• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

11.10.2016

09:33

(VIDEO) PATRIJARH IRINEJ: Dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan!

Društvo

(VIDEO) PATRIJARH IRINEJ: Dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan!

Podeli vest

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je danas da je SPC zahvalna što Vatikan nije priznao Kosovo i da dolazak pape u Srbiju ne bi bio štetan, ali da poziv papi nije upućen iz SPC već ga je uputila država

- To je stvar države, papa je državnik, Vatikan je država. Ja verujem da papa neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše strane - rekao je Irinej za TV Pink.

On je dodao da papa uživa veliki ugled u svetu, i to ne samo kod svojih vernika i da je SPC uvek spremna za dijalog.

- Nama bi papin dolazakbio od velike koristi, ja imam svoje mišljenje, ali neka za sada ostane kao tajna, dolazak pape ne bi bio od štete - kazao je patrijarh.

Patrijarh SPC ocenio je da je "to što se dešava na Kosovu i Metohiji nepravda moćnih i silnih prema malom narodu, ali jednoj velikoj istoriji i kulturi".

On je rekao da su, ne samo crkve i predstavnici crkava, već i "ceo objektivni svet koji razmišlja pošteno upoznati sa otimanjem srpske imovine na Kosovu i da su na strani Srbije".

- Druga je stvar što politika deli ljude, koji ne dele mišljenje politike, ali su na neki način, da ne kažem prisiljeni - a da im savest govori drugačije - naveo je patrijarh.

Irinej je rekao da može biti da je Kosovo izgubljeno, ali da Srbi u svojoj svesti i osećanju na to ne mogu da pristanu.

- Mi nikada nećemo prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji - rekao je patrijarh.

On je rekao da se u narodu kaže da "ono što je silom oteto, da se silom i vraća".

- Postoji moć i sila, postoji pravda. Pravda ljudska i božanska. Mi činimo sve da u sastancima sa predstavnicima crkvama ima ukažemo na to stanje na KiM. Na žaost ima država medju kojima je i jedna velika sila, za koju prošlost i tradicija ne znači mnogo, nego gledaju na sadašnje vreme i sude - zaključio je Irinej.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
crni roko

pre 7 godina

Sve negativno što nam se desilo poslednjih dvesta godina je prikrivena politika katoličke crkve(Vatikana).Od srpskog naroda su perfidnim unijaćenjem i kotoličenjem u Dalmaciji i Bosni stvorili konvertite koje su lažima i podmićivanjem stalno gurali na pravoslavnu braću.Za te zločine niko nikad nije odgovarao, pa se jedan deo i asimilovao u tzv. Hrvate.Po svim dokumentima(arhivima) iz Dubrovnika,kod Andrije Kačića,Mavra Orbinija,grbovnika Petra Grgurića Ohmučevića se vidi da se velika većina takvih katolika izjašnjava kao Srbin katolik.Na grbu cara Dušana je i šahovnica i Sveti Jeronim.Vtikan stoji iza otimanja Kosova!!!!!!!

mrslav

pre 7 godina

susret sa antihristom je uvek stetan.Logori, pokrstavanja,infiltracija u nase drustvo sa ciljem izvrtanja istine,setimo se.Glavnu rec u svetu vodi Vatikan sa Amerikom.Antihrist  ima najvise prihoda a rashod koristi za saplitanje nepodobnih.Ekumenizam je njihova kruna uspeha.Ceo svet pod vlascu Pape.Hrist je protiv njih.\n

DJovan

pre 7 godina

PAPA U SRBIJI: Uz sve uvazavanje PAPE Franceska, njegov put u Srbiju vodi preko najveceg SRPSKOG PODZEMNOG GRADA, koji su sagradili njegovi "veliki" sledbenici HRVATI, koji se zove JASENOVAC. Ko god prihvati drugacije I pod bilo kojim uslovom, nema opravdanja I on je najveci SRPSKI IZDAJNIK. Nema dogovora pod Srpskim imenom, Srbi to ime, Stepinac moraju izgovarati samo sa zgrazanjem, ne prljajte imana MILION Srpskih MUCENIKA, niko ne moze za to da vas ovlasti, pitajte najnovije MUCENIKE, koje hrvatski sveci pobise I isterase iz svojih vekovnih domova.

ljubisa

pre 7 godina

koji će nam qrc papak koji je u redovima jezuita?..Srbiji treba budjenje a ne preobraženje u katolicizam,a to je njihova agenda...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija