• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.10.2016

12:28

ZAŠTITA DECE NA INTERNETU Matić:Važno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta!

Društvo

ZAŠTITA DECE NA INTERNETU Matić:Važno uvođenje informatike kao obaveznog predmeta!

Podeli vest

Uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole je veoma važno, kako bi se deca na vreme upoznala da moraju biti oprezna sa savremenim tehnologijama i internetom, jer tu "vrebaju" brojne opasnosti, izjavila je državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija Jasna Matić

Ona je, na skupu "Bezbednost dece onlajn: kako poboljšati zaštitu dece na internetu", naglasila da savremene tehnologije i internet deci mogu mnogo pomoći u obrazovanju, ali da tu "vrebaju" i brojne opasnosti.

 - Naš je fokus da decu moramo upoznati sa opasnostima na internetu, ali ne treba da ih plašimo - rekla je ona i dodala da je internet deo našeg život i da ga treba iskoristiti za edukaciju i obrazovanje.

Kako kaže uvođenji informatike kao obaveznog predmeta, upoznavanje dece od prvog razreda u školi sa savremenim tehnologijama omogućiće im da razvijaju pravilan odnos prema njima.

 - Ne smemo deci prepustiti da savremene tehnologije i internet budu samo mesto za zabavu. Obaveza države i obrazovnih institucija je da im kroz sistem istovremeno ukazujemo da se savremene tehnologije koriste za obrazovanje - rekla je Matić.


Ona je podsetila da je vlada donela Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece na internetu, te da je tom Uredbom predviđeno otvaranje kol centra do kraja godine, gde bi građani mogli da prijave krivično delo ili zloupotrebu na internetu, ali i dobiju potrebne informacije ukoliko imaju nedoumice vezane za internet.

Shutterstock

Kol centar će sarađivati sa centrima za socijalni rad, domovima zdravlja, tužilaštvom, Odeljenjem za visokotehnološki kriminal. 

Pogrešna upotreba savremenih tehnologija, osim brojnih zloupotreba dece, može dovesti i do drugih poremećaja, kao što su sociološki i psihološki problemi - rekla je Matić.

Predstavnik hrvatskog centa za sigurniji internet Boris Radanović rekao je da ni u Hrvatskoj informatika nije uvedena kao obavezni predmet od prvog razreda, već je izborni predmet tek u četvrtom razredu. 

On je ukazao da je na internetu danas mnogo više zabavnih i pornografskih sadržaja nego edukativnih sadržaja i da je velika verovatnoća da dete ukoliko bez kontrole pretražuje po internetu dođe do njih.

- Nemoguće je kontrolisati i nadgledati internet. Zato prvo moramo edukovati našu decu, pa im onda dati internet - rekao je Radanović i dodao da roditelji često nepažnjom postavljaju slike svoje dece na društvenim mrežama koje pedofili kasnije zloupotrebljavaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija