• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf/informer.rs

08.10.2016

22:27

DRASTIČNE KAZNE ZA NESAVESNE VOZAČE Ako dete vozite bez auto-sedišta moraćete da platite i do 120 hiljada dinara!

Društvo

DRASTIČNE KAZNE ZA NESAVESNE VOZAČE Ako dete vozite bez auto-sedišta moraćete da platite i do 120 hiljada dinara!

Podeli vest

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima a zatim i poslanicima, predviđaju kaznu i do 120.000 dinara za vožnju dece do 135 centimetara bez auto-sedišta

 

Kazna za vozača koji vozi dete bez auto-sedišta u Srbiji uskoro će biti drastično povećana, i umesto sadašnjih 30.000 iznosiće do 120.000 dinara. Takođe, u sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

Ovo, naime, kako saznajemo, predviđaju izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u skorije vreme trebalo da se nađu pred ministrima u Vladi Srbije a zatim i pred poslanicima u Parlamentu.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju da će kazne za nevoženje deteta u sedištu povećaju i da budu i do 120.000 dinara – kaže za Telegraf direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, nikako u krilu.

I ova odredba, kako saznajemo, biće promenjene, jer će u sedište morati sva deca uzrasta do 135 centimetara, dok je u drugim zemljama ta odredba i do 150.

Po sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Bezbednosna dečija auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata. Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje ove odredbe Zakona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aksa

pre 7 godina

Ovo je smesno kako stati dete do 12 godine u sediste pa znate li kolika su deca danas?\n

nikola

pre 7 godina

zaista ne kapiram kako sediste od par cm dubine moze da zastiti desetogodisnje dete pri sudaru! zadnji pojas da, ali sediste ne! pre ce biti opet udar na kucni budzet i marketinska kampanja uvoznickog lobija.\n

Sosa

pre 7 godina

Ja ne znam koji sve ludaci smislhaju ovakve zakone i kazne?Taj ili je lud ili nema dece. Moze dete sedeti u sedistu pola sata, a li vise ne osim ako spava? A kako ce se deca voziti u autobusima? \n

Rage Serbi

pre 7 godina

Ma sve je to lepo i pametno, deca treba da putuju u specijalnim montaznim sedistima koja se montiraju na postojeca, a pored toga, moramo kopirati sve EU zakone da bi nas na kraju (dvadeset petog veka) primili u istu. Mene samo zanimaju sledece dve cinjenice: - koliko dece je stradalo u saobracajkama zato sto se nisu vozila u specijalnim sedistima? - koliko dece nije stradalo u saobracajkama zato sto su se vozila u specijalnim sedistima?

XXL

pre 7 godina

A za vozače se predviđa 'korpa' za facu da ne ujedaju iako su vezani - kazna za nenošenje 'korpe' biće drakonska.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija