• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

22.09.2016

10:31

NOVE CENE REGISTRACIJE AUTOMOBILA OD NOVE GODINE! Samo se još ne zna hoće li biti po kubikaži ili ne!

Društvo

NOVE CENE REGISTRACIJE AUTOMOBILA OD NOVE GODINE! Samo se još ne zna hoće li biti po kubikaži ili ne!

Podeli vest

Za koju god opciju da se opredeli Ministarstvo finansija, u izradi novog zakona koji reguliše naplatu poreza na upotrebu vozila, od Nove godine biće nove cene

 

To bi značilo da će neki vlasnici automobila plaćati niže iznose, dok bi pojedinima ovaj namet mogao da se poveća.

U Srbiji se porez na upotrebu vozila odvajkada plaća prema kubikaži, a ne prema tržišnoj vrednosti, na šta je pažnju skrenuo i sam ministar finansija Dušan Vujović, pišu Večernje novosti. 

Prema trenutnom zakonskom rešenju, najdrastičniji jaz u iznosima ovog poreza je na granici od 2.000 kubika. Oni čiji su motori automobila tik ispod ove zapremine plaćaju 10.740 dinara poreza, a oni preko nje moraju da izdvoje skoro pet puta više: 53.070 dinara. 

Prvobitna ideja za izmenu ovog zakona išla je u pravcu da se, umesto sedam grupa po kubikaži, uvede ukupno 14 grupa, i da se tome prilagode sume poreza koje se kreću od 1.220 pa do čak 222.280 dinara. Od ove priče se nije odustalo, iako je u opticaju i mogućnost uvođenja drugačijeg načina obračuna poreza, poput onog na tržišnu vrednost automobila. 

Public

"U Ministarstvu finansija trenutno je u toku izrada radne verzije izmena ovog zakona, u okviru koje će se, između ostalog, razmotriti i odrediti kriterijumi i merila za oporezivanje porezom na upotrebu motornih vozila, tako da je rano govoriti o predlogu konačnog rešenja" saopštilo je Ministarstvo finansija. 

Trenutno plaćamo ovako:

Automobili su trenutno razvrstani u sedam poreskih grupa, pa tako oni do 1.150 kubika plaćaju 1.220 dinara, od 1.150 do 1.300 porez je 2.370, od 1.300 do 1.600 je 5.240, a od 1.600 do 2.000 košta 10.740 dinara. Iznad 2.000 kubika su tri kategorije pa u onoj od 2.000 do 2.500 porez iznosi 53.070, u sledećoj do 3.000 je čak 107.550, dok je za vozila sa više od 3.000 kubika 222.280 dinara.

Kada je reč o načinu utvrđivanja tržišne vrednosti automobila - ni to nije nepoznanica za poreznike. Upravo ta vrednost je minimalna osnovica za obračun poreza na prenos apsolutnih prava koji se plaća prilikom kupoprodaje automobila. Tačnije, osnovica kod tog poreza je ugovorena cena, ali ona ne sme biti niža od tržišne vrednosti. 

I osiguravači odlično znaju da procene tržišnu vrednost vozila, i to svaki put kada nekome prodaju kasko osiguranje. 

- Način utvrđivanja tržišne vrednosti automobila je jednostavan. Postoji jedinstveni katalog AMSS u kome može da se pronađe novonabavna vrednost svakog vozila po tipu, modelu, kubikaži - objašnjava procenitelj jedne osiguravajuće kuće.

- Potom se, za konkretan automobil, pronađe koeficijent koji predstavlja stepen amortizacije vozila po starosti, a računa se po broju meseci proteklih od godine proizvodnje. Množenjem koeficijenta sa novonabavnom vrednošću dobija se tržišna vrednost vozila. Tako rade poreznici prilikom obračuna poreza na prenos apsolutnih prava, a mi procenitelji kod obračuna šteta u osiguranju u obzir uzimamo još i pređenu kilometražu i opšte stanje vozila. 

Iako sagovornik smatra da bi eventualni prelazak obračuna poreza na upotrebu vozila sa kubikaže na tržišnu vrednost bio lako izvodljiv iz ugla organizovanja naplate, ističe da bi to donelo dodatni posao agencijama za tehničke preglede, koje bi nove parametre morale da unesu u svoje programe za osiguranje.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Budjoni

pre 7 godina

Za pun Budzet porez na upotebu SEXa ! Svako bi da vise plati pa da se hvali velikim "Budzetom" !

djole

pre 7 godina

Neka gospoda koja odlučuju o visini poreza na automobile, zapitaju zasto bi bio različit iznos poreza za Audi A6 2.0 i Audi A6 3.0? Zašto bi bio isti iznos poreza na Mercedes C klase i E klase sa istim motorima? Zašto bi bio isti porez na Audi A3 i Ausi A6 sa istim motozima? Različite klase automobila a isti motori???!!! Na žalost umesto da se ugledamo na neke normalnije zemlje naši "mislioci" izmišljaju rupu na saksiji... Obračun poreza treba vršiti prema klasi automobila, a ne prema nabavnoj ceni ili ceni iz kataloga AMSS, koji je sve samo ne katalog realnih vrednosti nečega - automobila koje uvozimo kao polovne iz zemalja EU...

penzioner

pre 7 godina

Porez jedino moze da se placa na vrednost imovine, a ne ne velicinu iste! Na sta bi licilo da se isti porez placa na stan od 50kvm u centru Beograda i stan od 50kvm na periferiji Zitoradje! Sve drugo je bezobrazluk i namerna pljacka sirotinje!

alex

pre 7 godina

kupite polovne hibride , nema kubikaze , nema akciza i gliposti KRAJ

BR

pre 7 godina

Pravedan je porez na osnovu vrednosti automobila, a ne na osnovu kubikaze... Da nam samo Vujovic ne skine kozu sa ledja, umesto sa dupeta !!!

Idioti

pre 7 godina

Sve se zna samo se jos nista ne zna,cekamo da ovi nasi diletanti smisle toplu vodu,ej bre idioti toliko normalnih drzava u evropi i svetu sa razlicitim modelima samo da odaberete koji vam najvise odgovara,jok vi izmisljate sopstvenu toplu vodu po ko zna koji put.

mitar tarabic

pre 4 godine

Manimo se ljudi više gluposti! Porez i takse računati po vrednosti vozila ( katalozi odavno postoje i uspešno se upotrebljavaju ). A što se tiče agencija i prepravki njihovih programa, bolje je pitati ko zbog koga postoji? Da li su agencije tu da za novac svojim klijentima završavaju posao ili su klijenti tu da agencijama ne bi bilo dosadno? A i programeri treba ponekad nešto da zarade da bi imali od čega da kupuju i registruju vozila!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija