• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.11.2016

21:37

HOČEVAR POJASNIO IZJAVE O STEPINCU I VLADICI NIKOLAJU: Pozivam SPC na dijalog, nisam želeo da poredim istorijske ličnosti!

Društvo

HOČEVAR POJASNIO IZJAVE O STEPINCU I VLADICI NIKOLAJU: Pozivam SPC na dijalog, nisam želeo da poredim istorijske ličnosti!

Podeli vest

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar najavio je danas da će pozvati na dijalog Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) jer kako je naveo, "samo to priliči članovima Hristove Crkve"

Reagujući na kritike iz SPC povodom navodnog poređenja vladike Nikolaja Velimirovića i Alojzija Stepinca, beogradski nadbiskup je u saopštenju naveo da "nije želeo u bilo čemu upoređivati istorijske ličnosti ili njihovu svetost".

- Niko od vernika, a najmanje ja, nije to želeo. Ipak, pitamo se zbog čega vernici Katoličke Crkve u Srbiji moraju da podnose teret nerešenih problema čiji su epicentri izvan Srbije - naveo je Hočevar.

On je ocenio da je aktuelizovano pitanje "da li važe ista merila u tumačenju istorije i isti pristupi prilikom proučavanja nekog kandidata za svetost". 

- To su najlegitimnija pitanja, utoliko više jer ih postavlja manjinska zajednica. Sada je naša manjinska zajednica svesna reakcija, ali ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina, toliko više u ovim ozbiljnim vremenima i sa još ozbiljnijim teološkim i pastirskim pitanjima - naveo je Hočevar. 

Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) kritikovao je ranije beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara zbog izjava o vladici Nikolaju Velimiroviću koga je, kako navode, uporedio sa zagrebačkim nadbiskupom i kardinalom Alojzijem Stepincem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija