• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Nedeljković

07.09.2016

21:58

DOBRA VEST! U Srbiju stiže 68 najnovijih lekova za najteže bolesti!

Društvo

DOBRA VEST! U Srbiju stiže 68 najnovijih lekova za najteže bolesti!

Podeli vest

Do kraja godine lista lekova u Srbiji biće proširena najmodernijim inovativnim medikamentima za lečenje retkih oblika karcinoma, HIV-a, teških srčanih i respiratornih oboljenja... Sve te lekove pacijenti će koristiti o trošku države

Lista lekova u Srbiji biće do kraja godine proširena sa 68 najnovijih inovativnih medikamenata za lečenje najtežih bolesti poput retkih karcinoma, HIV-a i teških srčanih i respiratornih oboljenja, saznaje Informer!

SRPSKI HIT BIZNIS! Naši lekari sužavaju vagine za samo 200 evra, NAVALILE ŽENE IZ CELOG SVETA!

Svi ovi lekovi naći će se na tzv. pozitivnoj listi, što znači da će ih pacijenti koristiti o trošku države.

Prioritet Vlade

Ova promena, kako saznajemo, dogovorena je na sednici UO Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) koja je održana početkom avgusta.

Pacijenti: Ti lekovi za nas znače život

Public

Učiteljica Svetlana Tikvicki (38) iz Subotice već deset godina boluje od retkog oblika raka - medularnog karcinoma štitne žlezde i da bi živela potreban joj je inovativni lek koji za sada može da se nabavi samo u inostranstvu. Vest da bi se ovaj i drugi savremeni lekovi za rak do kraja godine mogli naći na pozitivnoj listi Svetlani daje novu nadu za izlečenje.
- Imala sam 28 godina kada mi je otkriven rak štitne žlezde, bez izgleda za izlečenje. Na sreću, 2008. ušla sam u projekt za testiranje jednog sasvim novog leka na endokrinoj onkologiji KCS. Pokazalo se da taj lek u mom slučaju deluje odlično. Uništio je metastaze koje su mi se pojavile na jetri i plućima, osećala sam se mnogo bolje... Vest da će se ovaj lek do kraja godine naći na pozitivnoj listi daje mi novu nadu - poručuje Svetlana Tikvicki iz Udruženja pacijenata sa retkim tumorima (UPRT).

- Tada je predloženo stavljanje na listu još 102 leka, među kojima se nalazi i 68 originalnih, odnosno inovativnih lekova. Među ovim lekovima nalaze se i lekovi za lečenje određenih karcinoma, za HIV, za postupak vantelesne oplodnje, za teška respiratorna oboljenja, zatim hematološka, digestivna, kardiološka, oftalmološka oboljenja i druge bolesti - otkriva izvor Informera iz RFZO.

Vlada Srbije je baš zbog toga pre dva dana formirala komisiju koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja i RFZO, koja će imati zadatak da prve inovativne lekove dovede na rafove naših apoteka najkasnije do kraja godine. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da se na tome neće stati i da će najmoderniji lekovi i narednih godina po unapred određenom planu dolaziti u Srbiju.

Koje bolesti će lečiti inovativni lekovi

* retki i teški oblici karcinoma
* HIV
* teška respiratorna oboljenja
* hematološka oboljenja
* digestivna oboljenja
* kardiološka oboljenja
* oftalmološka oboljenja 

- Formirana je komisija koja će sistemski do 2020. godine uvoditi inovativne lekove na pozitivnu listu - rekao je Lončar i dodao da je cilj i da građani u Srbiji shvate da je prevencija osnov za svako uspešno lečenje.

LONČAR: Teško je napraviti registar obolelih od dijabetasa, građani se ne odazivaju pregledima; VUČIĆ: Rešite to!

V. d. direktorka RFZO Verica Lazić kaže za Informer da su novi inovativni lekovi poslednji put stavljeni na listu 2014. godine.

- Tada su pridodata tri nova leka za lečenje rezistentnih oblika HIV-a, dok su na listu C lekova novi medikamenti poslednji put stavljeni krajem 2012. - ističe Verica Lazić i dodaje da odluku o tome koji lek se stavlja na listu donosi Centralna komisija za lekove.

Pacijenti traže nove lekove

Oko ideje da pacijentima u Srbiji u što skorije vreme budu dostupni najsavremeniji lekovi okupilo se i nekoliko udruženja koji predstavljaju čak 700.000 obolelih u Srbiji.

- Inicijativa trenutno uključuje četiri udruženja pacijenata, obolelih od mijeloidne leukemije, retkih tumora, limfoma i dijabetesa. Svi ti ljudi već godinama čekaju na lek koji im može spasiti život, a koji je do sada mogao da se nabavi samo u inostranstvu. Na potrebu za inovativnim lekovima mi ukazujemo već godinama i smatramo da nam je potrebno sistemsko, sveobuhvatno rešenje. Iskreno se nadamo da će država u što skorije vreme rešiti taj problem - poručuju pacijenti okupljeni u Inicijativi za inovativni pristup poboljšanju dostupnosti novih lekova u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija