• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjugž

06.09.2016

14:12

LONČAR: Teško je napraviti registar obolelih od dijabetasa, građani se ne odazivaju pregledima; VUČIĆ: Rešite to!

Društvo

LONČAR: Teško je napraviti registar obolelih od dijabetasa, građani se ne odazivaju pregledima; VUČIĆ: Rešite to!

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su prevencija i skrining osnov za smanjenje dijabetesa u Srbiji, ali da je problem da se napravi nacionalni registar obolelih, jer se građani ne odazivaju pregledima na poziv savetovališta

Lončar je na skupu "Nordijske inovacije u biznisu" rekao da su osnovana savetovališta i napravljen sistem kako bi se registrovali svi dijabetičari u zemlji, čime bi se državi uštedela sredstva za saniranje posledica bolesti u poodmakloj fazi.

Premijer Aleksandar Vučić je upitao u čemu je problem ako neko neće da ide kod lekara, rekavši da i on ne voli da ide tamo, a Lončar je odgovorio da se zbog toga ne dijagnostikuje bolest na vreme i da je to skuplje za državu.

- Rešite to - rekao je premijer, dodajući:  - Zašto da budali kao ja plaćate više, zato što neće da ide kod doktora - rekao je Vučić što je izazvalo smeh kod učesnika panela.

Lončar je rekao i da je formirana Komisija vlade koja će se baviti izradom strategije do 2020. i inovativnim lekovima i dodao da je cilj da se uvođenjem novih lekova smanje cene starih.

Predrag Radošević, generalni direktor farmaceutske kompanije Novonordisk rekao je na panelu da je posle IT sektora oblast kliničkih ispitivanja najveći potencijal Srbije za inostrana ulaganja. 

On je rekao da se unapređivanjem terapija odnosno inovacijama u farmaceutskoj industriji praktično štede troškovi koji su mnogo veći ako se bolest tretira kada uzme maha.

Dodao je da se dve trećine budžeta troši upravo na saniranje posledica komplikacija koje bolesti izazovu u poodmakloj fazi i da bi rashodi korišhcnjem inovativnih lekova mogli da se smanje. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Ko se odazove - dobija džakče šećera GRATIS...! Pa da vidiš odziv...!! Ništa ne zna ovaj Ministar zdravlja da - organizuje...!?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija