• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.08.2016

21:30

PRVI HRVAT SA ORDENOM SVETOG SAVE ZA INFORMER: Ponosan sam što nosim najviše odlikovanje SPC!

Društvo

PRVI HRVAT SA ORDENOM SVETOG SAVE ZA INFORMER: Ponosan sam što nosim najviše odlikovanje SPC!

Podeli vest

Poznati hrvatski konzervator Miljenko Domijan (70) prvi je Hrvat koji je odlikovan ordenom Svetog Save drugog stepena! On je u nedelju na Veliku Gospojinu dobio ovo priznanje zbog doprinosa obnovi srpske duhovne baštine u Dalmaciji. Priznanje mu je uručio vladika dalmatinski Fotije u manastiru Uspenja Bogorodice u selu Krupa kod Obrovca...

Ovaj manastir Miljenko Domijan je obnavljao od oštećenja iz Drugog svetskog rata, ali i posle rata u Hrvatskoj devedesetih.

U razgovoru za Informer Domijan ističe da je ponosan na orden Svetog Save koji mu je dodelila SPC za doprinos u obnovi srpske duhovne baštine u Dalmaciji.

NISU BAŠ SVI USTAŠE: Prvi Hrvat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog stepena!

- Mnogo mi znači orden kojim me je odlikovala SPC! Ovo priznanje je rezultat svega što smo postigli u obnovi kulturnog i verskog nasleđa na ovim prostorima. Ponosan sam što manastir Krupa nije srušen tokom vojne operacije "Oluja". Rekao sam već i opet ponavljam - mi smo iste vere, istoga Boga hvalimo, hrišćani smo i jedni i drugi. Prema tome, i ove drevne freske ovde iznad mene i one nove na ulazu u crkvu koje slave uznesenje Blažene Device, sve to nas ujedinjuje - istakao je Domijan.

Public

U obrazloženju priznanja Svetoga sinoda SPC navedeno je da je Domijan nagrađen za "svesrdnu pomoć u obnovi drevnog verskog i duhovnog nasleđa Srpske crkve u Dalmaciji".

Stopama Ivana Hitija

Miljenko Domijan jeste prvi Hrvat sa ordenom Svetog Save, ali nije prvi Hrvat koji je dobio visoko priznanje SPC. Naime, Varaždincu Ivanu Hitiju patrijarh srpski Irinej dodelio je orden Svetog cara Konstantina, zato što je tokom rata u Hrvatskoj spasao crkveno blago Srpske pravoslavne crkve u Pakracu.

- Kao glavni konzervator Republike Hrvatske, Domijan je pomogao obnovu manastira Krupa nakon Drugog svetskog rata i poslednjeg rata. Odlikovanje Domijana, koji je po veri katolik, a po nacionalnosti Hrvat, znači puno za Crkvu. Za nas to znači da mi kao Crkva treba da se uspinjemo iznad zemaljskih stvari - rekao je episkop dalmatinski Fotije.

Episkop dalmatinski je podsetio da je Domijan bio veliki prijatelj sa pokojnim arhimandritom manastira Krupa Pavlom Kozlicom, kao i da danas neguje isti odnos sa igumanom Gavrilom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija