• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

27.10.2016

23:36

JEDNA USPEŠNA PRIČA IZ SRBIJE:" Impol Seval" se pohvalio najboljim rezultatima u istoriji fabrike!

Društvo

JEDNA USPEŠNA PRIČA IZ SRBIJE:" Impol Seval" se pohvalio najboljim rezultatima u istoriji fabrike!

Podeli vest

“Impol Seval” iz Sevojna, proslavio je 41 godinu od puštanja u redovnu proizvodnju i 14 godina od privatizacije 2002. godine, kada je većinski vlasnik Valjaonice aluminijuma postala kompanija „Impol“ iz Slovenske Bistrice. Ninko Tešić, direktor “Impol Sevala”, rekao je da su za prvih devet meseci ostvarili nikada bolje rezultate u istoriji fabrike

- U prošloj godini ostvarili smo dobre rezultate, proizveli smo 51.000 tona valjanog programa i to je rad sa punim kapacitetom, a ostvarili dobit od 7,5 miliona evra. Ove godine za prvih devet meseci smo ostvarili fizički obim proizvodnje koji smo planirali, a finansijski rezultati su znatno iznad planiranih – rekao je Tešić i dodao da je u strategiji preduzeća 2017 – 2025. godina planirano da ulože 59 miliona evra u fabriku i da će dostići proizvodnju do 100.000 tona.

Prosečna neto zarada bez menadžmenta za prvih devet meseci, prema rečima direktora Tešića, iznosi 67.500 dinara, ali on smatra da će preći 70.000 do kraja godine, jer radnici treba da dobiju poslovnu stimulaciju kao još jedna plata.

- Mi smo sve u fabrici promenili, jedino je Kolektivni ugovor ostao iz tog nekog ranijeg perioda. Naši zaposleni imaju pravo na 13. platu, paketiće, poklone za osmi mart, jubilarne nagrade, danas dajemo svim zaposlenim nagrade povodom Dana društva, šaljemo radnike na oporavke, danas ćemo, kao i svake godine, prirediti svečani ručak za penzionere i sviraće im Dejan Petrović, plaćeni su nedeljni, praznični i prekovremeni sati – rekao je direktor i dodao je „Impol Seval“ jedna od retkih firmi u Srbiji koja se opredelila da zapošljava i obučava decu svojih radnika.

Z. Gligorijević

Ipak, zapošljavanje je trenutno zaustavljeno zbog promene zakonskih propisa vezanih za penzionisanje. Imaju nekoliko radnika koji imaju i 50 godina radnog staža, ali su tek sada napunili 65 godina i otišli u penziju. Problema imaju i u pronalaženju kadra.

- Trebaju nam livac, valjar, topioničar, a njih nema. Ove godine smo sa Tehničkom školom pokušali da upišemo jedan razred tih zanimanja, ali ih se prijavilo samo troje i nismo uspeli. Dogodine ćemo pokušati da ih privučemo sa stipendijama za najbolje učenike.

Mislim da tu roditelji poprilično greše, decu upisuju na neke druge škole, a posle nemaju mogućnost da ih zaposle, pa onda dolaze kod nas, od građevinskog ili tekstilnog tehničara, da ih mi obučavamo u livca ili topiničara, a da imaju platu kao doktor u Zdravstvenom centru - rekao je Tešić.

Jernej Čokl, predsednik Upravnog odbora kompanije “Impol” iz Slovenske Bistrice, rekao je da će ove godine postići 220.000 tona proizvodnje u celokupnom sistemu i doći do 600 miliona evra prihoda.

Z. Gligorijević

- Mi smo među najvećim izvoznicima u Sloveniji i u Srbiji. Ove godine smo svi radili dobro u sistemu i prilično smo podigli i dobit, za devet meseci imamo preko 30 miliona evra dobiti, ali je nećemo deliti kao dividende, već reinvestirati - rekao je Čokl i najavio značajne promene kupovinom sredstava valjaonice u Šibeniku koja je u stečaju.

U planu im je da u sistemu „Impol“, prema strategiji do 2025. godine, podignu prihode sa 600 miliona evra na 1,1 milijradu evra, podizanjem proizvodnje sa 220.000 na preko 400.000 tona različitih proizvoda.

 - U celukpni sistem ćemo uložiti oko 400 miliona evra i kretaćemo se ka automobilskoj industriji, jer već se sada traže limovi i trake za automobile, a to će biti i u budućnosti. Nemci su sada kazali da posle 2030. godine ne bi smeli više proizvoditi automobile sa dizel i benzin motorima, već samo električne automobile, a kada idu u tom pravcu, zna se da električni automobil treba da bude veoma lak. U sistemu i sada dosta radimo za automobilsku industriju i to za BMV i Mercedes.

Možemo proizvesti preko 200 aluminijumskih legura i to nam daje snagu da možemo nastupati na evropskom tržištu, jer u Evropi niko nema takvu proizvodnju da u jednom sistemu proizvodi toliko različitih legura - rekao je Čokl.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Профит путује у Словенију...а нама остају плате "бравара" и "шлосера"..

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija