• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.09.2016

09:25

PRIČA KOJE JE POTRESLA SRBIJU! Hraniteljka Ljiljana tvrdi da su joj uzeli dete (5) i DALI GA STRANCIMA!

Društvo

PRIČA KOJE JE POTRESLA SRBIJU! Hraniteljka Ljiljana tvrdi da su joj uzeli dete (5) i DALI GA STRANCIMA!

Podeli vest

Ljiljana Radulović (60) iz Zrenjanina primila je tromesečno dete u svoj dom kao hranitelj, gde je ono zbrinuto i srećno boravilo do petka, 23. septembra

Nekoliko dana pre toga, radnici iz Centra za socijalni rad Ljiljanu su odveli u Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kako bi upoznala buduće potencijalne usvojitelje iz Švedske. Ona je odmah istakla da će glavni problem biti jezička barijera, kao i bolest. Međutim, petogodišnje dete u petak je definitivno odvedeno od nje.

Ova situacija uzbunila je celu Srbiju, pošto je Ljljanik poznanik pisao o tome na Fejsbuku, a njegov status za kratko vreme podeljen i komentarisan mnogo puta:

"Sa mojim sinom u vrtić ide dete koje je kao beba ostalo bez roditelja i koje je dato hraniteljskoj porodici na odgajanje. U toj hraniteljskoj porodici se nalazi već 5 godina! Dete je predobro i prepametno. Sticajem okolnosti jedan član hraniteljske porodice je preminuo. Žena je sposobna i finansijski, fizički i psihički da vodi računa i dalje o detetu kao samohrana majka. ALI... centar za socijalni rad u Zrenjaninu je dao dete na usvajanje. Pojavljuju se u vrtiću STRANCI SA PREVODIOCEM... došli su po dete. Vrtić nije dobio posmenim putem obaveštenje da je dete dato na usvajanje. Staratelj (žena koja ga hrani i brine o njemu već 5 godina) se pojavljuje na vratima. Dete viče MAMA DOŠLA SI PO MENE! Ljudi STRANCI odvode dete u Hotel Vojvodinu sa prevodiocem. Sad vi meni recite da li je sve ovo normalno... Da li je normalno da se dete dodeli strancima? Da li je normalno da se dete uhvati za majku a ovi da ga vuku od nje kao krpu??? Dete vidjam srećno i zdravo!!! Zašto našu decu da dajemo strancima???"

- Krivičnu prijavu sam podnela ovde u SUP-u protiv Centra za socijalni rad, jer ja nemam naravno nikakav papir, a oni kažu da mogu da uzmu dete bilo kad... Međutim, ja nemam nikakav papir da su oni dete oduzeli. Zamislite od petka da se njemu nešto desilo, ja još uvek imam rešenje - navodi hraniteljka za rtvsantos.com.

Kako se pretpostavlja, par iz Švedske bio je smešten u hotelu Vojvodina. Ljiljana je dete poslednji put videla u nedelju, 25. septembra u Aviv Parku, gde je otišla na poziv poznanice i majke drugog deteta, koja se u tom trenutku našla u tržnom centru. Kako navodi, bilo je samo sa prevodiocem i sa budućim usvojiteljima, bez radnika Centra, koji su došli na poziv prevodioca. Nisu joj, kako kaže, dozvolili da priđe detetu i napomenuli su joj da nije smela da dođe.

Shutterstock

- Zaprećeno mi je čak od gospode iz Centra, pošto je zvao prevodilac, a rečeno je da treba da bude sa detetom neko iz Centra, da li socijalni radnik ili priholog, ali nikog nije bilo. Ne može samo prevodilac, jer je on tu da prevodi - ispričala je hraniteljka za rtvsantos.com.

Zahtev za usvajanje je, kako kaže, muž verovatno podneo, ali  on je preminuo 2014. godine, a ona nikakav odgovor nije dobila. Da su malo usporili, možda bi pustila dete da ode, bez obzira kako bi se ona osećala.

- Ja se iz petnih žila trudim da probam, da bar malo ukočim, njima je krivo, i ovaj... ima zastrašivanja. Čak mi je rekla u lice da se na ovome neće završiti. Meni je samo sumnjiva brzina udomljavanja. Imam svedoka da su mi pretili iz Centra za socijalni rad. Hranitelje posmatraju kao da smo šugavi - očajna je Ljiljana.

Ljiljana Radulović se obratila svim ministarstvima, dok je za sada dobila odgovor samo od Zaštitnika građana da su primili njen zahtev. Navodno su stranci do juče bili u Zrenjaninu.

Centar za socijalni rad grada Zrenjanina oglasio se saopštenjem, koje je zapravo samo zapravo pravilnik i uredba kojom se vodi Centar za socijalni rad, tako da, samim tim, mediji nisu dobili odgovor ni na jedno pitanje.

screenshot
screenshot

Na internetu je pokrenuta peticija povodom ovog slučaja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 7 godina

Sta reci strasno odvode nam decu i nikog ne pitaju!

Goran padobranac

pre 7 godina

Gospodjo kako se zakljucuje nije vas strah za dete vec za onih 47 000 bez kojih ostajete odlaskom deteta.recenica:verovatno bih ga pustila da ode ali ne tako ubrzano ma kako se ja osecala govori vise nego sto mislite.Da ste hteli do sada a to je 5 godina vi bi ste dete dobili na usvajanju ovako se samo vidi vas cist manipulizam celom pricom a vezan za finansijsku stranu.sramota

Ana

pre 7 godina

Ako joj je stalo samo do para, moze da uzme drugo dete. Prema tome, ne lupaj!

zrenjaninka

pre 7 godina

A ne pitate se koliko je švedskih kruna leglo i na čiji račun?

Mare

pre 7 godina

Ти падобранац си очигледно пуно пута пао на главу па тако размишљач. Сигуран сам да немаш ни куче ни маче, а камоли дете, и из твог материјалног угла мислиш да је све у парама. Да ли ти имаш некога кога волиш, срам те било, ОСТАВ 2

Boban Sretenovic

pre 7 godina

Sta ce se uraditi povodom ove otimacine neduznog deteta i ove nesrecne zene Ljiljane zamisli kako se oseca to dete i ta zena dete  place za njom a oni ga odvlace na silu i to su vama ljudska i socijalna prava  na silu da odlucujete o sudbini neduznog deteta i ove nesrecne zene slomljenog srcan

Lala iz Banata

pre 7 godina

КРИВИЧНО ДЕЛО - као ... - КУЋА...! Без РЕШЕЊА , БЕЗ ПРЕСУДЕ...ово је чист КРИМИНАЛ - а не правна држава! Хапси бре... !! поготово "партијске кадрове" у Центру за Социјални рад као што је Јулија Бобек, која је дошла са "Жутом Књижицом"...на чело ове установе а понаша се као да је наследила од тате...!! А"спонзоруша" - за ФУНКЦИЈЕ...!! "Пар екселанс"...!! Еј, државо Србијо шта си дочекала...!?

zrenjaninka

pre 7 godina

Шта Ви мислите, да та шведска породица није могла у Шведској, Данској или Норвешкој да усвоји дете? Постоји основана сумња да се ради о организованом криминалу коју организује мафија повезана са људима из Центра за социјални рад( и болницама у Србији) где се против-правно набављају деца у Србији ради незаконитог узимања органа за трансплатацију! Чим нема никаквих трагова - тако ради мафија и организован криминал!

bgd

pre 7 godina

bila je staratelj, dobijala platu i staž . nije usvojila dete jer ima 60 g. dete treba da bude u porodici sa oba roditelja.

Djordje

pre 7 godina

Covek treba da bude tamo gde mu je i dusa . "Bem ti mozak!

Citateljka samo informera

pre 7 godina

Boze dragi pa dali ta nasa drzava normalna drzava? Niti znaju kome daju tu decu i sta mogu sve sa tom decom da rade pa ovo je da covek ne poveruje. Sram vas bilo ustanovo za socijalni rad, stidite se. Sa toliko familoja po srbiji vi prodajete decu u beli svet.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20