• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

14.10.2016

13:45

MANJE NEGO U AVGUSTU Devizne rezerve NBS na kraju septembra 9,55 milijardi evra!

Društvo

MANJE NEGO U AVGUSTU Devizne rezerve NBS na kraju septembra 9,55 milijardi evra!

Podeli vest

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju septembra iznosile 9,55 milijardi evra, što je za 32,3 miliona evra manje nego u avgustu, saopštila je danas NBS

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 211 odsto, i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i ‎drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 7,94 milijarde evra i bile su manje za 20 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Prilivima po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza i po osnovu neto zaduženja Srbije na domaćem finansijskom tržištu putem deviznih hartija od vrednosti (ukupno 148,8 miliona evra) pokriven je najveći deo odliva realizovanih po osnovu neto otplate kredita (167,0 miliona evra).

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama u otežanim uslovima plasiranja sredstava na međunarodnom tržištu i po drugim osnovama ostvareni su prilivi (ukupno 48,4 miliona evra) koji su u najvećoj meri nadomestili odlive po osnovu neto smanjenja devizne obavezne rezerve banaka i servisiranja stare devizne štednje (62,5 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 306,2 miliona evra i bio je za 60,1 milion evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine u ‎međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,79 milijardi evra.

U septembru je dinar oslabio u odnosu na evro od 0,1 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZN

pre 7 godina

Bliži se Nova godina, dolaze naši zaposleni po belom svetu, biće deviza i za otplate rata i za kamate i za devizne rezerve

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija