava privrednicima da kradu stuju i nemate kome da prijavite kradju, ukoliko prijavite imte problema, citanje specijalnih potrosaca citaju deca montera, i tako steluju angazovanu snagu. ima mnogo toga ali nesmem.

Vla

pre 7 godina

Struju kradu najbogatiji, u kladovu je jedan od najbogatijih krao struju milionskih iznosa ali kao i brena prosao je jeftino, prikljucio bazen, treba grajati vodu, ali ilegalno pod zemljom, podmazao lokalne politicare i zataskalo se, bogati kradu jer im nikad nije dosta

volti

pre 7 godina

zaboravili ste napisati da postoji i uredaj za vracanje strujomera

Judge Dredd

pre 7 godina

Pa naravno kada su i sami kontrolori EPS-a korumpirani. 50 evrića u džep čine čuda. 50 ovde, 50 tamo i naravno da neće ništa da urade!n

brezanac

pre 7 godina

Cifra za ukradenu struju je manja nego cifra da se sa brojila stave na elektricni stub i tako onemoguci krađu.

Sasa

pre 7 godina

A sto eps pljacka? Ja zakasnio sa potpisivanjem ugovora 70 dana, eps postavio i ukljucio investitoru sva brojila, i dva dana nakon potpisivanja ugovora, u sred zime kad se grejem na struju, odnesu mi brojilo i ucene me da potpisem zapisnik po kojem me duze za 250.000 dinara fiktivno obracunate struje (21.000kwh) i da platim odmah pola da mi vrate osnovne uslove za zivot! Treba gradjani da pljackaju drzavu jer drzava brutalno pčjacka narod krseci osnovna ljudska prava! I znam da je stara vest, ali moja muka nije

Rajko

pre 4 godine

Ovde se neko od odgovornih pravi nevešt.Postoje pametna brojila sa kojih se daljinski očitava potrošnja i registruje svaka zloupotreba ili krađa.Zašto se ona ne uvedu.Neko kaže da su skupa ali to je relativno,koliko se gubi.Računica je vrlo prosta,tačno se zna koliko se struje distribuira i tačno se zna koliko se fakturiše,pomnožite tu razliku sa deset godina koliko se dugo priča o krađi struje pa će se videti koliki je to novac.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17