• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.10.2016

18:15

ZA MAJKE I BEBE SAMO NAJBOLJE! Rekonstruisan operacioni blok novosadskog porodilišta!

Društvo

ZA MAJKE I BEBE SAMO NAJBOLJE! Rekonstruisan operacioni blok novosadskog porodilišta!

Podeli vest

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković obišao je danas rekonstruisane sobe i operacioni blok Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine i Zavod za ginekologiju koji se nalazi u starom delu zgrade novosadskog porodilišta u kome su u toku radovi na rekonstruisanju

Gojković je rekao da je u predhodnom periodu medijski prostor bio ispunjen, kako je kazao, poražavajućim fotografijama i izjavama trudnica o uslovima u kojima su u novosadskom porodilištu boravile porodilje.

- Upravo zbog toga smo ušli u rekonstrukciju Zavoda za perinatologiju, odnosno rekonstrukciju i adaptaciju koja će biti sprovedena u tri faze. Prva faza je završena prošle nedelje, a u njoj je gotovo u potpunosti deo porođajnog odeljenja rekostruisan. Urađena je adaptacija osam soba, četiri vezana kupatila, dve operacione sale i prostora za sterilizacija - rekao je Gojković.

On je dodao da slede druga i treća faza, koje se ne mogu obaviti odmah zbog vremenskih prilika, već će se, kako je najavio, obaviti na proleće.

Prema njgovim rečima, trenutno se radovi odvijaju u delu Klinike za ginekologiju koji je star više od 40 godina, a u kom do sada nikada nije ni pokušana adaptacija i rekonstrukcija, te da je za te radove od strane Pokrajinske vlade i Sekretarijata za zdravstvo izdvojeno šest miliona dinara.

- Taj stari deo će se renovirati i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane, zameniće se kompletno podne obloge, uradiće se krečenje prostorija od oko hiljadu kvadratnih metara, zatim kompletna rekonstrukcija sanitarnih čvorova - rekao je Gojković.

On je istakao da sve navedeno pokazuje "potpunu posvećenost Pokrajinske vlade da se svim građanima Vojvodine kojima je neophodna zdravstvena nega pruže puni i adekvatni uslovi za njihovo lečenje". 

LONČAR I BRNABIĆ: E-beba prvi korak u reformi javne uprave!

Gojković je istakao da je Klinika za ginekologiju i akušertstvo Kliničkog centra Vojvodine, jedina tercijalna ustanova tog tipa u Vojvodini, da se u njoj godišnje rodi više od 6.500 beba, da se obavi više od 4.000 operativnih zahvata i izvrši više od 40.000 pregleda.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV, Tihomir Vejnović je rekao da je uz podršku Pokrajinske vlade i Sekretarijata za zdravstvo, te rukovodstva Kliničkog centra za svega 40 dana završena prva faza rekonstrukcije i adaptacije čime su, kako je naglasio, porodilje dobire normalne, humane uslove za boravak u toj ustanovi.

- Osam soba i četiri kupatila su potpuno izolovani od vlage, pa nećemo više imati pritužbe na odpadanje maltera sa vlažnih zidova i ovo je dobar primer i podsticaj da za sve da majkama daju novi impuls i motiv za rađanje i podizanje dece - rekao je Vejnović.

On je istakao da u je Klinika za ginekologiju i akušerstvo "napokon prepoznata kao mesto u kom se rađa novi život", a govoreći o drugoj i trećoj fazi rekonstrukcije i adaptacije Vejnović je kazao, da će u njima biti rekonstruisano i adaprtirano još 20 kupatila i 30 soba.

- Ovaj deo Klinike smo u predhodnih 40 dana adaptirali, a u isto vreme smo u proseku svakog dana imali po 20 porođaja. Zbog radova porođajne sale smo morali da premestimo u drugi blok zgrade i nesmetano smo radili svo to vreme, tako da ni jedan pacijent nije čekao, niti je i jedan porođaj doveden u pitanje u smislu povećanja rizika bilo po majku, bilo po bebu - naglasio je Vejnović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija