• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2016

00:21

KATOLICI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ: Premijer i predsednik Srbije vernicima čestitali praznik

Društvo

KATOLICI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ: Premijer i predsednik Srbije vernicima čestitali praznik

Podeli vest

Rimokatolicka crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je ponoćnu misu u župi svetog Ante Padovanskog, a u 18 sati će služiti misu u župi Krista Kralja.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru.

- Svim građanima Srbije, koji po Gregorijanskom kalendaru slave rođenje Isusa Hrista, želim da u miru i ljubavi provedu praznike sa svojim najbližima i najmilijima- poručio je predsednik Srbije.

- Praznik Hristovog rođenja, najveseliji praznik u hrišćanstvu, prilika je ne samo da pokažemo
spremnost, već i da činimo dobro, da svi, bez obzira na veroispovest, budemo bolji i plemenitiji prema drugima. Neka vam dan Hristovog rođenja donese mir i radost- naveo je Nikolić.

Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sveštenstvu i svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, s porukom da ovaj Božić podseti na vrednost kojima svi težimo - međusobno poštovanje i plemenitost.

- Neka i ovaj Božić podseti na vrednosti kojima svi težimo - međusobno poštovanje i plemenitost- poručio je premijer Vučić.

- Želim vam da praznične dane provedete sa najbližima u miru, ljubavi i duhovnom blagostanju- dodao je premijer. 

Tanjug

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, takođe, čestita Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

- U ime Narodne skupštine Republike Srbije i lično ime svim građanima koji slave Božić čestitam ovaj veliki hrišćanski praznik. Neka ovaj praznik donese još više razumevanja među ljudima, podstakne i osnaži vrline mira i solidarnosti u današnjem svetu velikih izazova, a u domove unese ljubav, zdravlje i porodičnu sreću- poručila je Gojković.

Tanjug



U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. 

Tanjug

Beogradski nadbiskup Hočevar je Božićnu poslanicu posvetio ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

"Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese", rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: "Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje".

Tanjug

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

- Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh- poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom "Mir božiji, Hristos se rodi" božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kaja

pre 7 godina

Dobro da se neko setio da spomene. Kao da je Srbija sekularna država, samo su pravoslavci bitni, ostali kao da ne postoje. Toliko o toleranciji.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija