• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.10.2016

12:15

STEFANOVIĆ: SMANJEN KRIMINALITET U SRBIJI, rasveteljno više od polovine svih krivičnih dela!

Društvo

STEFANOVIĆ: SMANJEN KRIMINALITET U SRBIJI, rasveteljno više od polovine svih krivičnih dela!

Podeli vest

Ukupan kriminalitet u Srbiji u prvih devet meseci ove godine smanjen je za 5,4 odsto u odnosu na isti period 2015, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, navodeći da je rasvetljeno nešto više od polovine svih krivičnih dela



Kako je rekao, za 15,5 odsto smanjen broj krivičnih dela u oblasti maloletničkog kriminala.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, podnoseći izveštaj o radu MUP-a, Stefanović je rekao da je od januara do septembra ove godine sa smanjen broj krivičnih dela na 68.597, u odnosu na 72.538 koliko ih je bilo prošle godine u istom periodu.

Navodeći da je opšti kriminal smanjen za oko pet odsto, Stefanović je kazao da je u tom periodu bilo 32.285 počinilaca krivičnih dela.

On je rekao da je rasvetljeno 86 odsto ubistava, kao i 73,6 odsto teških ubistava u pokušaju.

Povećan je broj rasvetljnih krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, za više od četiri odsto, naveo je Stefanović i dodao da je oduzeta veća količina droge u odnosu na prošlu godinu, te da je to rezultat dobrog rada MUP-a. 

Stefanović je precizirao da je od januara do oktobra zaplenjeno više od dve tone raznih vrsta droge, uključujući 1,6 tona marihuane, 22,3 kilograma heroina, više od 16 kilograma kokaina, te 485.000 komada opojne droge u tabletama i drugim oblicima.
 

Tanjug

Prema njegovim rečima, za oko četiri odsto je manji broj krivičnih dela protiv života i tela, a za 15,5 odsto manji je broj krivičnih dela u oblasti maloletničkog kriminala.

Stefanović je precizirao da je učešće maloletničkog kriminala u ukupnom kriminalitetu smanjen sa 6,6 odsto, koliki je bio u istom periodu prošle godine, na šest odsto, te da je za njegovo smanjenje bitan preventivan rad MUP-a sa lokalnim samoupravama.

Smanjen je i imovinski kriminal za oko deset odsto, rekao je Stefanović, navodeći da je za 11 odsto manje ukradenih vozila.

Kako je naveo, intenzivirana je borba protiv sive ekonimije, u čemu se beleže za trećinu bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar je rekao da je od januara do septembra ove godine zaplenjena 141.000 boksova cigareta, te da MUP ima vodeću ulogu u borbi protiv šverca duvana.

Stefanović je istakao da je očuvano stabilno stanje međukonfesionalnih odnosa, te da je broj incidenata smanjen je sa 88 na 65.

Ministar je rekao da je očuvan stabilan red i mir, te da je od januara do septebra bilo 36.000 javnih skupova, od čega su tri četvirutne bili sportski događaji.

Bilo je i 492 neprijavljena skupa, kaže Stefanović i navodi da, pored brojnih upozorenja, jedan deo organizacija i pojedinica ne želi da postupi po Zakonu o javnom redu i miru.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BiljanaBiljana1

pre 7 godina

Pravda za Jelenu Marjanovic.Organizatori, saucesnici i izvrsioci ovog zverskog ubistva su jos uvek na slobodi.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Смањена је ЕВИДЕНЦИЈА кривичних дела а не криминалитет...?! Зашто полиција више не узима кривичну пријаву грађанина на Записник уколико штета не прелази 150 Евра...? Е, зато сте мој бедни Министре кобајаги смањили криминалитет у Србији - јер више нека кривична дела (например крађа бицикла...!!) више уопште не евидентирате...!! А некоме је вредност бицикла - цела пензија...! СРАМОТА...!! Па још се хвали гад један, како је "смањио" криминал и како ради "добро"... Како има образа..? Премијеру, под хитно смена оваквог Министра "нерадника" ... - "самохвалоспевца"....

Lala iz Banata

pre 7 godina

Пошто је Министар "расветлио" пола кривичних дела...Да му се исплати ПОЛА ПЛАТЕ... - Заслужио је то својим радом и залагањем...!!

Lazni bot

pre 7 godina

Mrtvi na sve strane a kriminal smanjen jel to ista metodologija kao da je plata jos malo pa 500 eura a narod zivi u bedi i propada.

DJovan

pre 7 godina

Bravo za laznog bota, rekao si sve u jednoj recenici, ali mister Stefanovic to izjavljuje svake godine odkako je on minister Policije, a onda se ljuti, kad SKOT izjavi da narod ne veruje institucijama, pa kako da veruje, neka Stefanocic kaze ko su institucije, ON i njegove kolege MINISTRI, ILI.....?, kad bi pratili njegove izjave dosli bi do poraznog zakljucka da u nasoj Srbiji nema vise KRIMINALA i nije to najgore, najgore je sto niko od njih vladara ne obraca paznju sta narod misli i govori, njima su samo vazne njihove izjave i one su ISTINA za njih, a narod je tu da samo zaokruzi ime na listi.

nada

pre 7 godina

Ministre Stefanovicu ja razumem da je borba teska i lako je uhvatiti ubicu ili kriminalca ako se sam preda ili ima svedoka i tragova ali sta je sa ubistvom Jelene Marjanovic i ko zataskava ovaj slucaj koji je isto tako digao javnost na noge ???????? Ko stoji iza njega i ko je krtica u policiji ??????????

Mikac

pre 7 godina

Slodbno mogu da vam kažem da n egovorite istinu i da su vam podaci frizirani. Požaljite nekolio lica da provedu 5-6 sati u više policijskih stanica i da vidite koliko imaljudi koji prijavljuju razne vrste kradja, djeparenja i drugih krivičnih dela. Pre nekolliko dana mojoj drugarici su obili auto i ukrali torbu i otišla je da prijavi kradju u PSN. Beograd (nisu hteli da izadju nalice mesta nego da auto doveze u PS ) i naravno ispred nje 4 gradjanina , provela je ustanici više od tri sata i za to vreme iza nje je bilo destak gradjana. Naravno , policija nije ništa otkrila nit su je bilo šta obavestili . E kako ovo statistički prikazujete to verovatno ni vi ne znate.

NEko

pre 7 godina

A batinanje po klubovima od strane obezbedjenja? Kada ce to biti reseno?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija