• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

08.11.2016

15:09

EVROPSKA KOMISIJA o Srbiji: Napredak u ekonomiji, primeni reformi javne uprave i borbi protiv kriminala!

Društvo

EVROPSKA KOMISIJA o Srbiji: Napredak u ekonomiji, primeni reformi javne uprave i borbi protiv kriminala!

Podeli vest

Evropska komisija (EK) ocenjuje da je Srbija postigla uspeh u makroekonomskoj stabilizaciji, podsticaju privrednog rasta i reformi javne uprave, ali još dosta treba učiniti u jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

To su novinarima preneli zvaničnici upućeni u "pretežno povoljan" godišnji izveštaj o napretku Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, koji će sutra u Briselu, zajedno s ocenom napretka zapadnobalkanskih zemalja i Turske, objaviti EK a u Evropskom parlamentu i na konferenciji za štampu obrazložiti evropski komesar za proširivanje Johanes Han.

Evropski diplomatski izvori navode da bi u Izveštaju-Oceni trebalo da bude naglašeno da će EK posebno pratiti u kojoj meri vlasti Srbije uspevaju da ispune merila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s EU, budući da će o tome biti sačinjavani posebni izveštaji kojima se prati.

Na tom polju, i uopšte kad je reč o vladavini prava i temeljnim slobodama je, kako je preneseno, u reformi pravosudja ostvaren pomak, ali srpske vlasti još treba da urade važan posao i očigledno je da će biti opaski koje ne bi bile tako izričite da bi se spominjali pojedini slučajevi poput i dalje nerešenog slučaja Savamala.

Izvori u Briselu su dodali da bi mogla biti spomenuta i bezbednosna situacija u Srbiji i regionu, ali tu se ne vide neki bitniji problemi.

Situacija sa slobodom medija neće, sve govori, biti povoljnije ocenjena nego što je to bio slučaj u Izveštaju prošle godine kad su o medijskoj strategiji i privatizaciji izrečene bitne zamerke.

Ali jasne pohvale se očekuju kad je u pitanju doprinos Srbije regionalnoj saradnji i dijalog Beograd-Priština, za koji se ocenjuje da je veoma važan za normalizaciju odnosa dve strane i njihov napredak ka EU.

Zato se podvlači upravo obe strane moraju učiniti dodatne bitne napore da se dogovori u dijalogu sprovedu, uključujući stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

U pohvalnom stavu o pospešenju ekonomske stabilnosti, smanjivanja budžetskog deficita i perspektivi porasta bruto domaćeg proizvoda se Ekonomska komisija oslanja i na dobre ocene Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke o razvoju u Srbiji.

Izričit poziv Srbiji da usaglasi svoju spoljnu politiku s EU, posebno kad su u pitanju sankcije Rusiji, se ne očekuje, ali će kao i dosad biti predočeno da se to mora ostvariti do kraja pregovora o članstvu Srbije i EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija