• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer.rs

05.12.2016

11:31

RIGOROZNA KAZNA! Ako ne dođete na zakazani pregled kod lekara, nećete moći da se lečite godinu dana!

Društvo

RIGOROZNA KAZNA! Ako ne dođete na zakazani pregled kod lekara, nećete moći da se lečite godinu dana!

Podeli vest

Građanima koji su zakazali pregled kod nekog od lekara specijalista bolje bi bilo ubuduće da se tamo pojave, jer bi po novoj odluci novi termin mogli da dobiju tek za godinu dana

Naime, ako dva puta ne dođu na zakazani termin, a prethodno ne otkažu pregled ili ne opravdaju izostanak, neće imati pravo na novi termin narednih godinu dana.

Nova pravila koja bi trebalo da zaživi od nove godine je još jedna od mera u cilju smanjivanja lista čekanja za pregled kod specijalista. Na pojedine preglede u Domovima zdravlja u Beogradu čeka se i po četiri meseca, a najveće gužve su kod oftalmologa i internista.

Jedna od nedavnih mera bila je uvođenje nacionalnog kol-centra Ministarstva zdravlja trebalo bi da olakša zakazivanje jer se na dosadašnje brojeve na kojima se zakazivalo ili niko nije javljao, ili je bilo zauzeto.

Prilikom zakazivanja, građani su dužni da ostave matični broj. Tako bi trebao da se smanji broj onih koji zaborave na pregled, ili onih koji zakazuju pregled u više ustanova, ili im pozli, pa obave sve preglede u Urgentnom, a zaborave da o tome obaveste ustanovu u kojoj su imali zakazan pregled.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, osiguranicima se mora zakazati pregled najkasnije za 30 dana. U suprotnom, ustanova koja ne može da obavi pregled u tom roku, mora da izda potvrdu pacijentu da ne može, kako bi on mogao da refundira troškove pregleda koji bi, u tom slučaju, obavio u nekoj privatnoj ustanovi.

Ovo ne važi za preglede za koje postoje liste čekanja- snimanje skererom i magnetnom rezonancom, operacija katarakte, ugradnja eštačkog kukak i kolena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LJILJANA

pre 7 godina

Definitivno, mi zivimo u ludnici. Orvel je bio mala beba prema ovome. Ako pacijent dobije temperaturu i ne moze da dodje, a nema nikoga da javi, mozda ga treba i uhapsiti. Ako je, daleko bilo odapeo, treba ga kazniti i ostaviti da ceka ispred lekarske cekaonice kao Kafkin junak , dok mu se ne oprosti

XXL

pre 7 godina

Kako je bre to lepo funkcionisalo kod Tita i bez "umreženosti", a statistika nije brojala umrle koji nisu dočekali na "zakazano".

stefke

pre 7 godina

U kojoj dimenziji zive ovi sto izmisljaju ove budalastine ? Prvo ne mozes da zakazes barem mesec dana unapred, pa kako da programiram sebe da se razbolim ili ne daj boze slomim nogu tek za mesec dana a ne danas kada mi se to desilo. Onda jos da dodjem za mesec dana kada se izlecim samostalno bez tog lekara, a ako ne dodjem dva puta ovi ce da me streljaju ili salju na robiju ili da zakazem kod tog lekara u sledecem zivotu ? Ko je ovde bolestan, onaj koji dolazi, ovaj koji ga leci ili ovaj koji ih zajebava sa pisanjem ovakvih zakonskih resenja, eeej jos i zakone pise.

Jela

pre 7 godina

Znam da nema bas neke povezanosti, ali fascinantno mi je kako pacijent mora da OPRAVDA izostanak kod lekara (verujem da bi neka baka iz nekog sela kojoj treba 20km do doktora i koja mozda nema telefon uspela da nabavi opravdanje sto mozda nije imao ko da je odveze recimo), a napr prijatelji u skupstini koji uredno donose ovakve zakone mogu da izostaju kad hoce u istoj, primaju platu i da ih za to niko ne pita. Jer obican smrtnik, pacijent, covek, penzioner, je ocigledno najveci problem ove drzave.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija