• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.09.2016

08:25

VUKOSAVLJEVIĆ: Postali smo žrtve zabave i spektakla

Društvo

VUKOSAVLJEVIĆ: Postali smo žrtve zabave i spektakla

Podeli vest

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da je sa kolegama već obavio razgovore o izradi strategije kulturne politike u Srbiji

- Nama taj dokument nedostaje. Očekujem da ćemo do kraja godine imati urađen predlog. Strategija kulturne politike jeste dokument na kojem treba da se zasniva kulturna aktivnost u državi. Izostanak strategije dovodi do konfuzije u pogledu kriterijuma, logike, načina i oblika finansiranja, zaštite primarnog i sekundarnog značaja... - kazao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, pravo je čudo da smo do sada uspevali da funkcionišemo bez jasno koncipirane strategije.

- To je, dakle, jedan od prioritetnih zadataka u prvom periodu koji nam predstoji. Isto tako, obavezali smo se da u narednom, relativno kratkom roku, do kraja 2016. godine uradimo nacrt strategije medijske politike, što je, takođe, vrlo osetljiva tema - kaže ministar i dodaje da će u domenu medija pokušati da stvari stavi na čvrste temelje.

Govoreći o zakonima na kojima će tokom svog mandata insistirati, Vukosavljević je pomenuo rad na donošenju Zakona o pozorištu.

- Naše kulturno nasleđe je bogato i zaslužuje pažnju. Zakoni i propisi u tom domenu postoje, ali potrebno je doneti još neke ili postojeće prilagoditi očekivanjima, konceptima, strategiji...Tu su i druge oblasti, kao što je film, izdavačka delatnost...Čeka nas delikatan posao, ali niko se ne plaši tog zadatka - kaže ministar.

Na pitanje da li će vratiti nacionalne penzije koje je ukinuo njegov prethodnik Ivan Tasovac, Vukosavljević kaže da je to delikatno pitanje čija su prethodna rešenja izazivala kontroverze u javnosti.

- Pokušaćemo da uspostavimo jasan okvir, da i pitanju nacionalnih penzija damo prostor u javnosti. Da se vidi šta ljudi očekuju od Ministarstva kulture - kaže ministar i dodaje da se neće brzati sa rešenjima u toj oblasti.

Na pitanje kako će rešiti stanje u Narodnom pozorištu u Beogradu, koje praktično funkcioniše van zakona, Vukosavljević odgovara da će ta situacija biti brzo rešena.

- Vrlo brzo ćemo formirati novi upravni odbor, koji će raspisati konkurs za upravnika ove nacionalne kuće i ta situacija biće brzo rešena. Isti princip važiće i za druge ustanove kulture na republičkom nivou, jer je v.d. stanje zamišljeno kao privremeno - istakao je Vukosavljević.

Na podsećanje da sa medijima koje su otkupili privatnici u Srbiji ima mnogo problema i na to da je Radojica Milosavljević kupio čak četiri televizije i da krši ugovore i zaposlenima ne daje plate, Vukosavljević precizira da će se propisi u obalsti medija zasnivati na pomenutoj medijskoj strategiji.

- U tom smislu ugledaćemo se, usvajati principe EU, ali imajući u vidu i svoje specifičnosti -, rekao je ministar.

Na pitanje "kako će rešiti opstanak Tanjuga", Vukosavljević kaže da će se pokušati sa primenom najboljeg modela.

- Upravo smo imali razgovore s predstavnicvima EU i pokušaćemo da primenimo najbolji model. Neke države imaju svoje državne agencije sa izvesnim procentom vlasništva, neke nemaju, tako da i Srbija mora da nađe svoja rešenja. Ni zemlje EU nemaju jedinstvena rešenja - kaže Vukosavljević.

Ministar je na kraju intervjua napomenuo da živimo u epohi globalne dominacije industrije zabave i spektakla.

- Pod uticajem tokova savremenog sveta i Srbija je učesnik, pa i žrtva tog pogubnog procesa. Insistiraćemo da se polje kulture jasno odvoji od estrade i neukusa i da se napravi jasna granica između kvaliteta i poželjnog kulturnog svetonazora i onoga što, nažalost, čini deo duha vremena u kojem živimo - naglasio je ministar kulture i informisanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bole

pre 7 godina

Samo da se daju pare za kulturu kao u srecna vremena ima svi da hvale kulturu kakva je sada

ana

pre 7 godina

prvi put da cujem da neko nesto planira i pravi strategiju..

Biljana

pre 7 godina

Naprotiv, pa uvek i samo planiraju i prave strategije kako god koji dodje i na kraju jedno veliko NISTA....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija