• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.-M.M.D

11.11.2016

19:41

OPREZ, NE PRIČAJTE MASNE VICEVE KOLEGINICAMA: Prema novom zakonu zbog toga možete završiti na robiji!

Društvo

OPREZ, NE PRIČAJTE MASNE VICEVE KOLEGINICAMA: Prema novom zakonu zbog toga možete završiti na robiji!

Podeli vest

Nova krivična dela proganjanje i polno uznemiravanje propisuju da ukoliko se agresivno udvarate devojci ili pričate mastan vic o ženama, rizikujete zatvorsku kaznu. To ostavlja prostor za zloupotrebe i manipulisanje, tvrde stručnjaci

Ukoliko se ubuduće budete napadno i agresivno nabacivali nekoj devojci, rizikujete da dobijete čak tri godine zatvora! Ako koleginici na poslu ispričate mastan vic o ženama, mogli biste da zaglavite i do šest meseci robije!

To su najnovije odredbe Predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika Srbije koje je u sredu usvojila Vlada Srbije. Krivična dela proganjanje (član 138a) i polno uznemiravanje (član 182a) uvedena su pre svega kako bi se sprečilo nasilje nad ženama ali, prema mišljenju pravnika, sociologa i psihologa, ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i manipulisanje.

Robija zbog vica

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da će ova krivična dela biti primenjivana samo ako "ugrožena strana" stavi do znanja do joj takav način komunikacije ne prija.

Informer/shutterstock

- U krivično delo polnog uznemiravanja spada, na primer, i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona sama ne prihvata taj način komunikacije. Takođe, napadno udvaranje ili slanje poruka biće smatrano za krivično delo isključivo ukoliko druga strana ne prihvati takav način ophođenja. Prema predlogu nacrta, maksimalna kazna za proganjanje i polno uznemiravanje biće do tri godine zatvora - objašnjava Ilić.

Braković: Prilika za nameštaljke i osvetu

Marko Braković, psihoterapeut iz defektološkog savetovališta "Entera", ističe za Informer da ništa nije seksualno uznemiravanje dok postoji pristanak obe strane. Prema njegovim rečima, potrebno je mnogo više od zakona da bi se nekakvo ponašanje ili mentalitet naroda promenio.
- Poznavajući naš narod, ovo će pre biti prilika za poslovne nameštaljke i osvete nego što će pozitivno uticati na poštovanje ovog pravnog akta. Svakako se nadam da će izmene Krivičnog zakonika pooštriti mere i kriterijume seksualno neprihvatljivog ponašanja - kaže Braković.

Međutim, dodaje on, to ne znači da devojci na ulici nećete smeti da udelite kompliment ukoliko ona to želi.

- Pogrešno je tumačenje da devojci na javnom mestu nećete moći da kažete da je lepa. Ipak, ukoliko ona jasno stavi do znanja da je ta vrsta komplimenta uznemirava i da joj ne prija, onda tu već ima osnove za krivično delo - ističe naš sagovornik.

Public

mojugao

Aleksandra Janković,
psiholog

U prvi mah čini se da je pričanje masnih viceva bezazleno, ali to je provokacija i početak seksualnog uznemiravanja. Žene bi po svim kodeksima trebalo da se poštuju, a posebno ako smo u poslovnom okruženju i ako nam to ne prija

Profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Milan Škulić otkriva za Informer da su dopune ovog krivičnog zakonika donete po principu Istanbulske konvencije, gde su jasno zaštićena prava žene i dece od seksualnog uznemiravanja.

- Postoji osnov da se ovaj predlog usvoji i uvrsti u Krivičnih zakonik. Jedini problem će biti njegovo primenjivanje u praksi. Moramo biti oprezni i voditi računa, jer se ovde mogu javiti i zloupotrebe ovog zakona. Mora se napraviti razlika između bontona, nekulture i uznemiravanja. Ukoliko vam neko priča neumesne viceve, kontaktira s vama putem društvenih mreža, deli komplimente, a vi na to odgovarate i podržavate ga, to nije krivično delo. Međutim, ako ste vi izričito protiv takvog načina ophođenja prema vama i za to imate svedoke ili dokaze, to je već slučaj za nadležne organe - naglašava profesor Škulić.

Projekat "Isključi nasilje"

Ministarstvo pravde sprovelo je akciju pod nazivom "Isključi nasilje" kako bi maksimalno zaštitilo sve žene i decu koja su na meti fizičkog i psihičkog nasilja kako u porodici, tako i u okruženju.
- Kroz nekoliko dana biće aktivan i sajt www.iskljucinasilje.rs, koji će biti dostupan svim korisnicima za savete, informacije, ali i prijavu nasilja uz zagarantovanu bezbednost. Takođe, moramo da naglasimo i da ćemo nacrtom o izmenama Krivičnog zakonika povećati kazne za obljubu i silovanje nad nemoćnim licem. Minimalna kazna za ta dela će ubuduće biti od pet godina zatvora do maksimum 12 godina - kažu u resornom ministarstvu.

Nije srpski

Sociolog Neven Cvetićanin kaže da Srbija donošenjem ovih članova zakona prati evropske regulative, ali da to nije najbolje rešenje za naše društvo.

- Moramo da vidimo kako će se u praksi pokazati izmena ovog zakona, pošto je naš narod poznat po tome da voli da priča masne viceve. Po prirodi smo malo napadniji, usmeravamo se prema Španiji i Italiji. Zato se javlja jaz između ovog zakona i realnosti. Nisam siguran da smo u mogućnosti da u stvarnosti prihvatimo ovakve mere - kaže Cvetićanin.

Informer/shutterstock

 

Šta kažu poznati:

Jelena Karleuša, pevačica

Instagram

 

- U slučaju usvajanja ovog zakona, pola Balkana će ići u zatvor zbog svega što meni rade! Mogu samo da se radujem ako do tog zakona dođe, jer napade koje ja trpim samo kad je reč o društvenim mrežama mora neko konačno da zaustavi.

Milomir Marić, novinar
- Smatram da spopadanje ne treba da spada u krivični prekršaj. Budućnost Srbije je u spopadanju, a ne u zabrani spopadanja. Mislim da će zabrana prilaska muškaraca ženama u našoj zemlji dovesti samo do još većeg pada nataliteta, a to nije dobro.

Neda Ukraden, pevačica

Žarko Radovančev

- Krajnje vreme je bilo da se takav zakon donese u našoj zemlji. Te zakone imaju sve razvijene države u svetu, pre svega Australija, i red je da se konačno donese i kod nas. E sad, jedno je usvajanje i donošenje takvog zakona, a drugo je njegova primena i sprovođenje.

Đoka Kortina, maneken
- Uvođenjem ovog zakona ja neću biti ugrožen, jer sam davno završio udvaranje lepšem polu. Ne znam kako će današnji mladići da prilaze devojkama, da im dele komplimente, dodvoravaju im se, da nađu ženu svog života! Slažem se da treba biti umeren i kulturan, ali mislim da je ovo ekstremno.

Vesna Zmijanac, pevačica
- Čula sam za predlog tog zakona i drago mi je ako ga je Vlada Srbije stvarno usvojila. Biće super ako se u Srbiji taj zakon konačno donese kako bi se stalo na put svakoj vrsti navalentnosti, govoru mržnje i uznemiravanju, posebno žena.

Bora Drljača,pevač

Public

- Mislim da je predlog o kažnjavanju za navalentnost i pričanje masnih viceva pred ženama glupost. Kakav je vic ako nije mastan? Sve žene vole dobre masne viceve i kad im se neko udvara, a ja lično šaljem poruke samo svojoj ženi. Mislim da su sve te mere mnogo rigorozne!

 

 


 

 


 



 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VladimirR

pre 7 godina

A neće biti kažnjivo ako nekoj devojci kažem da je ružna? A ona me zbog toga prijavi jer sam joj narušio samopouzdanje? Ja joj se tim gestom neću udvarati? Ovaj zakon će iznedriti nove šerete koji će dvosmislicama i trosmislicama startovati devojke i koje neće podlegati zakonskim odredbama. Devojke svojim odevanjem i ponašanjem mnogo više atakuju na muškarce a to zakon ne uzima u obzir?

Peca

pre 7 godina

To znaci : Ako devojci kažeš "Al si seksi" i njoj se to ne dopadne ti moras reci : izvini salio sam se uopšte nisi "seksi" i onda nikom nista . To je uredu. Ili u prevodu na balkansko udvaranje Mace Al bi te j..o i njoj se taj predlog ne dopadne ti brzi moras reci " ma nebih te ni za dve godine robije , salio sam se " i onda je sve uredu nema kazne ?

Cvele

pre 7 godina

Jedva cekam ovaj zakon,posle cu ja nju da tuzim ako dodje na posao nasminkana,ofarbana,namirisana i depilirana,sa dekolteom ,zategnutim pantalonama ili kratkom suknjom

procitajte opet

pre 7 godina

procitajte detaljnije. kaze ako proganja osobu na nacin koji moze da ugrozi zivot te osobe, procitajte prvi stav. masan vic ne moze da ugrozi niciji zivot. zatim ovo drugo o polnom spopadanju odnosi se obostrano, i zene koje muskarce nazivaju pogrdnim imenom i vredjaju mogu isto tako biti kaznjene za polno spopadanje i narusavanje dostojanstva. stavise, cesce zene psuju i vredjaju muskarce nego sto je obrnuto, a svaka psovka, pogotovo ako je licna kvalifikacija, moze da narusava dostojanstvo te osobe. tako da, ovaj zakon mogu vise muskarci da koriste protiv zena nego obrnuto. ali po obicaju pisu se stvari ovde bez da se detaljno procita.

Mare

pre 7 godina

Siguran sam da ce se sa ovim zakonom muskarci jos vise udaljavati od zena.

Gari Zemun

pre 7 godina

Ako imate svedoke ili dokaze....... ,zrtva sam Zloupotrbe zakona "nasilje u porodici"ne vidjen prostor za manipulaciju. O.Sud NS i suduju u slucaju moja odbrana sa svim relevantnim dokazima ( tonskim zapisima) koji opovrgava Tuzbu ,nije zanimala .Samo sa dve reci sudije "to me ne zanima" osudjen pre 20-ak meseci. Beskucnik

nenad

pre 7 godina

Ova budalastina od Zakona je posledica Klintonovskih pravila upravljanja drustvom. Posle pobede Trampa moci ces da opsujes ali ne i da krades, ubijas, ...

Deda Zvonce

pre 7 godina

Има ли смисла доносити законске одредбе које се у пракси не могу применити а могу се опасно злоупотребити. Шта бива ако жена прича масне вицеве у мушком друштву? Дозовимо се памети!

BD SU 13

pre 7 godina

Mi smo sve više debilni i prepisivači glupih zakona i normi. Kako se udvarati ženskoj osobi ako joj se ne dele komplimenti. Pa čim joj kažeš da je lepa, ti u zatvor. Pošto je zabrana prema ženama moramo se svi okrenuti pederima, a žene lezbejkama. Pa nekada treba deliti komplimente, pričati viceve i raditi mnogo toga da te neko zavoli. Mislim da treba zabraniti sve viceve jer vređaju dostojanstvo ljudi: o Bosancima, o Crnogorcima, o policajcima, o Ciganima, o popovima i td. Treba nas naterati da se ne smejemo nego da idemo i živimo koa Zombi, ali da plaćamo redovno račune i poreze i sl.

XXL

pre 7 godina

Kao i sve drugo i ova izmena zakona će biti nedorečena. Jednostavno izgubiće se osećaj šta je navalentnost, flert, kompliment, udvaranje ili čak poezija npr. ljubavna pesma posvečena devojci/mladiću pa se to može shvatiti u skladu sa čl.138A i čl.182A pomenutog Zakona. No dobro videćemo koliko će sudovi biti "zatrpani" povodom ovoga pa ćemo znati kakav nam je karakter.

Kolega

pre 7 godina

ma u pravu su... e, evo usput i jedan vic: Muž i žena polagali vozački ispit isti dan. Muž je pao, a žena položila. Kad su se sreli, razgovaraju. - Kako si pao? - pita žena - Imao sam nezgodnu komisiju. Iz...ali su me na uzbrdici, na kružnom toku i na parkiranju. A kako si ti položila? - Mene su samo u garaži.

Progonjeni

pre 7 godina

A sta ako je situacija obrnuta,ja u firmi radim sa jos jednim kolegom i 12 zena,progone me svaki dan i seksualno maltretiraju,nezasite su ,jos se ne zalim mlad sam pa sve postizavam ,ali kad dodjem u neke godine moracu da presavijem tabak i da se nekome zalim.

Dragan

pre 4 godine

Americke novine pisu, posle slucaja sa reziserom Vainsteina muskarci vrlo retko ili uopste ne odlaze na rucak sa kolegicama. Otvoreno kazu, sto da rizikujemo da nas tuze ?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija