• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Nedeljković

05.10.2016

21:24

UČENIKE ĆE PLAĆATI ZA RAD NA PRAKSI! U škole se uvodi srpski model dualnog obrazovanja, evo kako će se primeniti!

Društvo

UČENIKE ĆE PLAĆATI ZA RAD NA PRAKSI! U škole se uvodi srpski model dualnog obrazovanja, evo kako će se primeniti!

Podeli vest

Dualno obrazovanje podrazumeva da učenik u kompaniji u kojoj ima praksu od nje dobija platu za svoj rad

Đake u Srbiji poslodavci će uskoro plaćati za njihov rad na praksi, otkriva za Informer savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić!

Dualno obrazovanje u Srbiji

* industrijski mehaničar
* bravar-zavarivač
* električar
* operater izrade nameštaja
* trgovac

Ona kaže da će ova novina zaživeti u našim školama najkasnije za šest meseci, čim se promene važeći zakoni.

Srpski model

Dualno obrazovanje podrazumeva da učenik bude na neki način zaposlen u kompaniji u kojoj ima praksu i da od nje dobija platu za svoj rad. Međutim, u Srbiji tako nešto ne dozvoljava Zakon o radu, pa će Ministarstvo prosvete pod hitno zatražiti njegovu izmenu.

(ANKETA) SRBIJA VRAĆA ĐAČKE UNIFORME U ŠKOLE?! Evo šta kažu ministar i prosvetari, a šta đaci...

- Mi smo oslanjajući se na nemački, austrijski i švajcarski model pripremili "Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja" i s njim idemo pred Vladu. Međutim, da bi se sproveo u praksi, neophodne su izmene Zakona o radu i Zakona o srednjoj školi. Očekujem da usvajanje novog zakona bude završeno najkasnije za šest meseci. Kompanije koje budu uključene u proces dualnog obrazovanja plaćaće đacima određenu nadoknadu za sate koje provedu na praksi - objašnjava Gabrijela Grujić.

Public

Prema njenim rečima, ideja je da na ovaj način đaci u srednjim stručnim školama već nauče da rade poslove koji su traženi i po završetku školovanja lakše dođu do zaposlenja.

Đaci će na praksi moći da zarade i do 100 evra

Kako saznaje Informer, učenici će moći da zarade od 5.000 do 12.000 dinara mesečno, što će zavisiti od vrste posla i vremena provedenog na praksi. U Privrednoj komori Srbije, koja radi na izradi zakona o dualnom obrazovanju, kažu da se o iznosu nadoknade za đake još razgovara sa privrednicima.

- Svaki poslodavac će imati obavezu da učenicima na praksi obezbedi topli obrok, markicu, radnu opremu i da im plati osiguranje. Nadoknada za učenike neće biti niža od minimalne cene rada po satu. U prvoj godini taj iznos će biti manji jer đaci tada imaju najmanje radnog iskustva, a onda će u drugoj i trećoj godini sa rastom njihove produktivnosti na poslu i zarada biti veća - objašnjava direktorka Sektora za edukaciju PKS Mirjana Kovačević. 

- Vodićemo računa o tome šta privredi treba, koja zanimanja su potrebna. Tako ćemo uvođenjem dualnog obrazovanja rešiti važan zadatak - zaposlićemo većinu mladih do 25 godina. U ovu priču biće uključeni Ministarstvo prosvete i Privredna komora Srbije - ističe Gabrijela Grujić.

Motiv za rad

Direktor kraljevačke Mašinsko-tehničke škole "14. oktobar" Zoran Andrijanić kaže za Informer da će uvođenje nadoknade za rad na praksi obradovati učenike na zanatima i dati im dodatnu motivaciju.

ĐACI ĆE U ŠKOLAMA UČITI O SEKSU! Ministar Šarčević zagovora seksualno vaspitanje kao obavezan predmet, evo ko ga podržava!

- Poznato je da kod nas zanate uglavnom pohađaju učenici iz najsiromašnijih porodica i njima bi ova nadoknada mnogo značila. U našoj školi obrazuju se bravari-zavarivači po ugledu na nemački dualni sistem. Naša deca imaju praksu u četiri lokalna preduzeća, a poslodavci imaju obavezu da im obezbede topli obrok i radnu uniformu. Međutim, pošto postoje zakonska ograničenja, nadoknada koju naši poslodavci nekim učenicima obezbeđuju još se vodi kao stipendija, a ne kao nadoknada za njihov rad na praksi - navodi Andrijanić i dodaje da u Nemačkoj đaci koji pohađaju dualno obrazovanje skoro polovinu školovanja provedu kao zaposleni na praksi i da su za to plaćeni.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikac

pre 7 godina

Prosto ne mogu da verujem sta predlazu takozvani i samoprozvani srpski strucnjaci za novi sistem obrazovanja.Zelim samo da vas obavestim da zemlje u Evropi koje sprovode ovaj sistem obrazovanja imaju razvijenu privredu a Srbija takoreci nema uopste privredu. I kada pocne ovaj sistem ucenike ce primati samo drzavne firme i drzavna uprava. Priv\tne firme nece uopste biti zainteresovane da obucavaju ucenike na praksi jer nemaju viska zaposlenih i izuzetno su velika opterecenja privrede od strane drzave pa tako da ce primanje na obuku ucenika biti dodatno opterecenje za privredu.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija