• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.09.2016

14:46

VIŠI SUD: Nastavljen proces po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića!

Društvo

VIŠI SUD: Nastavljen proces po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića!

Podeli vest

U Višem sudu u Beogradu danas je svedočenjem istoričara Bojana Dimitrijevića nastavljen postupak po zahtevu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata

Dimitrijević je u nastavku svedočenja koje je započeo u maju, odgovarajući na pitanja suda i punomoćnika predlagača rehabilitacije, ponovio svoje mišljenje da Nedićeva vlada, kao ni sam Nedić nisu biti odgovorni za holokaust, jer do kraja 1943. godine nije mogao da kontroliše pripadnike svojih bezbednosnih struktura.

Prema njegovim rečima, 1942. godine po naredbi nemačkog generala Majsnera iz Nedićeve vlade bila izuzeta ovlašćenja policije.

Na prethodnom ročištu, Dimitrijević je rekao da Vlada Milana Nedića nije imala nikakva saznanja o tome šta se dešava sa Jevrejima koji su bili u logoru na Starom sajmištu, kao i da Jevreji nisu bili u nadležnosti Nedićeve vlade, već nemačkih snaga.

On je tada tvrdio da je Nedićeva vlada "samo vršila evidenciju Jevreja".

Pre i u toku suđenja, kao i obično ispred sudske zgrade u Timočkoj okupili su se protivnici i pristalice rehabilitacije, a sud su obezbeđivale pojačane policijske snage.

Na sledećem ročištu 28. novembra sud bi trebalo da ispita tri svedoka a to su nekadašnji novinar Politike Antonije Ðurić, direktor Muzaja za genocid Veljko Ðurić Mišina i Dragan Aleksić iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

Sud je takođe zatražio i dodatne materijale u vezi sa Nedićem od arhija Srbije, Jugoslavije i Beograda, kao i od vojnog arhiva.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje, odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedeć proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ali Šele

pre 7 godina

sad su vanzemaljci upravljali radnim logorom u Nišu gdje se nije nikad ustanovio tačan broj stradali logoraša od švaba i nedičevi četnika

DJovan

pre 7 godina

M.NEDIC: O Srpskim komunistima znamo : Da su SRPSKI IZROD, Srbomrzci, neprijatelj svega sto je Srpsko I najvece ZLO, koje se ikad desilo Srpskom RODU I Narodu, jer oni (komuniste SRPSKI) su podelili I zavadili Srpski narod I jos ga I dan - danas truju I zavadjaju, a ova komunisticka -- anti Srpska drzava -- VLADA to im omogucava , brinuci svestrano za njihov dobar standard, dajuci im najvece penzije I jos svakom po 305000 dinare jednokratne pomici, a deca Srpska po MAJCI SRBIJI gladuju, a ni jedan komunisticki samozivi stvor, nikada iz svoje ruke nije dao nekoj sirotinji ni za parce hleba, jer u zivotu nisu nauceni da davaju, vec samo uzimaju. Toliko ukratko o vama bestidnim I samozivim SRPSKIM KOMUNISTIMA.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija