• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.11.2016

22:21

BOLNICE I APOTEKE SPISKALE 222 MILIONA! RFZO objavio rat korupciji u zdravstvu!

Društvo

BOLNICE I APOTEKE SPISKALE 222 MILIONA! RFZO objavio rat korupciji u zdravstvu!

Podeli vest

Zdravstvene ustanove u Srbiji nenamenski potrošile više od 1,9 miliona evra, najviše para proćerdano na plate i prevoz, pokazao najnoviji izveštaj RFZO. Zbog toga pokrenuta 94 sudska spora i podnete tri krivične prijave

Zdravstvene ustanove u Srbiji nenamenski su potrošile čak 222.000.000 dinara, pokazao je najnoviji izveštaj Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)!

Najveći deo te sume, čak 140 miliona, proćerdan je na plate i prevoz, zbog čega su pokrenuta 94 sudska spora i podnete tri krivične prijave.

DOGORELO! Rešenje za dugove državnih apoteka mora da se nađe do kraja godine!

Svi odgovorni će snositi posledice, rešićemo ovaj problem do kraja godine
Zlatibor Lončar,
ministar zdravlja

Kako Informer saznaje, jedna od krivično gonjenih ustanova je i KBC "Dragiša Mišović - Dedinje", dok je apoteka "Pančevo" zdravstvena ustanova koja ima najveći iznos blokade od 458.980.671 dinara.

Kazne za odgovorne

Zdravstvene ustanove koje su u blokadi:
-     ZC "Knjaževac"
-     DZ "Žitorađa"
-     DZ "Leskovac"
-     SPB "Bujanovačka banja"
-     DZ "Ćuprija"
-     ZC "Surdulica"
-     ZC "Užice"
-     DZ "Smederevska Palanka"
-     Zavod za hitnu medicinsku pomoć - Niš
-     Apoteka "Pančevo"
-     ZC "Vranje"
-     OB "Smederevska Palanka"
-     OB "Jagodina"
-     Apoteka "Bor"
-     KBC "Dragiša Mišković"
*deo kontrolnog spiska RFZO

Prema rečima direktorke RFZO, Verice Lazić, najčešćih nepravilnosti u ustanovama bilo je kod obračuna plata i koeficijenata.

- U prvih šest meseci ove godine, u 103 kontrole utvrđeno je da je ukupan iznos nepravilno trošenih resursa više od 222 miliona dinara. To se pre svega odnosi na isplatu zarada kod onih koji imaju zakonom skraćeno radno vreme. Nepravilno su im obračunavani koeficijenti, koji su u nekim slučajevima bez osnova uvećavani - objašnjava Lazićeva.

LONČAR: Do kraja godine rešenje za problem dugova domova zdravlja!
 

Stoga će, dodaje ona, zdravstveni fond u saradnji sa Ministarstvom zdravlja dostavljati zapisnike zdravstvenim ustanovama kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

- Direktorima će biti naloženo i da isprave sve greške i vrate nenamenski potrošena sredstva. To možda i neće biti tako jednostavno, jer su računi dvadesetak domova zdravlja i apoteka u Srbiji u blokadi - kaže naša sagovornica.

Tanjug

Međutim, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rešenje za ovaj problem najavljuje već do kraja godine, i to tako što će dug vratiti lokalne samouprave!

- Država Srbija, ministarstvo i fond su davali novac za sve što je bilo potrebno za funkcionisanje. Lokalna samouprava je sve to morala da kontroliše, ali očigledno nije, pa se novac nije trošio u namenjene svrhe. Sad će lokalna samouprava da reprogramira taj dug i da ga izmiri, a svi odgovorni će da snose posledice - naglašava ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da su sve zdravstvene ustanove čiji su računi u blokadi dobile upitnike u kojima se traži da odgovore zašto su došle u tu situaciju.

KBC "Zvezdara": To su nenamerne greške

Jedna od kontrola koju je sproveo RFZO bila je i u KBC "Zvezdara", gde je ustanovljeno da su se fakturisale usluge koje nisu ugovorene, kao i veća količina lekova od izdatih. Međutim, direktor ove klinike, dr Petar Svorcan, kaže za Informer da je u pitanju samo "greška u koracima".
- Naša faktura ima 10.000.000 stavki, a prilikom kontrole je osporeno 48 stavki i lek koji košta svega 257 dinara. To su tehničke greške, koje niko namerno nije uradio i mi to u hodu ispravljamo. Uradimo prefakturu i sledećeg meseca s tim nemamo problema - ističe dr Svorcan.

Direktori negoduju

S druge strane, sankcije i kazne zbog nepravilno obračunatih koeficijenta, prekovremenog rada, minulog rada i nepravilnosti u fakturisanju lekova izazvale su nezadovoljstvo među direktorima ustanova! Radosav Šćepanović, direktor KBC "Dragiša Mišović" tvrdi za Informer da njegova ustanova nikad nije trošila novac bez namene i da ne vidi razlog za krivičnu prijavu!

- Neka prvo provere zbog čega je ova bolnica u blokadi, pa tek onda da iznose ovakve stvari! Već decenijama radimo na najprofesionalniji način i ne trošimo sredstva za druge namene. Uostalom, niko nam nije dao rezultate provere niti nam ukazao gde smo i kada trošili novac nenamenski! A što se blokade računa tiče, to nije zbog nenamenskog trošenja sredstava ili rasipanja novca na plate i putovanja lekara, već zbog naknade za plac od 12 ari koji je država uzela od privatnog vlasnika - izričit je Šćepanović.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mika

pre 7 godina

MA DA JE SAMO OVO,OGROMNE PLJACKE U DRZAVNIM APOTEKAMA POSLEDNJIH 15 GODINA DOK NIJE BILO TENDERA ZA LEKOVE SA POZITIVNE LISTE,A ODGOVARAO JE\"NIKO\".DA JE UKRAO KILOGRAM HLEBA UBILI BI DUSU U NJEMU OVAKO POJEO VUK MAGARCA A APOTEKARI PUNI KO BROD!!!\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17