• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.09.2016

15:16

SRBI SVE VIŠE KORISTE KOMPJUTERE Oko 66 odsto domaćinstava ima računar i internet!

Društvo

SRBI SVE VIŠE KORISTE KOMPJUTERE Oko 66 odsto domaćinstava ima računar i internet!

Podeli vest

U Srbiji računar poseduje 65,8 odsto domaćinstava, odnosno 1,4 odsto više nego prošle godine, pokazuje danas objavljeno istraživanju Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u našoj zemlji

Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine - u Beogradu taj procenat iznosi 75,9 odsto, u Vojvodini 67,7 a u centralnoj Srbiji 59,4 odsto.

TV uređaje u Republici poseduje 97,8 odsto domaćinstava, a laptop 39,2 odsto, ili za od 0,2 odsto više u odnosu na 2015.

Istraživanje pokazuje da 64,7 procenata domaćinstava ima i internet priključak, što je povećanje od 0,9 odsto u odnosu na 2015, mobilni telefon ima 90,2 procenta. 

Zastupljenost internet priključka je najveća u Beogradu i iznosi 73,1 odsto, u Vojvodini ona iznosi 68,7 a u centralnoj Srbiji 57,9 procenata.

Internet priključak većinom poseduju domaćinstva koja imaju mesečni prihod koji premašuje 600 evra (94,7 odsto), dok učešće domaćinstava sa prihodom do 300 evra iznosi svega 46,1 procenat.

Čak 72 odsto domaćinstava pristupa internetu preko personalnog računara, 76,5 procenata to čini i putem mobilnog telefona, dok 49,3 odsto u tu svrhu koristi laptop.

Na osnovu rezultata istraživanja došlo se do zaključka da se broj domaćinstava koja pristupaju internetu pomoću mobilnog telefona povećao za 8,6 odsto u odnosu na 2015. godinu. 

Od ukupnog broja domaćinstava koja poseduju internet priključak, DSL (ADSL) ima 45,5 procenata, kablovski internet 45,3 a modemsku konekciju 1,2 odsto.

Širokopojasnu (broadband) internet konekciju u Srbiji ima 57,8 odsto domaćinstava, što je za 1,8 odsto više nego prošle godine, pri čemu je zastupljenost ove vrste konekcije najveća u Beogradu (68,5%), zatim u Vojvodini (61,0%), a najmanja je u centralnoj Srbiji (50,4%).

Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku sprovedeno je metodom telefonske ankete, na uzorku od 2.400 domaćinstava, navodi se u saopštenju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zabava

pre 7 godina

Pa najjeftiniji vid zabave za sirotinju,sedi kuci i guslaj ga uz internet,ako nemas kintu za to onda gledaj farmu i parove a ako nemas kintu ni za tv jbg onda radi sklekove ,najbolje da ovi sa dedinja svako vece provode pored kompa.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija