• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2016

15:15

LEKARSKA KOMORA SRBIJE: Slučaj preminulog dečaka iz Loznice pred Sudom časti!

Društvo

LEKARSKA KOMORA SRBIJE: Slučaj preminulog dečaka iz Loznice pred Sudom časti!

Podeli vest

Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak pred Sudom časti kako bi se utvrdilo da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara u lečenju dečaka iz Loznice, koji je preminuo posle preloma ruke, kaže direktor LKS Milan Dinić


On očekuje da će brzo biti donet zaključak da li je bilo profesionalne odgovornosti lekara, te će se u skladu sa tim doneti odluka o eventualnom oduzimanju licence lekaru za rad. 

(FOTO) SAHRANA MALOG RADENKA NIKODINOVIĆA: PLAČE MAJKA, LOZNICA, SRBIJA, NEBO... Joj Rade, čedo moje... Joj, Rade, sine!

Sud časti, kako kaže, koristiće u svom radu sve elemente koji su mu dostupni: izveštaje o unutrašnjoj kontroli, izveštaje o vanrednom spoljnom nadzoru inspekcije ministarstva zdravlja, izveštaje lekara, medicinsku dokumentaciju.

- Angažuje se i veštak koji donosi odluku o konkretnom slučaju, odnosno da li je bilo povrede profesionalne odgovornosti lekarske etike. Nakon toga sud časti donosi odluku kao eventualnu kaznenu meru oduzimanje licence, oduzimanje dozvole za rad - rekao je Dinić Tanjugu.

LONČAR: Smenjeni direktorka i hirurg bolnice u Loznici zbog smrti malog Radenka!

Očekuje da će zaključak Suda časti biti brz jer, kako kaže, Lekarska komora želi da se što brže dokaže postojanje ili nepostojanje profesionalne odgovornosti lekara koji je primio dečaka i tako zaštiti 30.000 drugih lekara koji svakodnevno savesno obavljaju posao.

Lekarska komora Srbije je do sada oduzela 33 licence lekarima, a Dinić podseća da je Etički odbor LKS te lekare proglasio nedostojnim za obavljanje lekarske profesije, pa su oduzimane licence u različitiom periodu od šest meseci do pet godina ili trajno.

(FOTO) NE MOŽEMO DA ZABORAVIMO! Lik malog anđela Radenka na bilbordima u Loznici

On pojašnjava da se licenca trajno oduzima ako se pravosnažnom presudom utvrdi da je "učinjeno teško delo protiv zdravlja ljudi", a to znači trajnu zabranu daljeg obavljanja lekarske profesije.

- Prošle godine jednom kolegi je trajno oduzeta licenca, a prethodnih godina je dvoje ljudi procesuirano ali po starom zakonu. Licenca je privremeno oduzeta za 30 lekara od šest meseci do pet godina - rekao je Dinić.

Podseća da Sud časti LKS, ako se dokaže da postoji profesionalna odgovornost, obično donosi odluku o privremenom oduzimanju licenci do pet godina, te da se u tom roku očekuje da bude okončan i postupak pred redovnim sudom.

Odluka civilnog suda je iznad suda časti LKS, te na osnovu pravosnažne presude donosi se odluka o trajnom oduzimanju licence lekaru.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žika

pre 7 godina

Da li neko ima odgovor zasto je doktorka načelnica hitne pomoću u Šidu poslala kući ženu koja se žalila na bolove ugrudima kući bez terapije??? Zašto se to prikriva??? Zašto je direktoru u interesu da se ne sazna pravi uzrok smrti zene od 60 godina koja je iza sebe ostavila porodicu i još da je nagradi nakon toga??? Da li će Vučić ili novinari da reaguju??? E zemljo Srbijio!!!

SasaV

pre 7 godina

Lekarska komora???Da vode racuna ko im je na rukovodecim polozajima u zdrastvu,ovakve tragedije se nebi dogadjale....

drago

pre 7 godina

Tragedija. LKS treba da pristupi sistemskim problemima u resavanju nesavesnog lečenja. Problem je složen. Mora da se povede računa o regularnosti školovanja doktora i dodeli specijalizacija. Pa zar nije doskorašnji direktor KCS rekao da ima poverenje u 10-tak kardiologa u Srbiji. Pisali ste o tome da se prof. dr Milosavljević lečio u inostranstvu dok je bio na čelu Ministarstva zdravlja. Pisali ste i o dekanu Medicinskog fakulteta Radetu Grbiću koji učestvuje u fabrikovanju studenata medicine sa neakreditovane akademije.Ko zna koliko je oprao diploma Medicinskog fakulteta. Sada su to lekari koji su uključeni u lečenju pacijenata. Biće još mnogo grešaka jer sposobni lekari neće da se konfrotiraju sa neznalicama..

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija