• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

24.10.2016

19:58

NAJEZDA OPASNIH BUBAMARA! Smrde, izazivaju alergije i astmu!

Društvo

NAJEZDA OPASNIH BUBAMARA! Smrde, izazivaju alergije i astmu!

Podeli vest

Azijske bubamare ovih dana opsedaju Beograd, ima više nego ikada. Ima ih i širom Srbije, a mišljenja stručnjaka su da one nisu potpuno bezopasne – mogu biti uzročnici alergena i astme.

- Još se nismo odmorili ni od smrdibuba, kad ono, najezdile su se i bubamare u ogromnom broju. Verujem da nisu opasne, ali mi uopšte nije prijatno da ih gledam po zidovima i plafonu. Sve se žuti od njih - rekla je Marija Đ. iz Beograda.

Prema rečima dr Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, Azijske bubamare mogu biti, kod osetljivih osoba, uzročnici alergija i astme. Alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i delova tela koje ostavljaju za sobom.

- Ako ih nađete u kući, najbolje je da ih usisate kako ne bi iza sebe ostavile žutu tečnost koja smrdi i ostavlja fleke. Ne mogu oštetiti nameštaj ili tkaninu, jer se hrane isključivo vašima. Ne razmnožavaju se u kućama. Međutim, vrlo je verovatno da će se u jednom odabrani dom vratiti i sledeće jeseni - kazao je doktor.

Azijska bubamara je donesena u Evropu kako bi se u plastenicima borila protiv biljnih vaši. Međutim, neočekivano, azijska bubamara se adaptirala na život van plastenika. Azijska bubamara velikom brzinom potiskuje domaću koja, kao i svuda u Evropi, postaje ugrožena.

ŠTA NAS SVE NEĆE SNAĆI?! Posle SMRDIBUBA, sledi najezda AZIJSKIH BUBAMARA!

- Vrsta Harmonia axyridis se nalazi na spiskovima najnepoželjnijih organizama Evrope i Severne Amerike. Zbog svoje velike efikasnosti u suzbijanju lisnih vaši je preneta iz Azije u Severnu Ameriku i Evropu. Međutim, posle kratkog vremena je pokazala svoje drugo lice. Ova vrsta toliko efikasno suzbija lisne vaši, da druge bubamare ostaju bez hrane - naveo je doktor.

Azijska bubamara se razlikuje od domaće po raznim neuobičajenim morfološkim oblicima i raznim bojama, a ono što je karakteristično je crna W ili M šara na beloj glavi. Imaju različit broj tačaka na leđima, a boje se kreću od crne do jarko crvene.

Ne postoji neki određeni raspored šara na leđima kao kod evropske vrste, ima izduženiju glavu i smeđe noge, krupnija je, brže se razmnožava, u jesen kada joj nestane hrane dobija nagon za rojenjem.

NAJEZDA SMRDIBUBA U BEOGRADU! Sve ih je više, a nisu ni malo bezopasne!

- Kad vidite jednu, budite sigurni da sledi još mnogo njih jer odrasle jedinke ispuštaju feromon koji privlači ostale bube i tako u roju traže odgovarajuće mesto za hibernaciju. To je normalno ponašanje azijskih bubamara u jesen dok se roje pred hibernaciju. Za razliku od domaćih bubamara ulaze u kuće jer ih privlače osunčane, svetle i tople površine. Visoke temperature poslednjih godina su uzrokovale povećan broj biljnih vaši a pošto su one glavna hrana bubamarama, to je i broj nezvanih gošći iz Azije povećan. Živi tri godine za razliku od domaće čiji je životni vek godinu dana - zaključili su iz Zavoda za biocide.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
duda

pre 7 godina

a zasto ne pisete o silnim preletima aviona i po najvecoj kosavi ?? pa sve nam to veliki prijatelji bacaju kao humanitarnu pomoc ! sram ih bilo !! zasto mediji cute o silnim zaprasivanjima svim i svacim ??

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija