• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

01.11.2016

21:17

UVODE SE ŠKOLSKE UNIFORME: Ministarstvo spremno, na potezu roditelji...

Društvo

UVODE SE ŠKOLSKE UNIFORME: Ministarstvo spremno, na potezu roditelji...

Podeli vest

Naredne školske godine uniforma bi mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji. Uvođenje zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona, ali i od roditelja učenika, koji će o tome biti anketirani u školama

Školske uniforme do sada smo uglavnom viđali u filmovima. A od sledeće godine, slike uniformisane dece mogli bi videti i u srpskim osnovnim školama. Iako bi mnogi rekli da su uniforme potekle iz SAD ili privatnih škola širom Evrope, upravo na našim prostorima, školska uniforma nosila se još krajem 19. veka. Ministarstvo prosvete sada je ponovo oživelo tu ideju. 

- Razlog zbog koga smo se odlučili na jedan takav korak, koji će biti u odnosu na određene delove populacije prilično nepopularan, jeste što su istraživanja koja su sprovedena u velikom broju evropskih zemalja pokazala da se na taj način negde smanjuje vršnjačko nasilje, što i jeste jedan od fokusa koje ovo Ministarstvo sada ima, zato što smo postali sredina u kojoj je taj problem izuzetno zastupljen”, navela je Dragana Milovanović, savetnica ministra prosvete. 

(ANKETA) SRBIJA VRAĆA ĐAČKE UNIFORME U ŠKOLE?! Evo šta kažu ministar i prosvetari, a šta đaci...

Kada su sva deca isto odevena, imaju potpuno drugačiji osećaj jedni za druge, ističu iz Ministarstva prosvete i dodaju da će na taj način deca školu doživljavati kao deo sebe, kao nešto što treba da sačuvaju i odneguju. 

Na ovaj način deca će shvatiti da ne postoji povezanost između materijalnog stanja i kvaliteta ličnosti, ali: 

- Mi sada imamo decu, već u nižim razredima osnovne škole koji svoj identitet, svoju ličnost izražavaju kroz garderobu. Bez obzira da li je ona skupa, ili jeftina, oni imaju neki svoj stav i svoj stil. I jako će im biti teško da taj stil podrede nečemu što bi bila školska uniforma- rekla je psihološkinja Radmila Vulić Bojović. 

- Mislim da će deca tu biti zbunjena, da će pružati otpor i da bi pametnije bilo nekako krenuti od niskog uzrasta, u jednoj generaciji, nego na mah, kao talas uvoditi tako jednu promenu koja si prilično razlikuje od dosadašnjeg načina funcionisanja- dodala je ona. 

Ukoliko se ovaj predlog usvoji, razmatraće se dva načina. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će deca iznajmljivati, a drugi je da uniforme kupe roditelji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
starica

pre 7 godina

Ja sam zivela u 20. veku i zivim i u 21. ali sam ipak nosila crnu kecelju sa belom kragnom i amblemom gimnazije u koju sam isla a moja sestra je morala, kao i sve druge ucenice medicinske skole, da nosi plavu kecelju sa belom kragnom. Bilo je to u Kraljevu sedamdesetih kad je i Mira Vikicevic (majka Lidije Vukicevic, glumica) bila profesor srpskog jezika.

lili

pre 7 godina

Danas se ne zna, ko se vise modira i razgolicuje - pedagoski kadar ili ucenice! Sminkanje, farbanje, modiranje i zavodjenje pedagoga je "in". Kod nas su se uniforme nosile sezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih. Na taj nacin smo svi bili svedeni na isti "imenilac" i neku vrstu skromnosti.

Jovana

pre 7 godina

Lepe vesti. Nadam se samo da necete mnogo pitati \"decu izgradjenog stava, odraslih na idolima polugolih licnosti\", jer kad ste ih pre par godina anketirali na tu temu, mogli ste cuti one iz sestog, sedmog razreda sa komentarom \"extra, super bi bile dokolenice i karirane suknjice, jer je to bas sexy...\". (cenzura u medijima, pa je tako i objavljeno) Nego, sto se tice raznih psiholoskih tumacenja o pravima deteta i njihovoj reakciji.... Dragi psiholozi, NECE IM NISTA FALITI, jer kako vi kazete deca su prilagodljiva, a roditelji prave probleme. Kad im se smenjuju uciteljice, kao potrosni materijal,  kada je u pitanju verbalno maltretiranje vrsnjaka pa i strajkovi, kazete \"deca su licnosti i prilagodjavaju se\". \n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Ко ће то да плати...? Родитељ...Или ... - Министарство које нареди...? Ако је нешто "обавезно" по закону, онда морају бити обезбеђена и буџетска сретства за реализацију....Тако би требало бити... Али... - пошто пара нема, то је још један намет на "породични џеп" и још једна "луцидна идеја" како да се изврше "реформе школског система"...!! Уместо да се из школе ИЗБАЦЕ креде и табле, свеске и оловке. уведу ТАБЛЕТИ и КОМПЈУТЕРИ...што би била права реформа па и ( револуција образовања!) неко се сетио....школских униформи...!? Књиге коштају 100 Евра, а све стане на диск од 15 динара! Размислите

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) pre dva dana imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija