Shutterstock

13:45 Društvo 2

Tanjug | 10. 10. 2016.

SRBI LUDACI Poremećaji mentalnog zdravlja među vodećim bolestima!

U svetu se danas obeležava Dan mentalnog zdravlja, a u Srbiji u ovom trenutku poremećaji mentalnog zdravlja spadaju među šest najčešćih nezaraznih bolesti

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut najčešće bolesti koje muče stanovništvo Srbije su: bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori, šećerna bolest, opstruktivna bolest pluća, povrede i trovanja, poremećaji mentalnog zdravlja.

U poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije navodi se da pro­ble­mi men­tal­nog zdra­vlja pred­sta­vlja­ju sve ve­ći jav­no­zdrav­stve­ni problem, te da iden­ti­fi­ka­ci­ja gru­pa sta­nov­ni­štva ko­je su u ri­zi­ku važna za krei­ra­nje pre­ven­tiv­nih pro­gra­ma. 

Depresija je jedan od najarasportranjenijih poremećaja, a pre­ma po­da­cim­a Svetske zdravstvene organizacije ona je če­tvr­ti naj­če­šci uzrok izostanka sa posla, a pro­ce­nju­je se da će do 2020. go­di­ne bi­ti na dru­gom me­stu.


U Is­tra­ži­va­nju zdra­vlja sta­nov­ni­štva Sr­bi­je utvrđeno je da 4,1 odsto stanovnika pokazuje simptome depresije, a SZO procenjuje da u zemljama Evrope svaki 15 stanovnik ima simptome depresije.

Simp­to­mi de­pre­si­je pri­sut­ni su u zna­čaj­no ve­ćem pro­cen­tu kod že­na

(5,3 odsto) ne­go kod mu­ška­ra­ca (2,9 odsto), kao i u po­pu­la­ci­ji sta­rih i naj­si­ro­ma­šni­jih.

Osobe sa mentalnim problemima i dalje prati stigmatizacija, nisu uključeni u društveni život, a u okviru antistigma kampanje "Sve naše tajne", danas je predstavljeno istraživanje "Čega se mladi u Beogradu stide", Centra za edukaciju istraživanje i razvoj.
 

stock

Sprovedena je anketa među mladima tako što je svako od njih na parčetu papira podelio tajnu koju nikome nije rekao, a prema rečima Mie Popić ispostavilo se da su im svima tajne gotovo iste - osećaj stida, problemi sa samopouzdanjem, anksioznost, kontrola sopstvenih emocija, problematični porodični odnosi.

PSIHOLOŠKI TRIK koji vraća raspoloženje za manje od 10 minuta!

 - Ideja ovog projekta je da mladima predočimo da nisu usamljeni u svom problemu, da i ostali imaju slične probleme - rekla je Popić na konferenciji za novinare i dodala da je primećeno da se mladi najmanje obraćaju straučnjacima kada imaju problem. 

Psiholog Danijel Mešković kaže da u psihijatrijskim ustanovama postoje odeljenja za adolescente, ali da mladi imaju strah da se jave za pomoć, kao i da su lekari u zdravstvenom sistemu preopterećeni tako da imaju ograničeno vreme za svakog pacijenta.

HRONIČAN UMOR JE BOLEST Kad svakodnevne obaveze postanu preteške!

 - Naše ustanove nemaju pristup naklonjen mladima. Pokušaj da se napravi savetovališta na nivou domova zdravlja se ponovo vraćaju. Međutim, ljudi koji rade u savetovalištima, psiholozi, pedijatri, gionekolozi, čini mi se da su nedovoljno obučeni - kaže Mešković.


Psiholozi u školama, kako kaže, kada ih pitate čime se bave odgovaraju da se bave papirologijom i formalnostima da nemaju vremena da se bave mladim ljudima. 

Mentalni problemi su svetski fenom, nastavlja on, i dodaje mnoga istraživanja po pokazala da se najmanje mentalnih problema javljaju u onim zajednicama gde postoji dobra društvena povezanost, gde postoji mreža psihološke podrške.

 - Danas možemo videti društvo koje sedi u kafiću i svi gledaju u mobilne telefone - kaže Mešković i dodaje da među psiholoških problema raste broj osoba sa poremećajem ličnosti, jer smo u eri prebrzih promena, previše dešavanja, previše informacija.Slavko

10.10.2016. 20:38

Pa nasi politicari na samom vrhu su POREMECENOG MENTALNOG ZDRAVLJA I TAKI VODE POLITIKU 25 GODINA


moravica

11.10.2016. 09:08

Slazem se da nasim politicarima treba proveriti mentalno zdeavlje, pa ako nije po normi , skloniti bolesnog politicara sa scene. To bi trebalo najhitnije uraditi zarad nase dece.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na webr[email protected]