• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

08.10.2016

19:34

LEKARI UPOZORAVAJU, SRBIJI PRETI EPIDEMIJA GRIPA: Bolesno više od 40.000 ljudi, očekuje se da virus mutira u opasniji oblik!

Društvo

LEKARI UPOZORAVAJU, SRBIJI PRETI EPIDEMIJA GRIPA: Bolesno više od 40.000 ljudi, očekuje se da virus mutira u opasniji oblik!

Podeli vest

Srbiji početkom novembra preti velika epidemija gripa, upozoravaju lekari! Već sada je od virusnih repsiratornih infekcija širom zemlje obolelo više od 40.000 ljudi, od čega je u Beogradu registrovano 15.974 bolesnih

Međutim, prema tvrdnjama epidemiologa, nagle promene vremena koje se očekuju do kraja oktobra i mutacija virusa sezonskog gripa u teži oblik učiniće da se broj zaraženih udvostruči već u narednih mesec dana.

TRIK RUSKOG PROFESORA! Kako da ojačate IMUNITET za samo 15 SEKUNDI?

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Leposava Garotić Ilić kaže za Informer da se broj zaraženih pacijenata samo u Beogradu nedeljno povećava za čak deset odsto!

- Tačno je da je prisutna serija akutnih respiratornih infekcija i očekuje se da se broj pacijenata povećava. Naš zavod vodi statistiku na nedeljnom nivou u Beogradu, pa u prilog ovom porastu ide i činjenica da je samo prošle nedelje zabeleženo čak 15.974 zaraženih pacijenata, od čega 7.116 dece uzrasta od pet do 19 godina. Ovo je preslikana situacija svake godine, a najveći porast se očekuje u narednih mesec dana - otkriva dr Ilić.

print

Direktor Infektivne klinike u Nišu dr Žarko Ranković ističe da su nagle promene vremena koje nam tek slede idealni uslovi za širenje zaraze!

- Poslednje dve nedelje sezonska respiratorna infekcija je u punom jeku! Upala grla, curenje nosa, kašalj, slabost i povišena temperatura glavni su simptomi ovog gripa. Ipak, grip u mnogo većoj razmeri nam tek sledi, pogotovo ako uzmemo u obzir da nam posle ovih hladnih dana dolazi još jedan topliji period, idealan za širenje virusa - upozorava dr Ranković, i dodaje da situaciju otežava to što je školska godina tek počela.

JAČA OD DOKTORA! Šta je prehlada i zašto za nju nema leka?

Da osim običnih simptoma prehlade sezonski grip može da prouzrokuje i veoma tešku kliničku sliku objašnjava specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević.

- Virus gripa zbog prisustva raznih bakterija vremenom mutira i prave teži zdravstvene tegobe koje se lekovima, čajevima, vitaminima i sredstvima za prehladu brzo suzbijaju. Međutim, hronični bolesnici, trudnice i starije osobe moraju posebno da vode računa u narednom periodu i po potrebi se obavezno jave lekaru - apeluje dr Dimitrijević.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
KoleM

pre 7 godina

Zdravstveni radnici se razbole radeći svoj posao i lečeći bolesne. Zašto onda kada sami moraju da odu na bolovanje ne dobiju 100% plate???

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17