• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2016

09:33

ČADEŽ: Rekordna zaintresovanost za dualno obrazovanje!

Društvo

ČADEŽ: Rekordna zaintresovanost za dualno obrazovanje!

Podeli vest

Ove godine po novom modelu, koji podrazumeva dualno obrazovanje u školama u kojima se realizuju pilot projekti, upisalo se 511 učenika što je rekordan broj, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež

- Sva mesta su popunjena - rekao je Čadež na RTS i dodao da je do kraja prethodne školske godine bilo 400 učenika u 14 škola, te da je u pilot projektima učestvovalo oko 50 kompanija.

Bilo je pet različitih profila - industrijski mehaničar, trgovac, operater nameštaja, bravar zavarivač, a sada se, kako je istakao, radi na novom profilu - špediter.

- Jedina mogućnost da se smanji nezaposlenost kod mladih je da stvorimo dobru bazu za razvoj privrede. To je ono što je osnovni zadatak dualnog obrazovanja - rekao je Cadež.

On je istakao da se zaposlila cela prva generacija koja se školovala za industrijskog mehaničara u Tehničkoj školi u Pećincima.

- Ono što moramo da uradimo da bismo krenuli dalje je da te pilot projekte koje radimo zajedno sa našim partnerima razvijemo u sistemski odnos - rekao je predsednik PKS i precizirao da je neophodno da se donesu zakoni koji bi definisali obaveze kompanija i učenika.

Cadež je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo prosvete kao svoj prioritet navelo približavanje privrede i obrazovnog sistema, a sama činjenica da ministar ima savetnika za dualno obrazovanje, kako je podvukao, govori o tome da je sistemski to postavljeno kao prioritetna tema.

Predsednik PKS je najavio i formiranje poslovne akademije, koja bi pomogla nezaposlenima da se prekvalifikuju, a mogla bi da počne sa radom u prvom kvartalu 2017.

- Veoma je važno da krenemo u realizaciju poslovne akademije PKS i na tome sada radimo. Očekujem da ćemo početi negde u martu 2017. a u januaru već možemo krenuti sa prvim profilima, pogotovo u IT oblasti jer je velika potražnja za tom radnom snagom - rekao je Cadež.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija