• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. ANĐELKOVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

05.09.2016

21:57

ŠOKANTNO! SRBIJA NA UDARU STRANIH AGENATA: U našoj zemlji aktivno bar 200 špijuna!

Društvo

ŠOKANTNO! SRBIJA NA UDARU STRANIH AGENATA: U našoj zemlji aktivno bar 200 špijuna!

Podeli vest

Najveću mrežu imaju nemački BND, britanski MI6, američka CIA, ruski FSB i hrvatska SOA! U Srbiji ima i špijuna koji rade za slovenačku službu SOVA, bosansku OSA, albanski Sigurimi, izraelski Mosad, austrijsku HNA...

U Srbiji je u ovom trenutku aktivno najmanje 200 špijuna koji rade za dvadesetak stranih obaveštajnih službi, procenjuju upućeni. Neki od agenata infiltrirani su i u najviše državne, vojne i policijske strukture!

Čedo Čolović (57), penzionisani major RSK koji je u petak uhapšen kao hrvatski špijun, samo je jedan od agenata hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije. Procena je da u našoj zemlji trenutno ima bar trideset hrvatskih agenata.

Momčilo Perišić optužen za odavanje tajni Amerima

Tanjug

Penzionisani general Momčilo Perišić, nekadašnji načelnik Generalštaba VS, uhapšen je 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda zbog sumnje da je odavao poverljive informacije američkom obaveštajcu Džonu Nejboru. Postupak protiv Perišića i još dvojice optuženih prekinut je 2005. zbog odlaska u Hag, gde mu je suđeno za ratne zločine. Pošto je 2013. oslobođen, slučaj "Perišić" preuzeo je Viši sud u Beogradu i suđenje se nastavlja 11. oktobra.

 

NAGODIO SE! Čedo Čolović priznao krivicu u zamenu za tri godine zatvora!

- Neki od hrvatskih špijuna su doskora bili na veoma važnim političkim funkcijama u AP Vojvodina - tvrdi odlično obavešteni izvor Informera.

Svako ima 'misiju'

Pored Hrvata, kažu stručnjaci, najaktivnije agenture u Srbiji imaju nemački BND, britanski MI6, američka CIA i ruski FSB. Prema dostupnim podacima, u Srbiji aktivne špijune imaju još i slovenačka SOVA, bosanska OSA, albanski Sigurimi, turska MIT i austrijska HNA.

ODLUČENO: Hrvatskom špijunu koji je odavao vojne tajne Srbije određen pritvor do 30 dana!

Stručnjaci s kojima smo razgovarali objašnjavaju da svaka od ovih službi, odnosno njihova matična država, prikuplja različite podatke.

- Recimo, Nemci i Austrijanci imaju mnogo firmi koje posluju u Srbiji, pa su zato svoju operativu usmerili pre svega na takozvanu poslovnu ili industrijsku špijunažu. S druge strane, Amerikanci i Britanci su više orijentisani na takozvani politički faktor, a za njima ne zaostaju ni Rusi, koji uz to moraju da "pokriju" i svoja strateška ulaganja... Bosanska OSA i albanski Sigurimi su takođe orijentisani na političke prilike u Srbiji. Sve ove službe prikupljaju sve podatke o svemu što im može biti od koristi. Na terenu skupljaju tajne strategije i planove, informacije o nabavkama, sistemu bezbednosti, stanju u vojsci, policiji i svim važnijim državnim strukturama i institucijama. Razlika je samo u tome kako ih sortiraju... - prenosi naš sagovornik iz obaveštajnih krugova, koji je insistirao da mu ne objavljujemo ime.

STEFANOVIĆ O HAPŠENJU ČOLOVIĆA: Sprovođenje zakona ne može da ugrozi odnose Srbije i Hrvatske!

Niko juče zvanično iz nadležnih institucija nije želeo da komentariše ove navode.

Na drugoj strani, bivši šef VBA Momir Stojanović kaže da je od devedesetih godina u Srbiji velika aktivnost stranih službi.

Dvadeset godina smo 'na oku'
Od devedesetih godina naovamo u Srbiji postoji jako velika aktivnost stranih obaveštajnih službi
Momir Stojanović, bivši direktor VBA

- Tačan broj agenata, naravno, nije moguće utvrditi. Ipak, od Drugog svetskog rata naovamo u Srbiji su najjače službe britanski MI6, nemački BND, američka CIA, ruski FSB i turski MIT. Posle rata u bivšoj SFRJ aktivirale su se i agencije država u regionu. Videli smo da su Hrvati jako aktivni, mada oni često obavljaju prljave, terenske zadatke za nemački BND... - objašnjava Stojanović.

Firme i NVO paravan

I kriminolog Zlatko Nikolić smatra da u svim zemljama, pa i u Srbiji, postoji razgranata mreža špijuna.

- Za državu bi bilo maltene uvredljivo ako nije zanimljiva stranim obaveštajcima. Tokom rata devedesetih u Srbiji i BiH su "radili" čak i Iranci. Broj agenata zavisi od obima posla. Zadatke najčešće završavaju preko ambasada i konzulata, a kao paravan za svoje delovanje često koriste i firme ili nevladine organizacije - zaključuje Nikolić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
TO SU STRANI INVESTITORI

pre 7 godina

Spijune placaju nasim novcem. Uzas.

dragan

pre 7 godina

Зна се ко су. Нека их власт похапси.

vlada

pre 7 godina

Nekada smo imali strane špijune, a posle petooktobarskog puča, imali smo domaće - i to sve iz VRHA vlasti! E tu je najveći problem i najveća sramota! Kompletan DOS je bio u funkciji izdaje zemlje, države i naroda, par evroatlanskih "sekretara" je samo koordiniralo njihov rad! Najbolji primer - Milošević nikada nije ni verovao Perišiću - tipičnom primeru izdaje!

izdajnik

pre 7 godina

Milosevic , neka mu je laka zemlja , najlosiji primer vlasti. Pomerio je srpske granice za700km, ucestvovao u ratu i zajedno sa ostalim propalim politicarima u regionu unistio privredu i ekonimiju . Kad hrvati shvate da je tudjman isti ,ako ne i losiji pd milosevica, onda ce biti pomaka.

Budza

pre 7 godina

Jos ce neko i da pomisli da smo neko mudo sa ovolkim spijunima.

tajo

pre 7 godina

sve su to komunisticki spijuni strani agenti u srbiji crna srbadio sto doceka

Dejan

pre 7 godina

Milošević je prvi primer stranog Američkog agenta koji je razneo ovu zemlju u paramparčad. Svaki potez koji je uradio je bio u interesu USA. Dejtonski sporazum, OLUJA, predaja Kosova, bombardovanje Srbije, sankcije Republici Srpskoj sve su to dela ovog CIA špijuna u kog se neki još uvek kunu. Posle njega su došli dosovci da dovrše započeto.

nikolalondon

pre 7 godina

Dobro je da su uhapsili ovoga naseg iz Krajine. Sad ce ovi ostali da zbrisu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija