• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

19.10.2016

23:00

VEROVALI SU U ČUDO: Evo kako stvarno leči kubanska vakcina protiv raka pluća!

Društvo

VEROVALI SU U ČUDO: Evo kako stvarno leči kubanska vakcina protiv raka pluća!

Podeli vest

Pre tačno godinu dana čuvena kubanska vakcina protiv raka pluća "cimavaks" stigla je u Srbiju. Nakon početne euforije i nezapamćenog broja obolelih zainteresovanih da prime ovaj lek, počelo je lečenje odabranih pacijenata, čiji se identitet čuvao u najstrožoj tajnosti

Četvoro od 23 pacijenta u četvrtom stadijumu adenokarcinoma pluća, za koji se prognozira samo šest meseci života, a koji su prošlog novembra započeli lečenje „cimavaksom” u KBC „Bežanijska kosa” je preminulo.

Public

Preostalih 19 je preživelo, a njihova bolest danas je u različitim fazama, stoji u izveštaju ovog kliničkog centra od 22. septembra 2016. godine.

Kako se navodi u dokumentu, svi pacijenti su dobijali vakcinu i hemoterpiju i imali su oko 63 godine kada su započeli tu vrstu lečenja. Njih 13 primilo je od novembra prošle godine četiri ciklusa citostatika, dok je njih desetoro imalo za dve više. Prema istim podacima, 12 njih dobilo je pet doza „cimavaksa”, osmoro 10 doza, dok je troje primilo preko 10 doza, a trenutno su u fazi dobijanja 12. i 13. doze.

Prema izveštaju, svi preživeli su dobro podneli „cimavaks” i nisu registrovani veći neželjeni efekti. Jedna pacijentkinja dobila je oštećenje sluha, za šta lekari misle da je posledica primene citostatika. Kod devetoro pacijenata je posle godinu dana primene „cimavaksa” registrovana stabilizacija raka pluća, kod troje delimičan odgovor na terapiju, kod sedmoro se bolest proširila, a četvoro je umrlo.

Kriterijumi Ministarstva

Prema podacima Ministarstva zdravlja, kriterijumi da oboleli uopšte uđu u program primanja „cimavaksa” su da imaju četvrti stadijum adenokarcinoma pluća i da njihove analize pokazuju da su negativni na receptor takozvanog epidermalnog faktora rasta, ali da moraju da imaju određenu količinu tog faktora u krvi.

- U najvećem broju slučajeva adenokarcinoma pluća u četvrtom stadijumu, kada se očekuje preživljavanje od tri do šest meseci, registrovana je stabilizacija bolesti. Kod manjeg broja pacijenata uočeno je smanjenje tumorske mase, a kod svih znatno poboljšanje kvaliteta života. Nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, osim otoka na mestu uboda. Četvoro obolelih je umrlo. Ali ne od vakcine ili citostatika, već od prirodnog toka bolesti - objasnila je dr Kostić i dodala da se nastavlja taj vid lečenja, da se pacijenti mogu i dalje prijaviti, a kriterijumi su isti kao prošle godine.

Prof. dr Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, na kojem se takođe primenjuje „cimavaks”, rekao je da imaju slične rezultate kao kolege u Beogradu.

- Naših desetak pacijenata već je prošlo ciklus hemoterapije i vakcine, a nekoliko njih sada prima samo „cimavaks”. Još je rano za zaključke. Neophodno je da pacijente pratimo narednih šest meseci do godinu, pa da njihovo stanje uporedimo sa stanjem bolesnika koji su lečeni samo citostaticima - naveo je on.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija