• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

30.11.2016

15:46

AFERA "JUVITANA" Drašković: Fabrika dečije hrane ostaje u Inđiji!

Društvo

AFERA "JUVITANA" Drašković: Fabrika dečije hrane ostaje u Inđiji!

Podeli vest

Fabrika dečje hrane iz Inđije "Juvitana" neće biti preseljena, rekao je Rodoljub Drašković, predsednik poslovnog sistema Svislajon Takovo, u čijem sastavu posluje ta fabrika, čije proizvode je Ministarstvo zdravlja stavilo pod sumnju zbog određenog prisustva štetnih supstanci

On je rekao da je većina zaposlenih u "Juvitani" trenutno na plaćenom odsustvu, i da će se vratiti na posao kada referentne laboratorije dostave pozitivne nalaze zdravstvene ispravnosti svakog proizvoda pojedinačno, odnosno vratiće se na posao u momentu uspostavljanja uslova za serijsku proizvodnju finalnih proizvoda. 

- Kada će ''Juvitana'' početi da radi punim kapacitetom, to isključivo zavisi od akreditovanih laboratorija, Ministarstva zdravlja i njihove potvrde o zdravstvenoj ispravnosti finalnih proizvoda dečje hrane - rekao je Drašković. 

On je naglasio da veruje da od nadležnih institucija neće imati opstrukciju i da će “Juvitana”, sa punim svojim asortimanom, u najkraćem vremenskom periodu, ponovo biti dostupna svim svojim potrošačima.

Prema rečima Draškovića, u poslovnom sistemu „Swislion Takovo“ uspostavljen je najviši nivo kontrole kvaliteta ulaznih sirovina, jer se samo tako obezbeđuje proizvođaču sigurnost zdravstvene ispravnosti i visok kvalitet finalnog proizvoda. 

- Organizovao sam tim vrhunskih tehnologa da zajedno sa mnom rade na definisanju proizvodnog programa ''Juvitane'', koji će isključiti svaku moguću grešku u procesu proizvodnje finalnog proizvoda. Sproveli smo dodatnu kontrolu sirovina u fabrici i isključene su sirovine za koje se ne može garantovati da nemaju prisustva ostataka tragova pesticida - naglasio je on.
printscreen

Drašković je istakao da je definisan i novi proizvodni program "Juvitane" i uzorci su dostavljeni akreditovanim laboratorijama na analizu zdravstvene ispravnosti, kao i da Svislajon Takovo daje garancije potrošačima da su “Juvitanini” proizvodi zdravstveno ispravni i najvećeg nivoa kvaliteta.

- Svislajon Takovo će učiniti sve da učvrsti, odnosno da ojača brend ''Juvitana'', ne samo na tržištu Srbije i regije, već i na svetskom tržištu. Živim u nadi da se iscenirana ''afera Juvitana'' više nikada neće ponoviti, jer je to u interesu potrošača, proizvođača Svislajona, a nadam se i u interesu srpske privrede - istakao je Drašković.

On je dodao i da je iz medija čuo da je "Juvitana“ ranije opominjana i da on tu informaciju od stručnih službi poslovnog sistema „Swislion- Takovo“ nije imao, naglasivši da bi, da mu je prezentovana ta informacija, istog momenta preduzeo mere koje danas preduzima.

Prema njegovim rečima, poslovni sistem „Swislion-Takovo“, ubedljivo je vodeći proizvođač hrane, ne samo u Srbiji, već i u celoj regiji jugoistočne Evrope i kako je naglasio do afere "Juvitana“ uopšte nije trebalo i smelo da dođe.

Postavlja se pitanje koji je cilj ''afere''''? Da li je u pitanju loša namera, uništenje brenda ''Juvitana'', koji traje punih 35 godina, ili otvaranje tržišta drugim proizvođačima, ili možda sasvim nešto četvrto - zapitao se Drašković naglasivši da će vreme dokazati istinu.

On je dodao da su odluke Ministarstva zdravlja bile ishitrene, ali je naglasio da su nesporne i greške kod proizvođača „Swišlion-Takovo“. 

- Obavio sam razgovore sa eminentnim nutricionistima i sa vrhunskim pedijatrima, koji su mi dali stručno mišljenje da tragovi pesticida nađenih u proizvodima ''Juvitane'' nisu štetni po zdravlje dece, jer su, po evropskim standardima, u granicama tolerancije - kazao je on.



Drašković je naveo da Ministarstvo poljoprivrede smatra institucijom koja je dužna da uredi propise agrotehničkih mera, odnosno da kontroliše uvoz agrohemije, da striktno propisuje mere korišćenja istih i da preko svojih inspekcijskih organa vrši kontrolu njihove upotrebe.

Laboratorije u prehrambenoj industriji „Swislion-Takovo“, kako je pojasnio, kontrolišu organoleptička, hemijska i mikrobiološka svojstva sirovina i nisu osposobljene sa procesnom opremom za kontolu pesticida u sirovinama i za to su nadležne akreditovane referentne laboratorije, mada on sumnja da su i one osposobljene da daju stoprocentnu tačnost analiza na ostatke tragova pesticida.

- Tu tvrdnju potkrepljujem činjenicom da smo vršili analize u više akreditovanih laboratorija na iste proizvode i da nismo dobili identične rezultate koji se razlikuju čak i preko 40 puta u nalazima - dodao je Drašković ističući da je "Swislion Takovo" spreman za stručni dogovor, kako se u budućnosti slični problemi ne bi događali.


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
UZETI MU FABRIJU TO JE OSOVSKI

pre 7 godina

Drzava da ih portera ako treba i nek ih isplati prokleto im bilo i sve stavi u svoje vlasnistvo.

marko

pre 7 godina

POHAPSITI SVE IZ MINISTARSTVA ZDRAVSTVA KOJI HOCE DA UNISTE CUVENI DOMACI BREND ZA INTERES UVOZNICKOG LOBIJA.SRAMOTA GOSPODO INSPEKTORI ,SVE SMENITI, MINISTRE LONCAR I TO ODMAH,A NE DA IDU OD TELEVIZIJE DO RADIJA I PRAVE LICNU PROMOCIJU I TUDJI INTERES,NARAVNO ZA DEBELU LOVU!!!n

sladjan

pre 7 godina

sta pricas pametni povece!kriminalac trovao decu da bi vise zaradio a ti branis!!!!!!!na kojim si ti dro...a??????

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija