• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.11.2016

11:31

OVO JE U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILA TABU TEMA: Evo zašto Kastro ustvari NIJE VOLEO TITA!

Društvo

OVO JE U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI BILA TABU TEMA: Evo zašto Kastro ustvari NIJE VOLEO TITA!

Podeli vest

Nekadašnji kubanski predsednik Fidel Kastro nikada nije imao posebno dobre odnose sa predsednikom bivše Jugoslavije Josipom Brozom Titom


Uprkos korektnim odnosima koje su imali, Tito je nervirao Kastra koji mu je zamerio raskošan način života kao i uživanje u hrani, piću, skupoj odeći i beskrajnim zabavama.

Mediji su pisali da je Kastro, koji se oblačio skromno kako bi pokazao bliskost sa radnicima i seljacima, smatrao da nije ispravno što se Tito ponaša kao da je "treći po redu naslednik britanske kraljice".

Pored različitih pogleda na stil života, Kastro je Titu zamerao jer je na neki način izdao revoluciju prodavanjem oružja Fulgenciu Batisti. Inače, Batista je bio siva eminencija u periodu od 1933. do 1940. godine na Kubi. Od 1940. do 1944. bio je predsednik, a drugi put se na vlast popeo kroz puč, vladavši od 1952. do 1959. godine.

AP PHOTO

Pored ovoga, analitičari navode da postoji još jedna razlog zbog kojeg dvojica lidera nisu bili preterano bliski. Naime, njihov odnos se može povezati sa različitim mentalitetima jer je Tito bio stari revolucionar srednjoevropskog kova koji je imao potrebu za promocijom.

To je ujedno i razlog zbog kojeg se Tito nikada nije odrekao svog nakita, skupih odela i kompletnog luksuza koji ga je okruživao. Na drugoj strani Kastro je bio klasničan latinoamerički revolucionar.

Zanimljiva je priča i o upoznavanju Broza i Kastra. Njih dvojica upoznali su se 1969. godine u zgradi Ujedinjenih nacija tako što je kubanski predsednik prišao Titu kojeg je u tom trenutku veoma poštovao. Ubrzo nakon toga usledili su bilateralni sastanci na Brionima i u Havani.

Jugoslavija i Kuba održale su dobre odnose uprkos tome što su Tito i Kastro imali različite stavove 1979. godine na Samitu nesvrstanih u Havani i to na pitanju odbrane izvornih načela nesvrstanih.

Pojedini analitičari smatraju da je neslaganje bilo iscenirano kako bi Jugoslavija dobila podršku SAD, a Kuba podršku Rusije. Ipak, Kastro je bio je jedan od retkih političara koji nije prisustvovao Titovoj sahrani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

...Али му је слао редовно.. - "цигарилосе" са Кубе, уз срдачне поздраве!

Srb

pre 7 godina

Осетио El comandante који је смрад Тито био, камо лепе среће да никад није владао Србијом.

lavica

pre 7 godina

Da je Tito sam sebe finansirao izgledao bi kao radnik na pruzi Sarajevo-Banovici i za vreme rata bio je naparfenisan i doteran.

Aleks

pre 7 godina

Posto je kubanski revolucionar mrtav, možemo da objavimo najveću tajnu o njemu! Naime, porodica tkz" Fidel Kastra", stigla je na Kubu 1912 godine, sa granice Crne Gore i Srbije, iz sela Boljanići, od mnogobrojne familije Kastratovića! Njegov deda se zvao Filip Kastratović, koji je skeptic prezime u Kastro, a po njemu je i unuk dobio ime Filip, a po španski, Fidel! Dakle, Filip Kastratovic je bio današnji Fidel Kastro!! On je govorio dobro srpski, zato ga Tito nije podnosio! Jedne prilike kada su večerali, Fidel je rekao Titu:...druže, ja se osjećam više kao Srbin, nego kubanac, a i brada mi stoji dobro kao čika Draži! Titu je ispala donja vilica u tanjir supe, ljutito je ustao i otišao! Od tada su odnosi izmedju Kube i Jugoslavije spali na niske grane! Kastrov brat Raul, zove se Radomir!

Nesa

pre 7 godina

Ako nije bio iz Crne Gore, onda je sigurno iz Makedonije.

nikanor

pre 7 godina

Nije tačno, njegov predak je Đurađ Kastriot-Kastro

Francis Bacon

pre 7 godina

"Tito nikada nije odrekao svog nakita, skupih odela i kompletnog luksuza koji ga je okruživao".Jedan bravar iz Kumrovca da ima ove manire,u to mogu da poveruju oni sa ispranim mozgom.Bavio se čovek mačovanjem i u snu je govorio poljski.Himna SFRJ je bila ista kao himna Poljske.Svirao je i klavir.Kumrovac je poznat po sviračima klavira.Ovaj drugi je bio "jezuita" i bio je" trojanski konj" Vatikana i City of Londona.Dva Šćepana Mala.Služili su istim gazdama, protiv interesa sopstvenog naroda.Pinki je video samo ovog prvog!

Ljubo

pre 7 godina

( Lala iz Banata) ,,,da li smo sigurni da su " cigarilos " bile od srca ,ili su dobro skupe bile.Z nao je Kastro od koje je sorte zver bila ,mnogi su i kod nas znali i na golom otoku zavrsise i po drugim jamama . Davno je narod pricao " drzava u Jajcu stvorena ,samo u ****c moze odvesti" ....

DS

pre 7 godina

Neslaganje Tiita i Kastra je dolazila od razlicitih pogleda na Nesvrstani pokret u koji je SSSR,preko Fidela,unosio elemente borbe protiv kapitalizma i Zapada,a Tito je pokret nesvrstanih smatrao neideoloskim i neutralnim u odnosu na SAD i SSSR. To je narocito doslo do izrazaja u Havani 1979 god kada se Fidel htio nametnuti kao vodja nesvrstanih sto do tada nije bio jer su taj pokret formirali Tito,Naser i Nehru i ozvanicili ga na Prvoj konferenciji u Beogradu 1960.god. Dakle,Tito nije zelio ulaziti u konfliktne situacije ni sa SSSR-om,ni sa Zapadom kako na nivou vodjenja drzavne,tako i na nivou politike nesvrstanih.On je tezio ka mirnom rjesenju problema medju velesilama i saradnji sa svima u svijetu,a Fidel je bio rodjeni revolucionar i mrzitelj SAD i Zapada. Dakle,to je bio osnovni razlog njihove netrpeljivosti,a zajednicko im je bilo to sto su i jedan i drugi bili veliki ljubitelji i "potrosaci" zena.

vlada

pre 7 godina

To su DVE revolucije, svaka sa svojim uzrokom i vremenom, ali su obe imale socijalistički predznak! I svaki koji kritikuje Tita, ne voli ni Kastra, jednostavno ne voli socijalizm! A da je pismen, kao što nije, znao bi istoriju i mentalitet oba naroda da bi pravio poredjenje! Nije Tito bio "car" a narod mu bio "go i bos" - i narod je "carski" živeo! Besplatno školstvo, besplatno zdravstvo, besplatni stanovi, puna zaposlenost, srednja evropska razvijenost, vojna, gradjanska i pravna sigurnost, "najskuplji" pasoš, kupovna moć, putovanja na kredit ...treba li još? I Kina je sa Maom imala "treću" revoluciju u svojim uslovima, pa? Za nepismene, to je tabu tema i lupetanju nikad kraja! Oni su se poštovali, a ko od toga pravi "žurnalistiku" nek mu je sa srećom!

igor

pre 7 godina

...a zaduzenost samo rasla i rasla pa smo dobrim delom tu gde jesmo upravo zato a standard o kome se toliko prica jeste bio daleko bolji od danasnjeg ali, osim sto je bio nerealan i na duge staze neodrziv, nikada nije stigao ni do italijanskog a kamo li zap.evropskog masu drugih zala nam je ucinio samo da nabrojim trosenje kompl.ratne odstete na izgradnju Krskog (izgleda da su samo slov.i hrv. ginuli), goli otok, tolerisanje religije u hr dok se u srb gubio posao za slavu slava i krstenja, razbijanje srb na 3 dela i istovrem.ujedinjenje 3 hr u jednu monolitnu, zabrana vracanja srb na kosovo...mogu ovako do sutra

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija