• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.12.2016

15:46

AFERA INDEKS! Bivši dekan Pravnog fakulteta u KG mora sam u pritvor ili sledi hapšenje!

Društvo

AFERA INDEKS! Bivši dekan Pravnog fakulteta u KG mora sam u pritvor ili sledi hapšenje!

Podeli vest

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu Predrag Stojanović, koji godinama izbegava suđenje za aferu "Indeks", mora sam da ode u pritvor ili će ga policija uhapsiti

Odlukom Apleacionog suda odbijena je žalba Stojanovića i njegovog branioca i potvrđeno je rešenje Višeg suda u Smederevu od 17. novembra, kojim je Stojanoviću određen pritvor do 60 dana, rekla je Tanjugu portparol suda Mirjana Piljić.

Stojanoviću je pritvor određen jer je izbegavao suđenje, koje je počelo još 2008. godine, kao i da se izjasni o optužnici koja ga tereti za korupciju na fakultetu.

S obzirom da je odluka pravosnažna, policija je dužna da ga, ukoliko se sam neprijavi po prijemu rešenja, uhapsi i sprovede u pritvor.

Sve ove godine Stojanović je svoje odsustvo pravdao bolešću, iako je prema podacima suda, u tom periodu obavljao profesorsku dužnost na fakultetu u Kragujevcu.

U detaljnom obrazloženju Apelacionog suda se, pored ostalog, navodi da je prvostepeni sud pravilno zaključio da ustanovljene bolesti od kojih se Stojanović nesumnjivo leči, ne predstavljaju smetnju da dolazi na suđenje s obzirom da je na fakultetu obavljao sve svoje radne obaveze.

Žalbeni sud se složio sa sudom u Smederevu da ponašanje Stojanovića očigledno pokazuje da izbegava da dođe na glavni pretres, jer je uglavnom neposredno pre zakazanih termina održavanja glavnih pretresa i saznanja za predlog javnog tužioca za određivnaje pritvora prema njemu, prilagao odgovarajuću zdravstvenu dokumetaciju o svojim bolestima i terapijama, radi opravdanja nedolaska na suđenje.

Ceneći da njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja smetnju da se kreće i da pored odlaska na fakultet u drugom gradu izvršava svoje radne obaveze, da odlazi u banje u raznim mestima i da dolazi na terapije u Beograd, a da pri tom ne želi da dođe u smederevski Viši sud u vezi sa njegovim slučajem, Apelacioni sud je potvrdio oodluku Višeg suda u Smederevu kojom mu je određen pritvor.

U ovom slučaju koji je poznat kao afera "indeks" optužnica tereti više od 80 osoba zbog primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava.

Prema optužnici, korupcija na kragujevačkom Pravnom fakultetu otkrivena je kada je autolimar Saša Jovanović (38) iz Donje Livadice ponudio policijskom inspektoru Tomislavu Spasiću da mu "završi Pravni fakultet" ako odustane od daljeg istraživanja krivičnih dela u vezi sa registracijom i prodajom automobila.

Optuženi su angažovali vise od 100 advokata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija