• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 021.rs/Informer.rs

27.10.2016

13:05

BLAMAŽA! Dve trećine Novosađana ne zna kog datuma im je oslobođen grad!

Društvo

BLAMAŽA! Dve trećine Novosađana ne zna kog datuma im je oslobođen grad!

Podeli vest

Pitali smo Novosađane da li znaju kada su partizanske jedinice umarširale u grad 1944. godine. Rezultati su više nego poražavajući, bolje reći sramotni

 

Čak 68 % Novosađana ne zna kada je Novi Sad oslobođen u II Svetskom ratu. Tačan odgovor, da je u pitanju 23. oktobar znalo je svega 32 % ispitanika, a "fleke" su vadili stariji od 45 godina, višeg stepena obrazovanja i sa mestom prebivališta u gradskoj sredini.

Katastrofalni su rezultati u neznanju među populacijom od 18. do 44. godine, a najgori među stanovništvom u prigradskim naseljima.

Koliko je održavanje vojne parade izazvalo pometnju po ovom pitanju, kazuje i činjenica da su neki beogradski mediji naveli da se ona održava povodom 22. oktobra - Dana oslobođenja Novog Sada.

Nekada "kultni" datum u udžbenicima istorije vremenom je polako potisnut u zaborav, a jedan od prvih poteza postkomunističkih vlasti bio je preimenovanje najvećeg novosadskog bulevara koji je dugo nosio ime "23. oktobar" u nešto sveopšte pa se on danas zove Bulevar oslobođenja.

Dodajmo da je istraživanje Ninamedije sprovedeno u periodu od 18. do 21. oktobra, telefonskim anketiranjem, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika na teritoriji opštine Novi Sad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija