• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

16.10.2016

17:33

ČUVENI SRPSKI HIRURG O SMRTI MALOG RADENKA: Deca nam umiru jer lekari polažu ispite preko veze!

Društvo

ČUVENI SRPSKI HIRURG O SMRTI MALOG RADENKA: Deca nam umiru jer lekari polažu ispite preko veze!

Podeli vest

Prof. dr Miljko Ristić, svetski poznat kardiohirurg, bivši direktor Kliničkog centra Srbije i glavni koordinator za transplantaciju organa pri Ministarstvu zdravlja, kaže da ga je slučaj malog Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice duboko potresao, baš kao i celu Srbiju

- Lepo dete, zdravo i pravo igralo se i polomilo ruku. Posle šest dana bilo je mrtvo. Naravno da me je to potreslo! - kaže prof. dr Miljko Ristić.

Kako je moglo da se desi da mali Radenko umre od preloma ruke?

- Preuranjeno je da dr Dobrivoja Bojanića, ortopeda, koji je lečio dečaka, u ovom času kvalifikujemo kao glavnog krivca. Trebalo bi sačekati sve nalaze inspektora, rezultate obdukcije i izveštaje tužilaštva, pa tek onda da se sklopi slika šta se tačno desilo. Zaboravlja se da i uz nadljudske napore lekara pacijenti umiru. Gasna gangrena, za koju piše u dokumentaciji da ju je dete dobilo, najteža je komplikacija neke rane i ona je u vezi sa prljavštinom koju je dete unelo u organizam kada je polomilo ruku. Otvorena rana idealna je za ulazak infekcije. Da li je napravljena greška u postupku lečenje, to treba da kažu nadležni.

OTAC RADENKA NIKODINOVIĆA KOGA JE UBIO LEKARSKI NEMAR: Moj jedini cilj u životu je da doktor Bojanić ode u zatvor!

Da li treba da tražimo vezu kad idemo u bolnicu?

- Pitajte svaku sestru o tome. Naravno da se više pažnje ukazuje pacijentu koji je došao preko veze. Dobija ljubaznost, pažnju i sve ostalo. Ali ljudi ne razumeju da čak ni to ne može da utiče na ishod lečenja.

Ali u preliminarnim rezultatima zdravstvene inspekcije piše da nije poštovan protokol i nije vođena medicinska dokumentacija.

- Jasno mi je šta kažu preliminarni rezultati. Ali da sačekamo ipak sve. Trebalo bi da se vidi gde je dr Bojanić studirao, kod koga je polagao ispite. To sve ukazuje na loš kvalitet njegovog obrazovanja za vreme studija i kasnije usavršavanja.

Ko je za to odgovoran?

- Medicinski fakultet! On ima studentsku i postdiplomsku nastavu. Pre dve godine sam bio prozvan kada sam rekao da se ispiti polažu preko veze i da lekari imaju skromnije medicinsko znanje zbog toga. To će se rešiti kada se više ne bude polagalo preko veze i studenti budu anonimno polagali. Da se ne zna ko polaže. Ako neko hoće da položi ispit, onda i mora da ga spremi.

OTAC TRAGIČNO PREMINULOG RADENKA NE MOŽE DA SE SMIRI: Još dve doktorke krive za smrt mog dečaka!

Ali imamo slučaj da Klinički centar Srbije zovu „institut za majku i dete” jer se tamo zapošljavaju tatini i mamini sinovi i ćerke bez obzira na nivo njihovog znanja?

- Tačno je. Ali to važi za sve zdravstvene ustanove. Mali Radenko je još jedno upozorenje u vezi sa tim.

Beta

Da li će stručnjaci koje je ministar Zlatibor Lončar poslao po bolnicama u Srbiji sprečiti ubuduće smrt zbog loma ruke?

- To je način da se uozbilje lekari i da im se stavi do znanja da su oni odgovorni za život i lečenje pacijenata. Taj nadzor nije ništa novo. Samo što se ne radi tako često. Mislim da je to dobra ideja i da će dati dobre rezultate.

Da li je tačno da lekari vole da piju, kao što je to objavljeno za dr Bojanića, koji je lečio malog Radenka?

- Sigurno da to nije masovna pojava, niti je to normalno. Znam da u praksi, kada je neko slavlje u pitanju, da se donesu kolači, sokovi, ali ne i alkohol. Ako se pojavilo neko piće, tu je bilo vino. Ali stvarno bude litar na nas 20. A ima i doktora u čijim kancelarijama je od ranog jutra puno duvanskog dima i alkohola. Ali su oni u manjini.

TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SRBIJU: Dečak (8) slomio ruku, pa posle nekoliko dana preminuo!

Da li je smrt malog Radenka prelomni trenutak u srpskom zdravstvu da se končano trgne iz letargije?

- Ja bih to voleo. Da ne bude samo kao u onoj poslovici „Svako čudo za tri dana”. Neophodna je svakodnevna kontrola rada lekara i medicinskih sestara u svakoj bolnici. Svaka greška morala bi da se sankcioniše i da se to objavi u medijima. Onda će se i svest u glavama lekara promeniti.

Bili ste i na ispitima na Medicinskom fakultetu. Šta vam je ostalo u sećanju?

- Ovo nikada neću zaboraviti: pre 10 godina bio sam u komisiji na završnom ispitu urgentne medicine. Bilo je 90 pitanja koja su se odnosila na hitna stanja, a koje svaki lekar mora da zna. Bilo je 22 studenta, a među njima dvoje sa prosekom 10. Samo ih je dvoje položilo, a oni sa najvišim prosekom su pali.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljube

pre 7 godina

Profesor je u pravu, danas ili bolje reći unazad 20 godina, do diplome se dolazi previše često tako što se ispiti ili polažu "preko veze" ili se prosto kupi ocena. Na žalost nisu to samo lekari nego sve ostale struke i mi samo formalno imamo deklarisani broj visoko obrazovanih kadrova, u stvarnosti imamo veliki broj nestručnih kadrova koji nisu sposobni ni za šta. Na to dodajte drastičan pad morala, neodgovornost, javašluk, nerad i eto zašto nam je ovako kako je

pauna

pre 7 godina

ovo je trebalo davno izneti u javnost mislim sa najviseg nivoa jer carsija odavno prica o tome,moje iskustvo otisla sam zakazala pregled kod specijaliste po proceduri,kada sam ispricala kod koga idem svi su me sazaljevali i pricali o nestrucnosti doticnog specijaliste ja sam ustrajala i bila pregledana ,covek ljubazan posvecen verujte sve sto mi je rekao na pregledu usmeno to je potvrdjeno na snimku gde me je dotcni uputio nista nije promasio.to me je zaintrigiralo i malo sam se raspitala na odeljenju i sta biva tatina cerkica lekarka nije dobila to mesto i pocela da siri neistine o svom kolegi koji je strucan i zasluzio mesto na kom radi.svim svojim rodjacima i prijateljima sam preporucila cenjenog specijalistu oni koji su otisli bili su prezadovoljni.rezime covek me izlecio a pre toga tri godine sam visila kod specijaliste u domu zdravlja.specijalista radi u bolnici.

amigo

pre 7 godina

vecina onih koji su jedva prosli sa 6/om..su unutrasnjosti ...krenite smederevskim putem od kaludjerice pa na dole..sto juznije to tuznije,,,

zika

pre 7 godina

A sta to govori? Da studenti iz unutrasnjosti nisu imali vezu da dobiju visu ocenu. A nisu imali ni para jer sami kazete "sto juznije to tuznije"..

Vozd

pre 7 godina

Sve je on tacno rekao. Samo sto je upravo on dok je bio direktor KCS zaposlio brdo lekara preko veze, a da ne pricam o onima koji su se na njega pozivali i polagali ispite. Tako je to kod nas, svi sve znaju, ali kad dodju na poziciju rade isto to.

Steva

pre 7 godina

Ispite samo? E moj doktore diplome se kupuju, a kupovina ispita je davna proslost.

Nenad

pre 7 godina

Ja znam i na mom PMF polaganje ispita je bilo javno i dobro je slušati ispite jer se pitanja ponavljaju i može se dosta toga naučiti.Koliko znam na Medicinskom fakultetu se izvlači ime profesora kod koga se polaže ispit i to je dosta dobra metoda.Taj doktor Bojanić sigurno bi mogao da ide na obnavljanje gradiva a mogao je uzimanjem brisa pre stavljanja gipsa da analizira ranu odnosno da to uradi laboratorija.I po analizi odmah je trebao dete poslati za kliniku u Tiršovoj.

Drazenko

pre 7 godina

Svako cudo za tri dana, dobro je ovo rekao ali stvarna situacija u zdravstvu je katastrofalna i mnogo zivota je ugaseno a krivci su bahati doktori. Za par dana svi ce zaboraviti na ovo i okrenuti se svojim problemima a te iste neznalice samoprozvani "Bogovi na zemlji" ce nastaviti da rade sve isto kao i do sad. Jos ce na kraju izjaviti kako to nije bila njihova krivica, nego djecakova.

Danas

pre 6 godina

Sta reci ? Zalosno kakvo znanje imaju osobe od kojih zavise ljudski zivoti...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija