• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

10.11.2016

20:12

KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI POSLEDICE NEVREMENA: Šteta od poplava 3.000.000 evra!

Društvo

KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI POSLEDICE NEVREMENA: Šteta od poplava 3.000.000 evra!

Podeli vest

Najviše gubitaka pretrpeo je Tutin, gde je komisija utvrdila da je šteta 1.200.000 evra, i Sjenica, za čiji će oporavak biti potrebno najmanje milion evra

Poplave koje su u ponedeljak pogodile Srbiju napravile su štetu od barem tri miliona evra, pokazuju prve procene!

Najviše gubitaka pretrpeo je Tutin, gde je komisija utvrdila da je šteta 1.200.000 evra, i Sjenica, za čiji će oporavak biti potrebno najmanje milion evra! U ostalim delovima Srbije, prema preliminarnim podacima, materijalna šteta iznosi oko 800.000 evra. To znači da je ukupan "trošak" poplava koje su zadesile Srbiju od ponedeljka bar 3.000.000 evra.

Stradali i mostovi

Pored kuća i njiva, uništeni su putevi, mostovi i fabrike
Rahman Fakić, Član Štaba za vanredne situacije u Tutinu

Uglavnom su stradali poljoprivredno zemljište i oranice, ali je velika šteta i na kućama, firmama i fabrikama. Vodena bujica uništila je i nekoliko mostova i više lokalnih puteva.
Član Štaba za vanredne situacije u Tutinu Rahman Fakić kaže za Informer da za sada imaju samo prvu procenu štete i da očekuje da će krajnji gubici biti mnogo veći.

PRVA ŽRTVA POPLAVE! Udavila se žena u Bujanovcu!

- Utvrdili smo da materijalna šteta zbog poplava u Tutinu iznosi 1,2 miliona evra, ali sigurno će ta cifra biti premašena. Uništeni su brojni putevi i mostovi, privredni i stambeni objekti, ali je stradalo i mnogo hektara njiva. Naneta je šteta i preduzećima "Srbijašume" i "Elektroprivreda". Pored toga, stradale su i dve fabrike nameštaja, voda je potopila skladište, a zaustavljena je i proizvodnja dok se ne ispumpa voda - navodi Fakić.

Informer

Bujice donele smeće u Prijepolje

U prethodna dva dana vodene bujice su u Prijepolje donele najmanje 25.000 tona smeća, što može izazvati ekološku katastrofu u jednoj od najčistijih opština u Srbiji. Budo Tešević iz ekološkog udruženja "Prijatelji Sopotnice" za Informer kaže da je najveći deo smeća došao iz Crne Gore.
- To smeće je došlo iz Plava, Bijelog Polja, ali i delom iz Brodareva. Ima tu svega, od flaša, kesa, starog nameštaja, pa do mrtvih životinja. Bojim se da će sve to ostati kod nas, taložiće se na obalama. Siguran sam da će najmanje trećina smeća ostati zaglavljena među šibljem i drvećem - rekao je on i dodao da je sreća što nije leto inače bi katastrofa bila još veća.

Pomoć države

Predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović juče je rekao da njihove procene pokazuju da je šteta u ovoj opštini oko milion evra.

Situacija se smiruje, zasad nema novih evakuacija
Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a

- Voda je uništila zasade malina i jabuka, a poplavljene su i brojne njive. Formirali smo komisiju za procenu štete koja je na terenu i popisuje sva ugrožena domaćinstva i firme. Naša lokalna samouprava neće moći sama da nadoknadi nastale štete, zbog toga ćemo se obratiti Vladi Srbije i svim nadležnim institucijama da nam pomognu - ističe za Informer Mujović i dodaje da su sve reke u stagnaciji i opadanju i da nema opasnosti od novih plavljenja.

POPLAVE NA KOSOVU! Meštani sela Prilužje mole za pomoć!

Kolika je ukupna šteta od poplava u Srbiji znaće se precizno za nekoliko dana. Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a, rekao je za Informer da će opštinske komisije za procenu štete izaći na teren tek kada se voda povuče.

- Zbog obilnih padavina evakuisano je ukupno 39 ljudi u Srbiji. Uglavnom je u svim branjenim delovima situacija potpuno pod kontrolom. Nema novih evakuacija, ugroženih objekata i situacija se smiruje - rekao je Marić.

Selmanovići ostali bez kuće

Porodici Selmanović iz Prokuplja poplava je odnela kuću. Aca Selmanović (60) kaže da je prava drama počela u ponedeljak uveče kada su se on i supruga probudili u vodi.
- Sa vodom nam je sve otišlo. Naša kuća jeste stara, ali je bila jedina koju imamo. Gledao sam nemoćan kako nam pod vodom sve propada i stojeći sa suprugom ispred kuće potpuno sam se izgubio. Nisam znao gde da krenem, a ne znam ni gde ćemo kada sve prođe - dodaje Selmanović.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija