• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - S. K.

25.11.2016

20:05

KREZAVA NACIJA! PORAŽAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE BATUTA: Čak 700.000 Srba nema nijedan zub!

Društvo

KREZAVA NACIJA! PORAŽAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE BATUTA: Čak 700.000 Srba nema nijedan zub!

Podeli vest

Skoro svaki deseti građanin Srbije uopšte nema zube, a polovina nema naviku da ih pere... Naša nacija ima očajnu oralnu higijenu, a to može da bude pogubno po zdravlje, upozoravaju stomatolozi

Više od 700.000 Srba nema u vilici nijedan jedini zub, a svaki drugi stanovnik naše zemlje nema naviku da ih pere, pokazalo je poražavajuće istraživanje Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"i Stomatološkog fakulteta.

Stomatolozi upozoravaju da naša nacija ima katastrofalnu oralnu higijenu i da to može da bude pogubno po zdravlje jer kvarni zubi mogu da prouzrokuju bolesti srca, mozga, pluća, žlezda, kao i niz infekcija.

Krezuba nacija

Oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji "Eurodent" Mladen Mandić ističe za Informer da Srbija već decenijama ima problem sa lošom higijenom zuba, a da se kao najveća posledica javlja sve veća krezubost građana.

Saveti za zdrave zube:

* redovno pranje (tri puta dnevno)
* redovni stomatološki pregledi
* kvalitetna četkica za zube
* manje slatkiša

- Oralna higijena kod nas je zaista na zaprepašćujuće niskom nivou i zbog toga se javljaju kvarni zubi, neprijatni zadah, bolest vilice, gangrena zuba, upaljene desni... Samo polovina ljudi pere redovno zube i to dovoljno govori o našim navikama. Međutim, najveći problem je to što svaki deseti stanovnik Srbije nema nijedan zub! To je više od 700.000 hiljada ljudi, što zvuči neverovatno. A tek svaki 12. Srbin ima sve zube, dok 70% nema barem dva zuba. Glavni uzročnik svega toga jeste loša higijena zuba, neredovni odlazak kod stomatologa, ali i to što su četkice i paste za zube većini naših građana skupe - objašnjava Mandić.

Prema njegovim rečima, neophodni su preventivni zubni pregledi i edukacija dece od malih nogu.

 

 

- Zubi se moraju prati tri puta dnevno po najmanje dva minuta. Jako je bitno i da svoju decu, čim im niknu prvi zubi, navikavate na četkicu i pastu za zube. Uz to je neophodno da se već od vrtića mališani edukuju, da postoje tribine i reklame koje će podići građanima svest koliko je zdravlje zuba važno - ističe naš sagovornik.

Doktor Aleksa Marković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu kaže da na redovne preglede dolazi samo 15 odsto ljudi, a najveći problem je nedostatak novca za stomatološke usluge.

Brojke

10%
Srba nema nijedan zub
50%
ne pere redovno zube
8,5%
ima sve zube u vilici
70%
nema bar dva zuba
15%
ide na redovne kontrole

- Srbi imaju naviku da čekaju poslednji voz da dođu kod zubara i to obično kada zub bude potpuno kvaran i kada počne nesnosno da ih boli. Tada je i intervencija skuplja. Na našem fakultetu deca do 18 godina mogu potpuno besplatno da koriste sve stomatološke usluge, studenti do 26 godina mogu da koriste naše usluge uz uput, kao i stariji pacijenti sa osnovnim oboljenjem, ili karcinomom, trudnice i porodilje - naglašava dr Marković.

Loše po zdravlje

Da neredovna oralna higijena i zapuštanje zuba može dovesti i do velikih zdravstvenih problema upozorava i specijalista opšte prakse dr Nevenka Dimitrijević.

- Infekcija zuba nastaje u korenu, tu se razmnožavaju bakterije, a poseban problem nastaje kada zub prokrvari. Ta krv mnogo lakše dospeva do ostalih organa u našem telu i može da ih inficira. Tu pre svega mislim na srce. Takođe, kvarni zubi mogu uticati i na oboljenje centralnog nervnog sistema, gde može doći do upale moždanice. Bakterije koje postoje u džepovima oko zuba mogu da dospeju i do disajnih organa i ugroze rad endokrinog sistema - ističe dr Dimitrijević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nemanja

pre 7 godina

Ti krezavi su glavni Rusofili,a oni sto brinu o higijeni su otisli iz Srbije

Lala iz Banata

pre 7 godina

... Питате ли се, а коме ми то данас треба да ... - показујемо "зубе"...?

Chorba

pre 7 godina

Možda imaš sve zube, ali definitivno nemaš mozak

Lala iz Banata

pre 7 godina

Можда ти имаш интелигенцију ... - кишне глисте..?!... Баш не капираш...!

bole

pre 7 godina

A vecina koji ima zdrave zube vade ih ili upropaste da bi stavili porculanske

mile

pre 7 godina

Zakljucak iz ovog teksta je da smo mi prljava i nenormalna nacija, a ne da je to socijalni problem loseg zivotnog standarda. Sa platom od 20 000 dinara, tesko da se moze posecivati zubar, a ljudima nije ni do zivota.\n

Sosa

pre 7 godina

Погрешан наслов...По садржају текста, .... Ми смо "безуба нација"... !

zrenjaninka

pre 7 godina

А шта ће нам зуби кад немамо шта и да метнемо на зуб!Увели сте партиципацију код зубара 1500 дин. и који зуб да поправимо?Народ нема шта да једе, па рачуна и шта ће нам ..

MAMA CECA

pre 7 godina

Po stomatolozima u "ZMAJ OGNJENA VUKA"ambulanti u Novom Sadu moja deca odavno nebi imala zube jer nisu hteli ni hitnu intervenciju da rade bez knjizice cast izuzetnoj doktorici u drugoj ambulanti u Rumenackoj ulici koja mi je dete primila zove se Svetlana ta mlada zena je odradila bolestan zub na svoju odgovornost jer zna kako zub boli kao majka sam joj zahvalna do smrti...a ovi koji mi nisu detetu pomogli nek im nadusu jer sam danima gledala kako mi se dete muci....po zakonu nisu smeli maloletno lice da odbiju ali posto je za nedobijanje knjizice odgovorna poreska jer su hteli da me opljackaju boreci se sa njima naprecac je donet zakon ko neplati porez nemoze dobiti zdravstvenu knjizicu...a sada dok se nedokaze ko je odgovoran za zlostavljanje mene i moje dece mi od 2007 nemamo knjizice....niti cu je uzeti dok mi se nekaze sva zlostavljasnja i torture koje trpimo ko je taj koji stiti kriminalnu poresku inspektorku koja je podmetnula koleginicu da me zakljuca u kancelariju da potpisem papir da sam prisustvovala nekoj kancelarijskoj kontroli...zbog svega toga da bi me sprecili u daljim koracima decu su mi u skoli zlostavljali i kinjili sedim u mraku sa decom sesta godina....ZUBE IM CUVAM PRANJEM A REDOVNE KONTROLE KOJE BI TREBALE SVAKIH SEST MESECI MI O TOME SANJAMO ...

somi zajecar

pre 7 godina

pa nije ni cudno sto je drzava srbija krezava nacija , ovo iz razloga nije to sto se ne peru zubi rfedovno nego sto 2/3 nacije ne hrani se kvalitetno i ne unosi dovoljno odredjenih vitamina, jer to znam po sebi imam 63 godine i zube bolje nego neki desetogodisnjak. neka nacija jos malo ceka .da ih ovi na vlast , jos malo dotuku, da nemaju ni sta da jedu, pa ce nacija poceti da oboljeva i od tuberkuloze,

zrenjaninka

pre 7 godina

Е најзад један паметан човек. Прочитајте сви његов коментар и многе ствари ће бити јасне. Народским језиком лепо описано. Браво!

Snoska

pre 7 godina

Nije Vam valjao komunizam: besplatno zdrsvstvo,skolstvo,posao od 8 h,neradni vikend, e ko Vas onda ....kad ste glupi!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija