• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2016

11:29

DISKRIMINACIJA U SRPSKIM ŠKOLAMA! Na meti deca Romi i dece sa invaliditetom!

Društvo

DISKRIMINACIJA U SRPSKIM ŠKOLAMA! Na meti deca Romi i dece sa invaliditetom!

Podeli vest

Deca romske nacionalnosti i deca sa invaliditetom najviše su izložena diskriminaciji i to uglavnom u oblasti obrazovanja i vaspitanja, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

 



Ona je na međunarodnoj konferenciji o pravima deteta rekla da je to pre svega zbog nepreduzimanja adekvatnih preventivnih mera ili izostanka pravovremene reakcije nadležnih institucija. 

- Na osnovu dosadašnjeg rada u postupcima po pritužbama i kroz saradnju sa svim organizacijama i institucijama koje se na razlličite načine bave zaštitom deteta, kao i podacima iz različitih relevantnih izveštaja, mogli bismo zaključiti da su diskriminaciji najčešće izložena deca romske nacionalnosti i sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i to uglavnom u predškolskim ustanovama i školama - rekla je Janković. 

Prema njenim rečima, trećina pritužbi pristiglih Povereniku za zaštitu ravnopravnosti prošle godine koje su podnete na osnovu starosnog doba odnose se na diskriminaciju dece i najviše ih je i očekivano u oblasti obrazovanja i vaspitanja, jer to je prostor gde deca učestvuju u javnom životu.

 

boredpanda

- Uprkos velikim pomacima koji su učinjeni u poslednje vreme u rešavanju problema i poboljšanju položaja ugroženih grupa dece i dalje imamo izražena dva problema - segregaciju romske dece u školama i neku vrstu nerazumevanja i otpora prema inkluzivnom obrazovanju - rekla je Jankovć.

Segregacija romske dece u školama se javlja pre svega u formi odvojenih odeljenja iz čitavih škola, rekla je Jankovići dodala da je u poslednjih mesec dana zbog toga intervinisala, i to u predškolskoj ustanovi u Beočinu i školi u Zemunu. 

Prema njenim rečima, drugi problem je i dalje neka vrsta nerazumevanja i otpor prema inkluzivnom obrazovanju iz razlicitih razloga. 

- I dalje nedostaje podrška koja je neophodna za aktivno uključivanje dece sa smetnjama u razvoju i različitim oblicima invaliditeta jer nedostaju brojne usluge koje bi omogućile da se u punom kapacitetu razvije najbolji sistem inkluzivnog obrazovanja - kaže Janković. 

Kako je navela, radi se o uslugama prevoza dece do škola i angažovanja ličnog pratioca, te nedostatka pedagoških asistenata.

Prema njenim rečima, to su problemi nastali uglavnom zbog sistema finansiranja, jer se radi o uslugama koje su poslednjim izmenama zakona prebačene na lokalnu samoupravu.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
DS1989

pre 7 godina

alo bre cigani su zasticeni kao beli medvedi ja kao prvi drzavljanin ove drzave nemam nikakva prava...oni ne rade dobijaju socijalu i sta vec...dodjite u Mileve Maric Ajnstajn na NBGD da vidite zgrade u kojoj su oni vecina nasta lice. Napravili su karton siti. Jer za njih nisu stanovi vec livade ogradjene da nemaju pristum nama. Ja tj Mi ne dobijamo nista...neko od cigana kad pretuce srpsko dete ispadne da je cigan nevin. Jadan ugrozen, a niko ne vidi kako se bahanalisu i sta rade...posle me pitaju sto sam skinhead i zasto ih ne volim kao jos neke? Nemoj niko da me uci koga cu da mrzim ili ne. Ali njih sa pravom mrzim!

Vlah alija

pre 7 godina

Srbi od mali nogu uče da diskriminiraju sve što je nesrpsko

hok

pre 7 godina

Ma hajde zavrse razred za tri dana sa pokolnjenim ocenam,ma daj prestanite vise,zbog te vase izmisljotine postajemo frustirani mi roditelji cija deca redovno idu u skolu,i pri tom ne dobijaju nasa deca tih 30 bodova unapred.I dosta vise sa tom gluposcu pozitivna diskriminacija.A obavezne stipendije koje dobijaju,a placene knjige a placen prevoz ,a obavezan smestaj u domovima,...Prestanite vise stvoricete mrznju kod nas koji nikad nismo mrzeli.

srbija

pre 7 godina

Jedan deo naše teritorije oteli Šiptari a sad nam celu zemlju otimaju migranti i EU sa nalozima kako da se ponašamo prema manjinama mada n i g d e u Evropi manjine nemaju tolika prava kao kod nas tj. manjina u Evropi n e m a. Gde su su udžbenici za Slovence u Koruškoj? Gde su posebni programi za Gradišćanske Hrvate u Gradišću? Kako se manifestuju prava Roma u EU? Zašto, z a š t o se svi Romi koji tranzitiraju preko Srbije u EU vraćaju u Srbiju? Zašto EU n e ć e Rome a nas u c e n j u j u da moraju da imaju više i veća prava od Srba u svojoj rodjenoj zemlji? Primer: dodela stanova, školovanje, udžbenici, zdravstvena zaštita i dr. Niko, ali NIKO u Srbiji ne diskrimiše Rome, niko ih ne vredja ali Romi voze nekažnjeno zaprežna kola kroz Beograd! ko seče i i krade telefonske kablove? Ko krade poklopce na šahtovima? Ko najviše džepari po prevozu i na ulicama Beograda? Mislim da se izraz DISKRIMINACIJA nikako ne odnosi na Rome....

MAMA CECA

pre 7 godina

Nije problem u deci nastavni kadar je taj koji je vec dvadeset godina gluv na potrebe sve dece....gledaju se samo deca privilegovanih...nema casnih izuzetaka jer su i oni na sva desavanja nemi....niti cuju niti vide....a roditelji i kad kazu nesto dete im nastrada....treba svi kompletno da se stidite do cega ste doveli skolstvo....sveti Sava se prevrce u grobu...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17