• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.11.2016

16:46

MINISTAR ŠARČEVIĆ O 100 DANA VLADE: Idemo ka digitalnoj školi!

Društvo

MINISTAR ŠARČEVIĆ O 100 DANA VLADE: Idemo ka digitalnoj školi!

Podeli vest

U oblasti prosvete i nauke u prvih 100 dana rada vlade su započete značajne promene, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, dodajući da 100 dana u prosveti nije isto kao u drugim ministartsvima, te da je tom resoru potrebno više vremena

- Mi smo dugoprugaši i nama treba duži zalet, ali smo ne samo otvorili u javnosti i nagovestili o čemu će se raditi nego smo to i započeli - rekao je Šarčević povodom 100 dana rada Vlade Srbije.

Ministar je naveo da je u pripremi izrada nekoliko novih zakona - sistemskog Zakona o obrazovanju, Zakona o visokom obrazovanju, kao i zakona o predškolskom obrazovanju, o osnovnoj školi i o srednjem obrazovanju. 

Prema rečima ministra, nekoliko radnih grupa radi na tim zakonima, a paralelno je pokrenut važan proces rasterećivanja nastavnih planova, programa i sadržaja, što kako kaže, najviše tišti i roditelje i učenike. 


To je, dodao je Šarčević, ogroman posao koji nije rađen godinama, a sada su njemu angažovani Zavod za vrednovanje kvaliteta i Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. 

U tom smislu, ministar je naveo da je raspisan konkurs za 200 novih savetnika - spoljnih saradnika.

Paralelno su otvarane i druge teme, pokrenuta je i analiza rada ustanova, pre svega rada direktora škole, rekao je ministar ističući da je više od trećine ustanova imalo jako loše eksterne ocene, što je "najveća muka".

- Idemo ka digitalnoj školi, ka elektronskim modelima vođenja dokumentacije, elektronskom dnevniku, pojednostavljenju procesa koji će ljudima olakšati život i vrednost samim ustanovama - rekao je Šarčević Tanjugu. 

Kako kaže za to je potrebno mnogo novca, ali dodaje da se pregovara sa kineskim partnerima za vrlo povoljan kredit.

Šarčević je rekao da se radi i na racionalizaciji mreža škola, a već je na svim svim fakultetima u gradovima koji se time bave, za sledeću godinu prirpemljen veći broj programa inženjerskih studija.

- Dualno orbazovanje nije samo deo priče i radimo na konceptu originalnog nacionalnog modela dualnog obrazovanja kroz preduzetničke komponente vaspitanja u osnovnoj školi, kroz nastavu tehničkog... - naveo je ministar.

Podsetio je da će se menjati sadržaji u pojedinim predmetima, usvesti informatika u osnovnoj školi i više sporta.

- Kroz srednju školu kreću drugi modeli programa kao što su posebni smerovi za informatičke vidove gimnazija - rekao je Šarečević i dodao da je još jedna velika i značajan promena uvođenje državne mature. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Maja

pre 7 godina

Možemo li pre digitalizacija škola da obezbedimo da wc u školama ima vrata,da ima vode,papira i sapuna i da prevazidjemo čučavce?

MAMA CECA

pre 7 godina

Sve koji zele strajk otkaz jer ti isti cele godine decu vuku po izletima dopunske nastave cesto nema a i kad je ima sede na telefonima i uopste se netrude da tu decu nauce...knjige su katastrofalno zbunjujuce deca nemaju preglednost najbitnijeg u lekciji koju uce....eto ja kao roditelj pratim ali ovako odrasla se zbunim kako da objasnim detetu sta je najbitnije u lekciji...knjige podsecaju na tabloidne casopise....deset godina unazad sve rulja koja radi taj posao za platu a ne da toj deci podari znanje....

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija