• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. S. - M. M. D.

10.12.2016

17:54

STRANCI HRLE U BEOGRAD! Za novogodišnje praznike dolazi 110.000 gostiju iz inostranstva!

Društvo

STRANCI HRLE U BEOGRAD! Za novogodišnje praznike dolazi 110.000 gostiju iz inostranstva!

Podeli vest

Glavni grad će tokom novogodišnjih praznika posetiti najmanje 15.000 turista više nego pre godinu dana, najavio je Siniša Mali. Najviše turista dolazi iz Turske, Hrvatske, Grčke, Nemačke i Bugarske

Beograd će tokom novogodišnjih praznika posetiti najmanje 110.000 stranih turista, što je za oko 15.000 više gostiju nego pre godinu dana, kaže za Informer gradonačelnik Siniša Mali.

On navodi da se toliko turista u Beogradu očekuje od 29. decembra do 15. januara, i da će stranci u tom periodu ostvariti oko 270.000 noćenja u prestonici i potrošiti oko 70 evra u proseku za noć.

- Prošle godine je oko 95.000 stranih turista boravilo u glavnom gradu za novogodišnje praznike, a sada ih dolazi bar 15.000 više. Oni će obilaziti prestonicu, odsedati u hotelima i trošiti novac po restoranima, kafićima i novogodišnjim slavljima, a zahvaljujući tome grad Beograd imaće prihod od oko 20.000.000 evra - najavljuje gradonačelnik.

Najbolji provod

Stranci turisti će tokom novogodišnjih praznika ostvariti 270.000 noćenja u prestonici
Siniša Mali, gradonačelnik Beograd

Mali ističe da je ta suma daleko veća od ulaganja grada Beograd u doček Nove godine, koje iznosi oko 500.000 evra. Najviše turista stiže iz Turske, Hrvatske, Grčke, Nemačke i Bugarske, a zbog direktnog leta od Beograda do Njujorka, očekuju se i gosti "preko bare".

- Pozivam sve ljude da dođu u Beograd i uživaju u novogodišnjem programu. Sve regionalne zvezde će biti u glavnom gradu, poput "Bajage i instruktora", Gorana Bregovića, Ace Lukasa, "Plavog orkestra", "Pilota"... Obećavamo provod za pamćenje - kaže Mali.

Bugari dolaze zbog pušenja

Aleksandar Seničić kaže da zapadnu Srbiju najviše posećuju Bugari i Rumuni zbog jeftine hrane i činjenice da u Srbiji mogu da puše cigarete na javnim mestima.
- Bugari i Rumuni obožavaju da se provode po Srbiji. Između ostalog, ovde dolaze i zato što može da se puši u svim restoranima i kafićima, a njima to posebno odgovara - navodi Seničić.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović navodi da je strancima veoma privlačan Beograd zbog brojnih prazničnih manifestacija.

- Ove godine dolazi dosta Grka, koji su prethodnih godina bili na nivou statističke greške, a takođe su najavljeni i gosti iz Velike Britanije. Tu su kao i uvek "eks-Ju" turisti, koji će kao i svake godine ostati više dana u prestonici. Strancima je svakako zanimljiv i naš Božić i Srpska nova godina, kao i činjenica što se ovde sve slavi sa reprizom - objašnjava Popović.

Informer

Ostaju pet dana

Aleksandar Seničić, predsednik "Jute" kaže da stranci tokom novogodišnjih praznika osim Beograda posećuju i Novi Sad i Niš, a u proseku ostaju pet dana u našoj zemlji.

Strancima je zanimljiv i naš Božić i Srpska nova godina, kao i činjenica što se ovde sve slavi sa reprizom
Miodrag Popović, direktor TOB

- Postoje tri vrste turista, oni koji dnevno troše 30 evra, spavaju u hostelima i jedu brzu hranu, oni koji potroše oko 70 evra dnevno, takođe jedu 's nogu', ali troše novac na provod, kao i turisti sa dubokim džepom kojima za dan 'ode' i do 150 evra. Ovi u trećoj kategoriji odsedaju u popularnim hotelima, a osim na provod, novac troše i na šoping - kaže Seničić.

Gosti iz inostranstva najčešće vreme tokom praznika provode tako što razgledaju grad, a vrlo su popularni i salaši u Novom Sadu, kao i vinske ture u Nišu. Puno je rezervacija i za Kopaonik, Zlatibor i Staru planinu, gde se stranci skijaju i uživaju u domaćoj hrani i zabavi.

Mladi vole i Novi Sad

Informer

I u drugim gradovima Srbije u vreme novogodišnjih i božićnih praznika boraviće mnogo stranih gostiju. Tako u Novom Sadu očekuju da će ove godine ugostiti više od 50.000 turista, koliko je bilo i prošle godine.
- Za doček 2017. očekujemo više turista nego lane, posebno mladih iz Evrope kojima se naš grad dopao kada su bili na Egzitu - kaže za Informer Danijela Jakovljević, portparol Turističke organizacije Novog Sada.
U Vranju, Nišu i Jagodini i ove godine očekuju puno turista iz Bugarske i Makedonije, što je već postalo tradicija.
- Postoji veliko interesovanje turista za doček Nove godine i već je rezervisano puno naših etno-kafana - kaže Mića Mladenović, iz gradske skupštine Vranja.

 

 

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marko

pre 7 godina

A gde ce nego kod genocidnih koljaca srba. Obican narod zna gde je veselje i gostoprimstvo najbolje u evropi i na svetu. Upravo kod tih genocidnih koljaca. Ponosan sam na nas genocidno koljacki karakter.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Нека дођу...и нек се "напуше" до миле воље...! Кад већ у својој "кући"...- не смеју...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija