• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo/Informer.rs

02.12.2016

18:44

PAUNOVIĆ: Gradimo pravedniji svet za osobe sa invaliditetom!

Društvo

PAUNOVIĆ: Gradimo pravedniji svet za osobe sa invaliditetom!

Podeli vest

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava poručuje da ovaj dan obeležavamo pod okvirom dostizanja 17 ciljeva održivog razvoja Agende 2030, poznatijih kao „transformacija sveta“. Njihova uloga je i izgradnja inkluzivnijeg i pravednijeg sveta za osobe sa invaliditetom

Paunović podseća da se ove godine obeležava deset godina od usvajanja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, i da je Srbija kao jedna od 166 država ratifikovala ovu Konvenciju 2009. godine. Srbija je ove godine Komitetu za prava osoba sa invaliditetom predstavila prvi izveštaj od ratifikacije Konvenncije o pravima osoba sa invaliditetom, nakon čega je Komitet državi uputio 32 preporuke koje se odnose na unapređivanje položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji.

Komitet UN za prava OSI pored dva Opšta komentara koji se odnose na pitanje pristupačnosti i jednakosti pred zakonom, u avgustu mesecu usvojio dva nova opšta komentara, o ženama i devojčicama sa inaliditetom i o pravu na inkluzivno obrazovanje. 

Rad sa profesionalcima koji su odgovorni za pristup pravima i uslugama je podjednako važan kao i rad sa širom zajednicom u cilju prevencije diskriminacije, i da će se u narednom periodu na ovim pitanjima intenzivno raditi.

Činjenica da neko ima invaliditet, ne sme biti dominantni razlog za oduzimanje poslovne sposobnosti. U 2015. godini strateljska zaštita je primenjena na  12.493 osoba. Od tog broja 93% korisnika je potpuno lišeno poslovne sposobnosti, dok je 7% delimično lišeno poslovne sposobnosti, precizirala je Paunović. 

Žene sa invaliditetom, kojih ima više od 400.000 u Srbiji  su u još osetljivijem položaju i u povećanom riziku od višestruke diskriminacije. Nižeg su stepena obrazovanja od žena bez invaliditeta ili muškaraca sa invaliditetom, manje se vrednuje njihov rad i imaju manje plaćene profesionalne pozicije.

One češće ostaju van braka, kasnije se udaju i često se razvode, češće su žrtve nasilja u porodici, dok se u praksi dešavalo da se starateljsvo nad decom čak i ovim slučajevima pre dodeli muškarcu koji je vršio nasilje nego ženi sa invaliditetom. Ta praksa će biti promenjena, a Vlada će nastaviti radi na njihovom ekonomskom osnaživanju i razvijanju usluga podrške.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija