• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.09.2016

18:42

MODERNO OBRAZOVANJE Zukorlić: Informatika da bude obavezan predmet!

Društvo

MODERNO OBRAZOVANJE Zukorlić: Informatika da bude obavezan predmet!

Podeli vest

Predsednik skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić izjavio je danas da će se boriti za to da informatika bude obavezan predmet u osnovnim školama

Zukorlić je novinarima posle sednice Nacionalnog prosvetnog saveta rekao da ne postoji nijedan argument za dvoumljenje da li taj predmet treba da bude obavezan.

 -Mislim da ovo društvo nema alternativu ukoliko se dvoumi oko informatike. To je prosto nešto što bi moralo da se podrazumeva -istakao je Zukorlić.

(ANKETA) SRBIJA VRAĆA ĐAČKE UNIFORME U ŠKOLE?! Evo šta kažu ministar i prosvetari, a šta đaci...

Kaže još da upravo različiti stavovi, koji se mogu čuti iz parlamenta, univerziteta ili vlade predstavljaju jednu od ključnih kočnica i za reforme, ali i za dalji razvoj. 

NISU OBJEKTIVNi Lipkovski: Roditelji nisu kompetentni da "ocenjuju" profesore!

Takođe, Zukorlić je izrazio zadovoljstvo što se o njegovom predlogu za rad odbora kojim predsedava razgovaralo na sednici nacionalnog prosvetnog saveta, rekavši da je čuo konstruktivne predloge, što mu je i bio cilj.

 - Veoma sam se ugodno osećao jer su diskusije bile konstruktivne, a to je i bio cilj - ne da mi nešto nametnemo odboru ili parlamentu već da dobijemo to što se može u ovoj državi od pameti koje sigurno ima, ali koja je rasuta po različitim telima - rekao je on.

On je najavio da će nakon što čuje i druge primedbe zakazati sednicu odbora na kojoj će se o tome raspravljati i konačno usvojiti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je novinarima povodom različitih stavova o uvođenju inforamtike kao obaveznog predmeta da će se u narednih godinu dana "snimiti infrastruktura" i da je ona sada na nivou od 89 odsto sa tendencijom rasta.

Održavanje računara je, dodao je, takođe na visokom nivou, a sa lokalnim samoupravama će se i dalje raditi na tome.

 -Sada je ozbiljna prilika da se krene i da mi imamo sve one sisteme koji su kočili ovu priču - rekao je Šarčević.

U SKLADU SA TRŽIŠTEM Šarčević: Dualnim sistemom obrazovanja svi dobijaju!

Predsednik nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski ponovio je stav tog tela o uvođenju informatike kao obaveznog predmeta.

 -Nije savet rekao da taj predmet ne treba da bude obavezan već da u ovom trenutku ne treba da bude obavezan zato što nisu poznati tehničko-stručni i drugi organizacioni uslovi u kojima će se on izvoditi. Ima puno problema na koje smo tražili odgovore, ministar je obećao da će to u narednom periodu da se rešava - rekao je Lipkovski.

On je među tim problemima naveo pitanje tehničke opreme, održavanja, te da li su obezbeđene licence za softver.

Lipkovski je komentarišući predlog Muamera Zukorlića o radi skupštinskog odbora rekao da je dobro da to bude javni dokument kako bi šira javnost mogla da da mišljenje, da je izneto niz primedbi, ali da će se o tome još razgovarati.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija