• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

10.12.2016

09:41

SRPSKI DOKTOR UPOZORAVA: Evo zašto ne biste smeli da delite slušalice sa drugima!

Društvo

SRPSKI DOKTOR UPOZORAVA: Evo zašto ne biste smeli da delite slušalice sa drugima!

Podeli vest

Deljenje slušalica sa drugim ljudima može biti veoma opasno. Uši su pune voska, mrtvih ćelija kože i bakterija, pa deljenje slušalica dovodi do razmene tih materija, ali i doprinosi razvoju infekcija

U posljednjih nekoliko godina popularnost slušalica je porasla. Praktične su, dovoljno diskretne, a one više klase proizvode i odličan zvuk. Ipak, slušalice, takođe mogu predstavljati izvor značajnih zdravstvenih problema sa ušima za one koji ih koriste redovno, ali pogrešno.

Slušalice se ne peru i iz tog razloga mogu biti izvor infekcija. Istraživanje koje je objavljeno u stručnom časopisu "Journal of Health and Allied Sciences" pokazalo je kako prosečan korisnik slušalica u uhu ima 40 odsto više bakterija u ušnom kanalu od osobe koja ne koristi slušalice. Ako se u uhu nalazi previše bakterija, one mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući i potpuni gubitak sluha.

Često korišćenje slušalica koje su prethodno koristili drugi ljudi dovodi do toga da uši postaju podložnije različitim infekcijama.

Prema rečima dr Đorđa Tomića, upravnika ORL bolnice u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", slušalice za uši itekako mogu da se prenesu infekcije i da osoba dobije zapaljenje spoljašnjeg uha.

- Kolege internisti često imaju problem sa upalom ušiju, upravo zato što koriste stetoskop. Infekcije kod deljenja slušalica, koje idu u uši češće su nego kod onih slušalica koje imaju sunđer - kaže dr Tomić.

Najbolji način za izbegavanje infekcija ušnog kanala, kako ističe, jeste redovno čišćenje slušalice i izbegavanje deljenja istih sa drugim ljudima.

- Tokom dezinfekcije slušalica prvo skinite ostatke voska, a potom ih obrišite vatom koja je prethodno potopljena u neko sredstvo za dezinfekciju ili alkohol. I ako ne delite slušalice sa drugima, potrebno je svaki dan da se prebrišu alkoholom – zaključuje dr Tomić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bane

pre 7 godina

Svaka čast doktore, ovo je epohalno otkriće za medicinu, a velika edukacija za ljudski rod. Radi malo na temu o nedeljenju veštačkih vilica i još puno sličnih tema, pa objavi naučni rad. Vodi računa da od silnog znanja ne dobiješ rak mozga.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija