• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.10.2016

15:39

ČADEŽ: Znatno niže članarine PKS, prilagođene snazi preduzeća!

Društvo

ČADEŽ: Znatno niže članarine PKS, prilagođene snazi preduzeća!

Podeli vest

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da će od 1. januara 2017. komorska članarina biti od četiri do 20 puta niža, prilagođena ekonomskoj snazi kompanija, i da će oko tri četvrtine preduzeća biti oslobođeno plaćanja

- Dosadašnji obračun članarine, po kome su firme mesečno izdvajale 0,19 odsto od bruto zarada zaposlenih, pokazao se neodrživim, jer je predstavljao ogromno opterećenje za privredu - rekao je Čadež Tanjug.

Taj trošak je, prema njegovim rečima, bio utoliko veći, jer su kompanije tako propisanu članarinu, u ranije nejedinstvenom komorskom sistemu, plaćale na dva-tri a neke i na više mesta.

Od 1. januara će, shodno zakonu, svi privrednici i preduzetnici u Srbij biti obavezni da plaćaju komorsku članarinu, ali će je, kako ističe Čadež, plaćati samo na jednom mestu i znatno niže nego do sada.

- Posle višemesečnih razgovora sa privrednicima, došli smo do novog modela, čija je suština da se članarina određuje prema ekonomskoj snazi kompanija, merenoj poslovnim prihodom po podacima iz poslednjeg objavljenog završnog računa - objašnjava predsednik PKS.

To znači, kako precizira, da oni najmanji ništa ne plaćaju, da oni kojima je potrebna podrška za rast i razvoj izdvajaju simbolične iznose, a veliki znatno više, ali ipak dosta manje nego ranije, odnosno od četiri do 20 i nešto puta niže iznose.

- Članarinu će plaćati veći broj kompanija, što, zajedno sa uštedama koje su postignute reorganizacijom i modernizacijom komore, omogućava da iznosi koje će kompanije pojedinačno izdvajati budu znatno niži. Velika većina članica u narednoj godini biće oslobođena plaćanja članarine ili će izdvajati simbolične iznose, a moći će da koristi usluge PKS za koje bi na tržištu morale da izdvoje mnogo više po komercijalnim cenama - ističe Čadež.

Prema novom modelu obračuna, naveo je on, plaćanja članarine će naredne godine biti oslobođeno oko 220.000 preduzetnika, sve novoosnovane, startap firme u prve dve godine poslovanja i još 70.000 mikro i malih preduzeća sa poslovnim prihodom do 20 miliona dinara.

Za firme sa poslovnim prihodom od 20 do 300 miliona dinara, mesečna članarina biće simbolična i iznosiće 300 dinara mesečno (3.600 godišnje), a one koje imaju od 300 do 600 miliona dinara poslovnog prihoda plaćaće 600 dinara mesečno (7.200 dinara godišnje).

Firme sa ostvarenim godišnjim poslovnim prihodom od 600 miliona do milijardu dinara, prema ovom predlogu, izdvajaće 20.000 dinara mesečno (240.000 godišnje), a za velike kompanije sa operativnim prihodom od milijarde do 2,5 milijarde dinara komorska članarina će iznositi 80.000 dinara mesečno (960.000 dinara godišnje).

Najveće kompanije, čiji poslovni prihodi premašuju 2,5 milijarde dinara, uplaćivaće komori 185.000 dinara mesečno ili 2,2 miliona dinara godišnje.

Čadež napominje da će konačnu odluku o novom predlogu doneti privrednici organizovani u svoje parlamente, odnosno Skupština PKS, na predlog Upravnog odbora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mikac

pre 7 godina

U sta se pretvara ova nasa jadna Srbija. I dalje se na silu guraju potpuno prevazidjena nasilna birokratska resenja. Kakva nasilne clanarine , nameti i takse, doneti zakonska resenja da se ne sme niakakva clanarina, namet i taksa naplatiti bez potpisanog ugovora. I odmah ukinuti sve takve namete , clanarine itakse. U sluaju da se ne ukinu ovakva resenja , privreda Srbije ce tonuti sve vise i nece imati nikakav rast.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće:  Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca
Hronika

Živeo je za svoje sestre... bio je kum na svadbi nastradao na putu do kuće: Tužna sudbina nastradalog suvozača kod Vlasotinca

Nikola Ranđelović (31) iz Vlasotinca, suvozač u automobilu „reno megan“ kojim je upravljao G. K. (34), nastradao je u jezivoj saobraćajnoj nesreći koja se prekjuče dogodila u selu Gornje Zuniče, nedaleko od Knjaževca. Da priča bude još tužnija, on je nastradao nakon što se vraćao sa veselja na kome je bio kum jednom od najboljih prijatelja!

25.04.2024

12:37

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija