• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr/Informer.rs

02.12.2016

12:36

SKANDAL! Trećina Hrvata smatra da je silovanje PRIHVATLJIVO!?

Društvo

SKANDAL! Trećina Hrvata smatra da je silovanje PRIHVATLJIVO!?

Podeli vest

Je li žrtva silovanja bila pijana? Je li bila golišavo odevena? Takva i slična pitanja o seksualnom odnosu bez pristanka postavili su anketari hiljadama evropskih građana

Rezultati istraživanja o seksualnom nasilju, sprovedenom uz odobrenje i finansijsku pomoć Evropske komisije iznenadili su čak i institucije koje su sprovele istraživanje.

U nekim evropskim državama više od polovine ispitanika misli da je silovanje opravdano ili prihvatljivo pod nekim uslovima i to su poražavajući rezultati istraživanja Eurobarometra sprovedenog na uzorku od nešto manje od 28.000 ispitanika.

U Hrvatskoj nešto više od trećine svih ispitanika misli da je seks bez pristanka opravdan u nekim situacijama, što je znatno iznad proseka Evropske unije koji je 27 odsto. 

Ako je žrtva bila pijana ili pod uticajem droga 19 odsto ispitanika iz Hrvatske reklo je da je silovanje prihvatljivo, 16 odsto ako je žrtva nosila provokativnu odeću. 

Zanimljivo je da čak 21 odsto ispitanih žena u Hrvatskoj misli da je silovanje opravdano ako je žrtva pijana ili drogirana, dok je taj postotak kod muškaraca oko 16 odsto. 

Što se tiče golišave ili provokativne odeće, stavovi muškaraca i žena su identični. 

Istočna Evropa pokazuje slične stavove. Primera radi, u Rumuniji je više od polovine anketiranih reklo da je silovanje prihvatljivo pod određenim okolnostima.

Prosek Evropske unije kaže (kao što smo rekli) da 27 odsto muškaraca misli da je seksualni odnos bez pristanka prihvatljiv u nekim okolnostima, dok je kod žena ta brojka nešto niža i iznosi oko 20 odsto. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miso

pre 7 godina

Oni su svakako po mnogo cemu nevaljalom poznati.Ono sto Hrvatima moze pasti na pamet ne moze nikom na svetu.

XXL

pre 7 godina

Sexualni odnos bez pristanka smatra se - SILOVANJEM. Nema tu "određene" okolnosti pa ako je žrtva pijana ili drogirana onda zove se zdravstvena ustanova da joj se pomogne, ako je žrtva 'oskudno' odevene jer NEMA provokativnog oblačenja sem u glavama napasnika pa i da ide GOLA NEMA silovanja - NULTA TOLERANCIJA i GOTOVO. Kome nije jasno zna se - robija za zlodelo.

Dera

pre 7 godina

Ono sto budala uradi iz zaleta oni to s' lakocom urade iz mesta !

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17