• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.12.2016

16:53

ŠARČEVIĆ NAJAVIO: Od januara kreće škola za direktore!

Društvo

ŠARČEVIĆ NAJAVIO: Od januara kreće škola za direktore!

Podeli vest

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević je danas najavio da janura počinje obuka direktora škola i njihovo licenciranje

- Od januara kreće škola za direktore, obuka direktora, a samim tim i rad sa sekretarima i licenciranje. To je nešto što smo budžetirali i što će prvi put biti ozbiljno. Negde oko trećina ljudi ima loše ocene na spoljnim proverama škola, a, s druge strane, imamo i izuzetno dobre direktore - rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je kazao da će se raditi i na "osnaživanju" školskih pedagoga i psihologa i da će se obučavati direktori, kao i svi zaposleni u školama.

Ministar prosvete je najavio da u 200 škola počinje obuka za upotrebu "elektronskog dnevnika".

Šarčević je rekao da će Ministarstvo prosvete u narednih sto dana imati puno posla, na svim nivoima od predškolskog do visoke nauke. 

On je najavio "redizajniranje" predškolskog obrazovanja gde se više neće govoriti o "čuvanju dece", nego o "kvalitetnom obrazovnom ciklusu".

- Za predškolce završavamo kredit sa Svetskom bankom, vredan 50 miliona dolara, gde ćemo krenuti u izgradnju novih predškolskih ustanova, i to isključivo u mestima gde je manji obuhvat dece od tri do šest godina. Želimo da podignemo rano opismenjavanje dece da bismo imali što kvalitetnije obrazovanje, jer je to svetski standard - kazao je Šarčević.

Govoreći o rezultatima testiranja TIMS, o postignuću učenika četvrtog razreda osnovnih škola, Šarčević je rekao da su učenici i učitelji napravili taj bolji rezultat.

- Gledajući u svetskim razmerama to je jako lep rezultat. Imajući u vidu da deca u azijskim zemljama kreću ranije u obrazovanje, onda je u evropskim okvirima naš rezultat veoma dobar, ali već od petog (razreda) pa dalje moramo da ga popravljamo - rekao je Šarčević.

On je najavio izmenu nastavnih programa da bi se deca rasteretila, i pravilnik koji će doprineti da deca u školama izgledaju "uljudnije i pristojnije".

Ministar je rekao da je za sledeću godinu planirano da se na u IT studije na 15 državnih fakulteta u Srbiji u okviru budžeta upiše 700 studenata.

Najavio je i druge mere, kao i "optimalizaciju" svih ustanova u Beogradu, računajući i institute, vrtiće, škole, kao i da će ubrzo saopštiti koliko ustanova će se spojiti ili preseliti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragutin

pre 7 godina

Ministre, prvo precisti ko treba od direktora da ode u penziju. Ima slucajeva gde su davno trebali u penziju da odu, ali ....

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija