• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.09.2016

14:19

SAOBRAĆAJCI U OFANZIVI Nema izgovara, moraćete da platite kaznu i ako ne vežete pojas na zadnjem sedištu!

Društvo

SAOBRAĆAJCI U OFANZIVI Nema izgovara, moraćete da platite kaznu i ako ne vežete pojas na zadnjem sedištu!

Podeli vest

Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodi sveobuhvatnu akciju pojačane kontrole saobraćaja

Kako je u ponedeljak saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u toj akciji će biti angažovan maksimalan broj uređaja za merenje brzine kretanja, s obzirom na to da je brzina kretanja najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama.

Pored brzine kretanja, kontrola će biti usmerena i na otkrivanjeprekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i nepropisnog korišćenja telefona za vreme vožnje.

U saopštenju se podseća da je međunarodna organizacija koja okuplja saobraćajne policije 31 evropske države, TISPOL, pokrenula projekat pod nazivom EDWARD (European Day Without a Road Death – Evropski dan bez poginulih u saobraćajnim nezgodama).

public

Navedeni projekat organizuje se u okviru Evropske nedelje kretanja (European Mobility Week) koja traje od 16. do 22. septembra, sa ciljem da se poveća bezbednost svih učesnika u saobraćaju i da 21. septembar 2016. godine bude prvi dan na evropskim putevima bez poginulih lica u saobraćajnim nezgodama.

Inače, statistika pokazuje da tek svaki deseti putnik na zadnjem sedištu vozila u Srbiji koristi pojas.

U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređene su 7.772 osobe, što znači da se 55 odsto stradalih prevozilo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu.

Ovo su vrlo upozoravajuće brojke ako se ima u vidu da se tokom prvih osam meseci ove godine skoro svaki drugi poginuli u putničkom automobilu nalazio na zadnjem sedištu

Svest građana o značaju pojasa u prednjem delu vozila drastično je napredovala u poslednjoj deceniji, tvrde saobraćajni policajci i dodaju da je vezivanje pozadi obavezno za sve. Akcija pojačane kontrole korišćenja pojaseva počela je 12. septembra, a kako kažu u MUP-u, od tada je zaustavljeno više desetina hiljada vozača i putnika i sankcionisano više od 5.000 zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa.

Public

Kada su u pitanju deca, još je veći značaj pravilnog vezivanja i korišćenja zaštitnih sedišta – korpi u kojima se po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima dete mora prevoziti do tri godine starosti.

Jedna od najčešćih zabluda roditelja je da su deca tokom vožnje najsigurnija u njihovom naručju, ali u takvim slučajevima često pri saobraćajnoj nesreći dolazi do teških povreda ili smrti deteta.

- Istraživanja su pokazala da je rizik da se dete prilikom saobraćajne nezgode povredi ako nije u sedištu povećan sedam puta. Jedna od najčešćih zabluda roditelja je da su deca prilikom vožnje najsigurnija u njihovom naručju. Međutim, u takvim slučajevima često prilikom saobraćajne nesreće dolazi do teških povreda ili smrti deteta. Analize saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala deca ukazuju da pojas može ugroziti njihovu bezbednost ukoliko koriste sigurnosni pojas, ali ne na način koji predvideo proizvođač vozila, odnosno ako ne koriste auto sedišta za decu (tzv. "bustere"), navode u MUP-u.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 7 godina

Mnogo se oni brinu za bezbednost....lova treba da se namakne to je cilj a ne bezbednost, da je bezbednost ne bi iskakali iz kukuruza da moraš da se zaustaviš u 5 m...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija