• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

22.10.2016

16:53

UDŽBENIČKA MAFIJA POTKUPLJUJE DIREKTORE ŠKOLA Pokloni "biraju" izdavača iz čijih knjiga će đaci učiti!

Društvo

UDŽBENIČKA MAFIJA POTKUPLJUJE DIREKTORE ŠKOLA Pokloni "biraju" izdavača iz čijih knjiga će đaci učiti!

Podeli vest

Tržište udžbenika, vredno 100 miliona evra, premalo je za rat koji besni među izdavačima!

Sve opcije su u igri, a prva je korupcija kojom se služe kako bi se domogli novca roditelja za knjige iz kojih će njihova deca sticati znanja.

Kvalitet gradiva u knjigama uopšte nije uslov za odabir izdavača, već, verovali ili ne, pokloni koje oni dele šakom i kapom direktorima i nastavnicima srpskih škola, podaci su Centra za istraživanje korupcije (CIK). Oko 850.000 učenika i milion i po roditelja tako su već godinama žrtve, kako je istraživanje pokazalo, pojedinih izdavačkih kuća.

Pokloni zbog koji su roditelji primorani da kupe knjige baš određenog izdavača sastoje se u novcu, odnosno delu provizije od prodaje udžbenika, blokčićima, olovkama, laptopovima, tabletima, ali i nekim stručnim seminarima u inostranstvu za nastavnike, koji koštaju samo 20 evra po osobi!
Priča, naravno, nije od juče. Objašnjenje koje je CIK dobio u prosvetnoj inspekciji pri Ministarstvu prosvete da je korupcija u postupku izbora udžbenika bila predmet i izveštaja OEBS-a.

Roditelji, prijavite nam!

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije pozvao je roditelje da im se obrate ukoliko sumnjaju da su kvalitet i cena udžbenika neadekvatni.
- Najgore je što se članovi Saveta roditelja ne upuštaju u analizu cene i kvaliteta, te nam se uopšte ne obraćaju. Naša zaduženja su utvrđivanje zloupotreba, cena i kvaliteta udžbenika. Trebalo bi roditelji da nam se obrate u vezi sa nepravilnostima, a mi ćemo to dalje selektovati - naveo je Papović.

- Dobijeni izveštaji ukazuju o direktnoj korupciji nastavničkog osoblja u školama i na fakultetima. Na školskom nivou mogle su se čuti optužbe da su nastavnici primali mito od izdavača kako bi odabrali određeni udžbenik. Ministarstvo je upoznato sa činjenicom da se pred Komisijom za zaštitu konkurencije vode odgovarajući postupci protiv određenih izdavačkih kuća, a u vezi sa izborom udžbenika - naveo je Vladimir Bojković iz prosvetne inspekcije.

Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, potvrdila je da je korupcija odomaćena.

- Znam za sve to. Imam i ja dvoje školaraca. O kriterijumima za odabir udžbenika mora da se brine Ministarstvo prosvete. Naša deca ko da idu u škole u različitim državama jer svaka škola ima svog izdavača. To je igranje sa budućnosti dece. A otežavajuća okolnost za roditelje je ukoliko imaju dva đaka u školi, onaj mlađi ne može da nasledi knjige starijeg jer dolaze novi izdavači. To je udar na svih 850.000 učenika i milion i po roditelja koji moraju da plaćaju udžbenike izdavača koji su korupcijom dobili određenu školu - objašnjava ona i dodaje:

- Ne verujem da to rade nastavnici. Oni dobijaju sitnije poklone - laptopove, tablete... Mislim da Ministarstvo prosvete nema mehanizam da spreči tu pojavu u prosveti - kaže Ilić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miso

pre 7 godina

Sve mi to znamo i bez vas.Dete iz 5 razreda ne moze naslediti knjige od sestre iz 6 u istoj skoli sa istim nastavnicima.

zoki

pre 4 godine

To nema nigde da ima dve vrste knjiga za djake .

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija